<
Morkharig Tjej Framfor Laptop

Yrkeshögskola – YH-utbildning

Yrkeshögskola är till för dig som vill utbilda dig inom en specifik yrkesroll. På Lernia är vi specialiserade på yrkeshögskoleutbildningar inom IT, teknik, pedagogik och vård och omsorg. Alla yrkeshögskoleutbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet.


Filtrera

Sortera på:

Relevans

34 tillgängliga utbildningar

Vad är en YH-utbildning?

  • Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildning för dig som vill utbilda dig direkt mot en specifik yrkesroll.
  • Syftet med en yrkeshögskoleutbildning är att den ska leda direkt till arbete.
  • En stor del av yrkeshögskoleutbildningarna är praktik.
  • Du kan läsa en YH-utbildning på plats eller på distans. Du studerar på hel eller deltid.
  • Efter utbildningen får du ett examensbevis.
Kille Med Ryggsäck

Vem kan söka YH-utbildning?

För att söka en YH-utbildning behöver du uppfylla en del behörighetskrav. Vid ansökan tar man inte bara hänsyn till formella meriter utan även till övrig kompetens.

Hantverkare med hjälm arbetar utomhus med skruvmejsel och elkablar

Frågor och svar kring att söka en YH-utbildning

Så söker du en YH-utbildning

Hur och när ansöker jag till en YH-utbildning? Här har vi samlat all information som är bra att känna till.

Tjej Står Mot Tegelvägg

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Företag? Samarbeta med Lernia yrkeshögskola!

LIA-praktikanter, kompetensutveckling och direktinflytande över utbildningar. Läs mer om alla fördelar företag har av att samarbeta med Lernias yrkeshögskola.

Vanliga frågor om yrkeshögskolan

Vad får jag för examen efter en YH-utbildning?

Vad kostar en YH-utbildning?

När får man svar från yrkeshögskolan?

Vad är skillnaden mellan en YH-utbildning och KY-utbildning?

Hur fungerar en YH-utbildning?

Våra YH-utbildningar består av självstudiematerial i kombination med klassisk lärarledd undervisning, grupparbeten och individuell handledning. I vår lärportal finns kurserna i digital form med exempelvis övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar och mer.

Kvinna Och Man Vid Dator Och Bok

Fördelar med YH-utbildningar på Lernia

Våra YH-utbildningar leder till jobb

Eftersom alla våra YH-utbildningar är utformade efter arbetsmarknadens behov får de allra flesta (9 av 10) jobb efter utbildningen.

Teori varvat med praktik

Utbildningarna är upplagda så att teori varvas med praktik – ungefär en fjärdedel av innehållet är LIA (Lärande i arbete) på en arbetsplats.

Avgiftsfritt och CSN-berättigat

Våra YH-utbildningar är avgiftsfria och dessutom CSN-berättigande.

Examensbevis och examen

När du klarat din utbildning får du alltid ett examensbevis. Våra YH-utbildningar leder till yrkeshögskoleexamen.

Studera och få upp till 80 procent av din lön

Omställningsstudiestöd

Med omställningsstudiestödet från CSN kan du studera och få upp till 80% av din lön. Det är ett studiestöd för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens eller byta bransch. Du får då möjlighet att ställa om och gå en utbildning för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Kille Utomhus

Berättelser från branschen

Felicia valde att bli El- och automationstekniker

Felicia jobbar som El- och automationstekniker på SunPine. "Jag tycker man ska söka utbildningen då det är ett väldigt lärorikt och roligt jobb i slutändan", säger hon. Läs hela intervjun med Felicia där hon berättar om allt från vad som krävs för att passa i rollen, till vad det bästa med yrket är.

Felicia El Och Automationstekniker Referens

Berättelser från branschen

Ebba om jobbet som Underhållstekniker: ”Det bästa är variationen”

Vad krävs för att passa in i yrket Underhållstekniker? Och hur är arbetsmiljön i industrin? Lernia har pratat med Ebba Olsson, Underhållstekniker på Scania i Luleå. 

Ebba Olsson Scania L EB DSC4092 72Dpi

Berättelser från branschen

Aimara specialiserade sig inom digitalisering och automation

Aimara Lopez bakgrund från yrkeshögskolan öppnade dörrarna för en praktikplats på Scania i Luleå. Idag har hon en fast tjänst som Underhållsspecialist. Häng med när vi snackar med Aimara om allt från en vanlig arbetsdag i industrin till vad det roligaste med jobbet är.

Aimara Lopez Scania L EB DSC4321 72Dpi

Berättelser från branschen

Från CNC-operatör till Produktionsteknisk chef

I denna intervju pratar vi med Martin Granström, Produktionsteknisk chef på Indexator. Häng med när Martin berättar mer om hur det är att arbeta inom industrin och varför du inte ska tveka att söka utbildning och jobb inom området.

Martin Indexator P 20230427 101241

Berättelser från branschen

Christian pluggade vidare inom CNC-teknik

Christian Sjöström har bakgrund från olika branscher men ville utvecklas vidare och valde att plugga CNC. ” Industrin har en stark utveckling som gör jobben spännande hela tiden. Är du det minsta tekniskt intresserad så är detta rätt väg att gå”, säger han om yrket.

P 20230426 132834 1

Berättelser från branschen

Yousef om yrket Produktionstekniker: ”Det är en efterfrågad kompetens”

För Yousef Darmoush blev yrkeshögskolan en språngbräda till jobb inom industrin. Han har både studerat och jobbat utomlands. När han kom till Sverige läste han en utbildning på Lernia och fick snabbt jobb som Produktionstekniker på Alfdex.

Alfdex 5 Liten Yousef Darmoush

Berättelser från branschen

Sofia pluggade vidare för att bli Produktionstekniker

Sofia Gyllecrantz är Produktionstekniker på Scania i Luleå. Hon tycker att variationen av arbetsuppgifter och utbytet med olika människor är bland det bästa med jobbet. Att få vara en del av dagens industriella utveckling är också en faktor till att jobbet blir spännande. ”Det passar perfekt för dig som vill byta bana i arbetslivet genom en kortare utbildning”, säger hon.

Sofia Gyllencrantz Scania L EB DSC4153 72Dpi

Samverkansparter

Tillhör du en kommun som är knuten till nedan kommunalförbund? Då har du möjlighet att sitta och plugga i någon av kommunens lärocentra.

Där finns datorer, Wifi och annan utrustning som du kan nyttja till dina studier. Lernia samverkar med kommunalförbunden nedan i syfte att bidra till utvecklingen av högre utbildningar.

https://www.akademinorr.se 
(Kommunalförbundet Partnerskap Inland - Akademi Norr)

https://www.lapplands.se/yh 
(Lapplands kommunalförbund)