<
P 20230426 132834 1

Christian pluggade vidare inom CNC-teknik

Läs vår intervju med Christian Sjöström som berättar om varför han valde yrket som CNC-tekniker. Christian har bakgrund från olika branscher men ville utvecklas vidare och valde att plugga CNC. ” Industrin har en stark utveckling som gör jobben spännande hela tiden. Är du det minsta tekniskt intresserad så är detta rätt väg att gå”, säger han om yrket.


Berätta om din bakgrund.

Jag har jobbat i lite olika branscher, bland annat en längre tid som fastighetsskötare. Jag ville utvecklas vidare och tänkte att yrkeshögskola var rätt väg att gå. Av de utbildningarna jag tittade på så blev jag mest nyfiken på CNC-teknikerutbildningen, och sökte denna. Detta utan att ha tidigare erfarenhet inom industrin.

Under utbildningen gjorde jag min LIA (Lärande i Arbete) på Indexator. Efter att utbildningen var klar fick jag frågan om anställning. Jag tog blått certifikat och började sedan på Indexator.

 

Berätta om din roll på Indexator, hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Eftersom jag var ny inom industrin var det viktigt för mig att bygga erfarenhet från första tiden som CNC-operatör. Nu är jag sedan ett år tillbaka CNC-tekniker. Denna roll hos oss innebär allt från inkörning, förbättringsarbeten och support till andra operatörer, till delaktighet inom produktionsteknik, som till exempel CAD/CAM & maskinprogrammering. Jag kommer även att vara delaktig då vi investerar i nya maskiner framåt.

 

Vad är det bästa med ditt jobb och att jobba inom industrin?

Hitta lösningar på problem och jobba med att trimma och vässa processen. Jobbet är utmanande på ett intressant sätt. Industrin har en stark utveckling som gör jobben spännande hela tiden. Det är konstant möjligt att utveckla både kunskaper, processen och mig själv som person.

 

Hur skulle du beskriva arbetsmiljön? 

Jag tycker att den är väldigt bra på Indexator. Goda förutsättningar både socialt och att genomföra arbetet på ett säkert sätt.

 

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på att börja jobba på Indexator?

Vill du utvecklas så kommer du att utvecklas, vilket är en av de roligaste sakerna med att jobba här. Samt att det är en väldigt god stämning hos oss med en tydlig vilja att jobba för jämställdhet.

 

Vilka egenskaper ser du är viktiga för att passa i rollen som CNC-tekniker?

Du bör vara lösningsorienterad och gilla att jobba med utveckling. Är du det minsta tekniskt intresserad så är detta rätt väg att gå.

 

Varför ska man söka till Lernias utbildning CNC-tekniker?

Du får möjligheten att komma in i en bra bransch med mycket goda möjligheter till jobb.

 

Beskriv hur det är att bo och leva i Vindeln med omnejd (Umeå)? Vad är det bästa med att bo i Västerbotten?

Jag bor i Umeå, där jag trivs. Jag samåker till jobbet till Vindeln och det fungerar bra, jag är på plats på ca 45 minuter. Umeå är en stad som är driven framåt gällande både utbildning, företag och kultur. Det händer mycket och det passar mig.  

 

Hur jobbar ni med att få fler kvinnor att söka sig till industribranschen?                                                    

Vi behöver fler tjejer inom industrin som bidrar till en bra dynamik inom företagen. Välkommen att kika in hos oss om du som tjej är nyfiken på spännande teknikjobb. Du kommer ha stor nytta av dina kompetenser om du till exempel tycker om matematik och geometri. Hos oss finns det ingen machokultur vilket gör vår arbetsplats till en väl fungerande arbetsplats för alla. 

 

YH-utbildning CNC-tekniker

Läs mer om vår yrkeshögskoleutbildning Certifierad CNC-tekniker.

video

Indexator

Se Indexators video och få en inblick i miljöerna där de har sin bas. För mer information om företaget, gå till www.indexator.se.