Skip to main content
intro-section-logo

Ambulanssjukvårdare

Yrkeshögskoleutbildning


Är du utbildad undersköterska och vill vidareutbilda dig till ambulanssjukvårdare? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik och du gör ett betydande och viktigt arbete. I vår utbildning lär du dig allt om prehospital vård, akutsjukvård och vad du behöver för att arbeta som ambulanssjukvårdare.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

För utbildade undersköterskor som vill jobba på ambulans

Utbildningen till ambulanssjukvårdare vänder sig till dig som är utbildad undersköterska med minst 1 års arbetslivserfarenhet på heltid inom yrket, alternativt 2 år på halvtid, och som vill jobba på och med ambulans. Du gillar att jobba inom vården och vill vidareutbilda dig för arbete inom ambulans och akutsjukvård.

Som ambulanssjukvårdare arbetar du i ambulansen vid utryckning och har ansvar för körning, kommunikation, medicinsk utrustning/teknik och att assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinalpersonal i prehospital akutsjukvård. Arbetsuppgifterna är varierande och ingen dag är den andra lik.

Det krävs att du har bra fysik och vid anställningar görs fysiska tester.

Som ambulanssjukvårdare är man en del av ett team som tar hand om personer som drabbats av akuta sjukdomar eller olycksfall. Arbetet innebär ett nära samarbete med kollegor då man under ett pass arbetar nära varandra under många timmar.

Utbildningens upplägg – hur man blir ambulanssjukvårdare

  • Utbildningen i Luleå är på halvdistans med 20 fysiska platsträffar.
  • Utbildningen i Malmö är platsbunden. Obligatoriska moment kan ske på annan ort i Skåne än Malmö då vi samarbetar med arbetslivet för att genomföra praktiska delar i utbildningen.

Utbildningen består av föreläsningar, enskilt arbete och gruppövningar. Stora delar av utbildningen är förlagd till en arbetsplats.

Du kommer få lära dig att använda RAKEL för radiokommunikation, prehospital sjukvård, akutsjukvård, om vilka läkemedel som används i ambulansen, hur man kommunicerar med patienter och anhöriga samt vända och vrida på etiska begrepp som berör arbetet i en ambulans.

Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.
Hör Martina berätta om YH-utbildningen till ambulanssjukvårdare på distans.

Du behöver ha körkort innan du söker

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen till ambulanssjukvårdare genomförs i samverkan med ambulansstationer i Sverige och innehåller 10 veckors LIA, Lärande i arbete, uppdelat på två kurser. Studiebesök görs på olika vårdinrättningar och SOS Alarm.

LIA, lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till att nätverka och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

 

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

För vem

För att söka utbildningen till ambulanssjukvårdare behöver du uppfylla nedan krav:

Saknar du behörighet?

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Om urvalsprocessen för Ambulanssjukvårdare

Har du många års erfarenhet men ingen examen inom området du arbetar?

Sök YH-flex!

YH-flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en större del av den yrkeshögskoleutbildning du söker.

Genom att tillgodoräkna större delen av innehållet får du en individuell plan för vilka delar du behöver läsa för att slutföra utbildningen och få ett examensbevis.

Du söker till YH flex genom att skicka ett mail till: yh-antagning@lernia.se och berätta vilken utbildning du vill söka. Du får mer information av oss samt material att fylla i.

Passar du som ambulanssjukvårdare?

Gillar du att jobba i team med andra?

Fråga 1 av 9

Vad föredrar du?

Fråga 2 av 9

Vad gör du helst?

Fråga 3 av 9

Hur löser du helst problem?

Fråga 4 av 9

Hur brukar du känna i en stressad situation?

Fråga 5 av 9

Hur känner du kring att ha lagar och regler som styr ditt arbete?

Fråga 6 av 9

Vad gör du helst på fritiden?

Fråga 7 av 9

Hur känner du kring datorer?

Fråga 8 av 9

Om du ser en person som mår ordentligt dåligt på stan, vad gör du?

Fråga 9 av 9

Nu syns din profil i diagrammet!

Du är den orangea ytan och utbildningen den blå. Om de överlappar till stor del kommer innehållet i utbildningen passa dig!

Yrkesprofil

Din profil


Quiz

Förslag på liknande utbildningar

Efter utbildningen

Att jobba som ambulanssjukvårdare och ambulansförare

Din yrkesroll är Ambulanssjukvårdare (ambulansförare) och du kommer att med god förmåga kunna framföra ambulans på ett säkert sätt vid vanlig körning och utryckningskörning. Som utbildad och erfaren undersköterska kommer du ha en god grund för jobb på ambulans.

Du kommer att vara en viktig resurs i katastrofmedicinska situationer vid olika typer av miljöer. SOS Alarm, prehospital, akutsjukvård och ge god service i kontakt med patienter och anhöriga.

Du har god kunskap om ambulanssjukvårdens utrustning för kommunikation, kan samarbeta och samverka i ambulansteamet samt med övriga instanser/myndigheter i samhället.

Yrkesrollen innefattar att kunna assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinalpersonal i prehospital akutsjukvård och använda medicin- och ambulansteknisk utrustning utifrån gällande lagar och förordningar. På de flesta stationerna krävs C1-körkort för att få anställning.

Lön som ambulanssjukvårdare

Vad du tjänar som ambulanssjukvårdare beror på lite olika faktorer, till exempel din ålder och vad du har för bakgrund. Genomsnittslönen för ambulanssjukvårdare är enligt Arbetsförmedlingen idag 32 800 kr.

Lernia samverkar med Lapplands lärcentra

Läs mer om vårt samarbete här.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan