<
Aimara Lopez Scania L EB DSC4321 72Dpi

Aimara specialiserade sig inom digitalisering och automation

Aimara Lopez bakgrund från yrkeshögskolan öppnade dörrarna för en praktikplats på Scania i Luleå. Idag har hon en fast tjänst som Underhållsspecialist. Häng med när vi snackar med Aimara om allt från en vanlig arbetsdag i industrin till vad det roligaste med jobbet är.


Berätta om din roll på Scania, hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag arbetar idag som Underhållsspecialist. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att göra grundorsaksanalyser för återkommande haverier på maskiner, samla information och diskutera med våra tekniker vilka aktiviteter som ska utföras. Detta för att förebygga problem och i slutändan undvika produktionsstopp. Automation och digitalisering samt testning av nya komponenter är en viktig del för att arbeta aktivt med smart prediktivt underhåll.

I mitt arbete ingår också att skapa instruktioner för olika arbetsmoment på underhållsavdelningen som ska vara ett stöd för verksamheten i det dagliga arbetet.

I min roll genomför jag även riskinventarier på maskinerna. Jag kontrollerar att alla delar finns eller om det är något som behöver bytas ut.

 

Berätta om din bakgrund.

Jag har läst två yrkeshögskoleutbildningar. Jag har en examen inom webbutveckling med inriktning mot e-handel. Jag valde sedan att studera vidare till Robot- och automationsprogrammerare. Bra upplägg med distansstudier där vi fick möjlighet att öva på programmeringen i olika program. 

Jag gjorde min praktik på Scania under 3 månader. Efter min praktik fick jag ett vikariat på logistikavdelningen. Sedan gick jag över till fast tjänst på underhållssidan.

Båda mina utbildningar handlar om programmering, vilket varit till fördel då Scanias mål är att öka digitaliseringen. En stor del av mitt arbete är kopplat till digitalisering.

 

Vad är det bästa med ditt jobb och att jobba inom industrin?

Det är roligt att se utveckling och att få göra saker bättre. Jobbet är varierande med nya utmaningar varje dag. Man lär sig nya saker varje dag vilket är utvecklande. 

"Det bästa är att man har möjlighet att söka nya roller och utvecklas i arbetet. Inom automation finns många delar där man får vara med och påverka."

Hur skulle du beskriva arbetsmiljön? 

Det är en bra arbetsmiljö, jag jobbar med ett jättebra team med mekaniker och elektriker. De är ett bra stöd i min roll där alla delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter så att jag får rätt förutsättningar att utföra mitt arbete. Vi är ett team med bland annat planerare, mekaniker och elektriker där vi hjälps åt och lär av varandra.

 

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på att börja jobba på Scania?

Det bästa är att man har möjlighet att söka nya roller och utvecklas i arbetet. Inom automation finns många delar där man får vara med och påverka där vi jobbar med olika digitaliseringsbehov för hela fabriken. Det är ett bra nätverk i organisationen där man får vara en del av olika projekt.

 

Vilka egenskaper ser du är viktiga för att passa i rollen som Underhållsingenjör/ Underhållsspecialist?

Man måste var nyfiken och gilla att lära sig nya saker. Du behöver också trivas med att jobba i team, söka information och vara drivande i förändringsarbetet.

 

Varför ska man söka till Lernias utbildning Underhållsingenjör?

Lernias utbildning har ett bra upplägg för att lära sig att samla information, bevaka processer och uppdatera instruktioner. Elteknik och automation är bra delar som ingår i utbildningen. Man får lära sig grunden i uppbyggnaden av systemen, kunskap och förståelse i samband med en mekanikers och elektrikers arbetsuppgifter.

I rollen som Underhållsingenjör hjälper man verksamheten att utveckla underhållsarbetet. Det är ett varierande arbete där man får vara med och utveckla och förbättra processer. Man är kommunikatören som hjälper verksamheten att rita upp problemet och översätta detta i processer som ger verksamheten en helhetsbild. Man skissar visuellt upp resultat för hur mycket pengar man har sparat på att effektivisera.

En annan bra del som ingår i utbildningen är arbetsmiljö och säkerhet. Scania har fokus på miljön, att bygga upp miljövänliga processer samt att minska på farliga kemikalier. Säkerhet är ett fokusområde där man jobbar förebyggande med att skapa en säker arbetsmiljö. Det är bra att denna del ingår i utbildningen då detta är en viktig del i vårt arbete.

 

Beskriv hur det är att bo och leva i Luleå. Vad är det bästa med att bo i Norrbotten?

Lugnet och naturen. Jag trivs bättre i Norrland. Här får man ett rikt liv nära naturen med aktiviteter som skidåkning och att åka scooter. Påsken är en jättefin period här i norr! 

YH-utbildning Underhållsingenjör

Läs mer om vår yrkeshögskoleutbildning Underhållsingenjör.

Aimara Lopez Scania L EB DSC4225 72Dpi