<
Kvinnlig CNC Operatör I Skyddsglasögon
Yrkeshögskoleutbildning

Certifierad CNC-tekniker

Har du industriteknisk bakgrund och söker nästa steg i karriären? Kvalificerad personal som processoperatörer och CNC-operatörer är hett eftertraktade och det saknas folk med rätt kompetens i branschen både nu och på fem års sikt.


Om utbildningen

Utbildningen har tagits fram i samarbete med verkstadsindustrin eftersom det inom de närmsta åren kommer att ske stora pensionsavgångar. Det finns därför ett stort behov av nyrekrytering och möjlighet att vidareutbilda befintlig personal till rätt kompetens.  

I och med att tillverkningsindustrin blir mer och mer avancerad ställs högre krav på kompetent personal. Den här utbildningen ger de färdigheter som krävs för att självständigt kunna programmera utifrån ritningar och CAD/CAM och ger också kompetens inom flera olika typer av maskiner och programmeringsspråk.  

Precis som namnet säger så har du under utbildningen möjlighet att bli en certifierad CNC-tekniker. Du kommer då få möjlighet att ta CNC Teknik 2017 Blått certifikat, som är ett branscherkänt certifikat och utfärdas av Skärteknikcentrum. 

Du läser till CNC-tekniker på distans med platsträffar i Karlstad 

Den här utbildningen är en heltidsutbildning på ca 1,5 år och går på distans med platsträffar i Karlstad. Alla våra föreläsningar spelas in och därmed finns de och övningar kopplade till utbildningen tillgängliga under hela dygnet, alla dagar i veckan. Du behöver dock hålla dig uppkopplad på vissa specifika tider för att kunna delta i grupparbeten. 

Utbildningen kräver att du är på plats fysiskt i Karlstad ca 2 gånger per termin. Resor bekostas ej av Lernia utan dessa står står du för själv som studerande. 

Utbildningen kommer att hållas på svenska med delvis engelsk kurslitteratur.

Utbildningen till CNC-tekniker ger dig specialistkunskaper och har en tydlig koppling till arbetslivet, bland annat genom att delar av utbildningen sker ute på en arbetsplats. 

Praktik- och samarbetsorganisationer

Skärteknikcentrum, Tubex AB, Ezze AB, Gnosjö Automatsvarvning AB, Witte AB, Svennes verktygsmekaniska AB, Volvo Cars Skövde.

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Här finns utbildningen

Distans med platsträffar i Karlstad

Nästa start

2024-09-02

Längd

Heltid 1,5 år

Ansökningsperiod

2024-02-15 till 2024-05-15

Certifierad CNC-tekniker, Distans med platsträffar i Karlstad

Poäng

270

Längd

Heltid 1,5 år

Adress

Distans, Distans med platsträffar i Karlstad

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod 2024-02-15 till 2024-05-15

Nästa start

September 2024.

Övrig information

Utbildningen är på distans med ca två fysiska platsträffar per termin. Platsträffarna äger rum i Karlstad. 

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Arbetsmiljö och säkerhet

CAD och CAM-beredning för CNC-maskiner

CNC ISO-programmering

CNC-teknikerns yrkesroll samt projektmetodik

Maskinteknik och uppspänningar

Materiallära

Mätteknik och toleranser

Orientering Dialogprogrammering

Produktionsteknik och Produktionsekonomi

Ritningsläsning samt beredning

Skärteknik

Validering CNC Teknik 2017 Blått certifikat

LIA - Tillämpad CNC-Teknik

Examensarbete

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Godkända betyg i följande kurser

Yrkeserfarenhet

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om programmerbara styrsystem för skärande bearbetning, beredningar och arbetsinstruktioner ur ett ekonomiskt perspektiv. Du kan CAD/CAM som arbetsverktyg till produktionsberedning och vet vilka projekt som arbetsprocessen kräver och vad som krävs för att driva och delta i ett projekt inom området. Du har också kunskaper om och överblick över material och dess skärbarhet samt vilka verktygsval och uppspänningsmetoder som passar ändamålet. 

Yrkesroller

  • Certifierad CNC-tekniker
  • CAM-Beredare
  • Produktionsberedare, skärande bearbetning
  • CNC-Operatör
  • CNC-Tekniker
  • Produktionstekniker

Lön som CNC-tekniker

Som CNC-tekniker kan du ha lite olika i lön beroende på hur många år du arbetat och hur gammal du är. Lönen kan också variera beroende på arbetsplatsen. Hos SCB kan du se vad den aktuella medellönen är för en CNC-tekniker.

Dela gärna