<
Sofia Gyllencrantz Scania L EB DSC4153 72Dpi

Sofia pluggade vidare för att bli Produktionstekniker

Sofia Gyllecrantz är Produktionstekniker på Scania i Luleå. Hon tycker att variationen av arbetsuppgifter och utbytet med olika människor är bland det bästa med jobbet. Att få vara en del av dagens industriella utveckling är också en faktor till att jobbet blir spännande. ”Det passar perfekt för dig som vill byta bana i arbetslivet genom en kortare utbildning”, säger hon.


Berätta om din bakgrund.

Jag har tidigare arbetat mestadels inom gruvindustrin, bland annat i lastbilsbranschen och med sprängning under jord. Jag ville studera vidare och fortsätta arbeta inom industrin.

 

Berätta om din roll på Scania, hur ser en vanlig arbetsdag ut? 

Jag arbetar som Produktionstekniker på svetsavdelningen på Scania i Luleå. Jag har väldigt varierande uppdrag där jag bland annat leder förstudier och projekt. Jag ingår i nätverket för ergonomiarbete och utför ergonomibedömningar som förebygger och främjar en god arbetsmiljö. 

En vanlig arbetsdag innefattar systematiskt kvalitetsarbete där jag planerar, följer upp och dokumenterar mina olika projekt. Jag leder leverantörsmöten och interna projektmöten där projektgruppen är samlad för att planera nästa steg i ett projekt. Det kan innefatta genomgång av kravspecifikation eller offert, men även framtagning av specialanpassade lösningar och riskbedömningar.

Vid en ergonomibedömning intervjuar jag medarbetare i produktionen och gör sedan bedömningar på arbetsbelastningen för att få fram mätbara resultat. Resultaten används sedan för att göra förbättringar i arbetsmiljön för medarbetare på Scania.  

 

Vad är det bästa med ditt jobb och att jobba inom industrin?

Variationen av arbetsuppgifter och utbytet jag får av att arbeta med så många olika människor. Att få vara en del av dagens industriella utveckling som innefattar både miljötänk och teknikutveckling är riktigt spännande.

"Yrkeshögskola är ett flexibelt sätt att studera på eftersom det ofta är på distans. Det är även stor chans till jobb eftersom utbildningarna tas fram efter arbetsmarknadens behov."

Hur skulle du beskriva arbetsmiljön?

Det är mycket fokus på både psykosocial och fysisk arbetsmiljö. Det finns förutsättningar att kunna påverka och utvecklas. På Scania tar man vara på individens intresse, talang och kunskaper.

 

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på att börja jobba på Scania?

Scania är en trygg arbetsgivare som ger dig möjligheter att utvecklas.

 

Vilka egenskaper ser du är viktiga för att passa i rollen som Produktionstekniker?

Social, relationskapande och lyhörd.  Du behöver kunna leda och fördela arbetsuppgifter, vara flexibel och ha fler bollar i luften samtidigt. Du ska gilla att arbeta både administrativt men även vara lösningsorienterad och teknikintresserad för tekniska lösningar som kan behövas under ett projekt.

 

Varför ska man söka till Lernias utbildning Produktionstekniker?

Yrkeshögskola är ett flexibelt sätt att studera på eftersom det ofta är på distans. Alla föreläsningar spelas in och materialet sparas i en portal vilket gör att du kan repetera eller anpassa studietiden. 

En yrkeshögskoleutbildning passar perfekt för dig som vill byta bana i arbetslivet genom en kortare utbildning. Det är även stor chans till jobb eftersom utbildningarna tas fram efter arbetsmarknadens behov.

 

Beskriv hur det är att bo och leva i Luleå. Vad är det bästa med att bo i Norrbotten?

Luleå är en fantastisk stad att bo och leva i. Kulturlivet blomstrar, kombinationen av stad och närheten till havet och naturen gör att det blir lätt att åka på olika typer av äventyr.  Vi har snörika vintrar och varma somrar där vi oftast är i toppen av ”solligan” i landet. Allt från långfärdsskridskor eller promenader på isvägarna där man kan köpa sig en våffla eller grilla, till skärgårdskryssningar och turbåtar där man kan stanna och bada på sandstränder.

Du har också närhet till övriga delar av Norrbotten där man kan uppleva Icehotel, fjällen, Kungsleden, Storforsen. Ja, det finns som sagt massvis att uppleva i Norrbotten.

Sofia Gyllencrantz Scania L EB DSC4181 72Dpi

YH-utbildning Produktionstekniker

Läs mer om vår yrkeshögskoleutbildning Certifierad produktionstekniker.