Skip to main content
intro-section-logo

Systemutvecklare inriktning automation för smart, säker och hållbar livsmedelsproduktion

Yrkeshögskoleutbildning


Är du nyfiken på hur industriella IoT-system kan användas som en del av livsmedelssäker och hållbar produktion? Då är Systemutvecklare inriktning automation för smart, säker och hållbar livsmedelsproduktion något för dig!

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Praktiskt taget all primärproduktion och förädling av livsmedel är idag digitaliserade i någon utsträckning och det finns elektronisk data precis överallt. Även industriell IoT får en allt större och viktigare roll inom livsmedel. 

Att kunna analysera och hantera elektronisk information för styrning och övervakning av automatiserade produktionssystem kommer att vara helt avgörande.

Sedan 2017 har Sverige en nationell livsmedelsstrategi vars övergripande mål är att livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som relevanta miljömål nås. År 2019 togs beslut om en ny handlingsplan för strategin som innehåller satsningar på hela livsmedelskedjan, bland annat en ökad livsmedelsexport, stärkt innovationskraft, ökad hållbarhet och åtgärder för att stärka kompetensförsörjningen. I nuläget råder det brist på kompetens i stora delar av sektorn.  

Yh-utbildningen syftar till att ge specialistkunskaper inom detta viktiga område och har en tydlig koppling till arbetslivet, bland annat genom att delar av utbildningen sker ute på en arbetsplats. 

Du läser till systemutvecklare på plats i Kalmar

Utbildningen till systemutvecklare är en heltidsutbildning som pågår i två år och genomförs på plats i våra utbildningslokaler i Kalmar. 

Utbildningens syfte och mål är att du ska lära dig att med modern teknik i kombination med goda kunskaper inom hållbarhet och livsmedelssäkerhet knyta ihop den fysiska utrustningen med digitala system på olika nivåer.

Tre fokusområden - systemteknik, livsmedelssäkerhet och hållbar livsmedelsproduktion

Utbildningen är uppbyggd runt de tre fokusområdena Systemteknik, Livsmedelssäkerhet och Hållbar livsmedelsproduktion.   

De tekniska kurserna utgår från olika typer av fysiska applikationer och efterhand utvecklas dina kunskaper inom områdena industriell automation och industriell IoTEftersom defter genomförd utbildning kommer att vara en länk mellan den fysiska utrustningen och de digitala systemen, är tillgång till fysisk utrustning och möjlighet att genomföra praktiska moment utöver LIA-kurserna mycket viktigt. 

Generellt bedrivs utbildningen på svenska. Det förekommer dock engelskspråkiga utvecklingsverktyg, programvaror och system i de tekniska kurserna. 

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen till systemutvecklare i Kalmar genomförs i samverkan med Industriellt Utvecklingscentrum Kalmar län, Arla Foods, Åbro Bryggeri, Rejlers, Guldfågeln, Axelssons i Aby, Linnéuniversitetet, Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge, ifm electronic samt Region Kalmar län.

"Vi ser ett tydligt behov av att öka antalet yrkesinriktade utbildningar inom livsmedel. Därför är vi mycket glada att denna utbildning kan starta. Behovet av systemutvecklare med kunskap om livsmedel och hållbarhet lyfts fram av många av våra livsmedelsföretag."
Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.
Hör Miriam berätta om hur det är att plugga till systemutvecklare med inriktning automation smart, säker och hållbar livsmedelsproduktion.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Saknar du behörighet?

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Förslag på liknande utbildningar

Efter utbildningen

Du blir den som ger förslag på industriell automation och IoT-system

Efter yh-utbildningen kan du ge förslag på industriell automation, till exempel i egenskap av automationstekniker. Bland annat kommer du kunna föreslå hur olika automations- och industriella IoT-system kan användas avseende på en resurseffektiv, livsmedelssäker och hållbar produktion. Du kan delta i och slutföra olika typer av industriella IoT-projekt och dessutom tillämpa specialiserad kunskap för att implementera industriella IoT-applikationer. Du kan efter utbildningen också bedöma positiva och negativa effekter som ett system eller en verksamhet har på hållbarhet och hur man kan bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion. 

Få jobb som automationstekniker, systemtekniker eller underhållstekniker efter utbildningen

Det finns flera olika tänkbara yrkesroller du kan få efter vår yh-utbildning, till exempel automationstekniker, systemtekniker eller produktionsledare. Här är hela listan:

  • Systemutvecklare inriktning automation smart, säker och hållbar livsmedelsproduktion 
  • Automationstekniker för smart industri
  • Konsult inom automation och systemteknik 
  • Produktionsledare 
  • Systemutvecklare inriktning automation 
  • Underhållstekniker smart livsmedelsproduktion 

Vad tjänar en systemtekniker eller automationstekniker i lön?

Vad man kommer ha för lön efter utbildningen beror på lite olika faktorer. Till exempel på var i landet du bor, vad du ska arbeta med, hur gammal du är samt vad du har för tidigare erfarenhet. Medellönen för till exempel en automationstekniker i Sverige är 34 800 kr. Läs mer lönestatistik på SCB:s hemsida.

Undrar du vad vi har för andra inriktningar inom systemvetare eller vilka orter du kan läsa på? Läs vanliga frågor och svar om våra utbildningar till systemutvecklare här.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan