Yrkeshögskoleutbildning
Har du arbetat som svetsare i minst 3 år och vill fördjupa dina kunskaper inom svetsteknologi? Många företag inom tillverkningsindustrin har behov av internationella svetsspecialister. Efter godkänd examinering kan du arbeta både i Sverige och utomlands.
Plats
Poäng
Utbildningstyp
Yrkeshögskoleutbildning
Nästa kursstart
Utbildningslängd
Ansökningsperiod
undefined till undefined
Telefon
0771-650 650
E-post
kundservice@lernia.se
Hemsida
www.lernia.se
Internationell svetsspecialist är en heltidsutbildning på distans, med 10 obligatoriska platsträffar. Utbildningen är eftergymnasial och yrkesrollen kräver därför högre kompetens att utföra svetsrelaterade jobb. En kvalificerad svetsare har förståelse för många olika svetsmetoder och material samt möjlighet att utföra oförstörande provning på nivå 1.
De förkunskaper som Svetskommissionen kräver för den här utbildningen är tre till fem års yrkeserfarenhet beroende på vilken utbildningsnivå man har och det förutsätter att den studerande har kunskaper, färdigheter och kompetenser med sig in i utbildningen.
Denna utbildning är till stor del teoretisk men ställer höga krav på de praktiska bitarna, något vi inte kan se finns inom någon annan form för utbildning än YH.
För att kunna söka utbildningen krävs det att du har dokumenterad yrkeserfarenhet av svetsrelaterat arbete i minst tre år på heltid. Alternativt har du minst 5 års svetsrelaterad yrkeserfarenhet.
Distansstudier innehåller en mix av resurser och funktioner enligt följande:
Utbildningen bedrivs på svenska, dock kan viss kurslitteratur, artiklar och forskning på engelska förekomma.
YH-utbildningen till internationell svetsspecialist genomförs i samverkan med flera både större och mindre företag.
Svetshandbok Karlebo-serien. ISBN: 978-91-47-11291-3.
Materiallära för svetsare, ISBN: 978-91-47-01309-8.
SIS handbok 530. SIS.
SIS handbok 531. SIS.
Tänk på att skaffa kurslitteraturen i tid och att det är de senaste utgåvorna som införskaffas. Särskilt viktigt när det gäller SIS handböckerna eftersom de revideras med jämna mellanrum.
OBS, finns litteraturen enbart att köpa som E-bok så går det bra.
Att utbilda sig till internationell svetsare är ett bra val om man vill kunna få jobb på lång sikt. Svetsare listas som ett yrke där konkurrensen är fortsatt mycket liten. Tillverkningsindustrin beräknas ha en fortsatt stor brist på arbetskraft även på längre sikt. Genom möjlig fortbildning öppnas fler karriärvägar inom yrket och så även intresset.
För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.
Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.
Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.
Syftet med kursen är att utveckla den studerandes grundläggande
kunskaper om beredning och balansering av produktionsprocesser. Kursen ska även utveckla den studerandes kunskaper om beredning av produkter som ska serietillverkas. Kursen ska dessutom utveckla den studerandes färdigheter och kompetenser i om hur man beräknar vinsten av en ombalansering. Målet med kursen är att utveckla färdigheter och kompetenser i att utföra och utvärdera beredning och balansera produktionsprocesser.
Kursens syfte är att den studerande skall ha kunskaper om hur man tillverkar svetsade konstruktioner för att kunna hantera olika former av belastningar.
Kursens mål är att den studerande skall kunna ansvara för det arbete som han/hon utför tillsammans med sina kollegor när de bygger svetsade konstruktioner.
Kursens syfte är att den studerande skall förstå hur olika material reagerar vid svetsning.
Kursens mål är att den studerande skall kunna handleda andra svetsare i hur man arbetar för att använda optimala svetsmetoder till rätt material och hur man uppnår högsta grad av säkerhet och kvalitet.
Kursen ger dig en allmän orientering OFP-metoderna VT, PT, MT UT. Den innehåller både teoretiska och praktiska övningar i respektive metod.
Kursens syfte och mål är att för den som inte har påvisad praktisk kunskap inom svetsmetoderna MIG/MAG, MMA, TIG och Gas få en större förståelse för svetsningens komplexitet.
Syftet är att kursen ska utveckla den studerandes kunskaper om vad som krävs för att bli en bra projektledare och kunna skapa en väl fungerande grupp på en arbetsplats. Kursen ska även utveckla den studerandes kunskaper om hur man jobbar med lagarbete och förbättringsarbete på industrin idag. Kursen skall också ge den studerande kunskaper om de vanligaste projektverktygen och hur man använder dessa. Målet är att kursen ska utveckla den studerandes färdigheter i att delta och leda projekt samt använda verktyg avsedda för projektledning.
Kursens syfte är att den studerande skall ha kännedom om olika svetsmetoder samt vilken utrustning som skall användas vid respektive metod.
Kursens syfte är att den studerande skall förstå hur man kvalitetssäkrar olika svetsade konstruktioner, hur man kan arbeta för att upprätthålla en god ekonomi och produktivitet i verksamheten utan att göra avkall på arbetsmiljön eller miljöhänsyn. Kursens mål är att den studerande skall kunna ansvara för kvalitén, ekonomin och säkerheten på en arbetsplats med svetsande produktion.
Kursen syftar till att erbjuda den studerande en första LIA-period på ett företag som utför svetsarbeten. Den studerande ska få träning inom ett avgränsat område för att själv kunna ta sig an uppgifter relaterade till olika svetsmetoder, svetsutrustningar, olika materialval samt hur man kan bedöma deras påverkan vid svetsning. Syftet med kursen är att bredda den studerandes kunskaper om svetsmetoder och materialval vid svetsande tillverkning.
Kursen syftar till att erbjuda den studerande en andra LIA-period på ett företag som utför svetsarbeten. Den studerande ska få träning inom ett avgränsat område för att själv kunna ta sig an uppgifter relaterade till hållfasthet i svetsförband, beräkning av krafter vid svetsbelastningar, kvalitet, säkerhet och ekonomiansvar på en svetsarbetsplats. Syftet med kursen är att bredda kunskaperna och göra den studerande färdig för att axla ansvaret som svetsansvarig på en arbetsplats.
Kursens syfte är att ge den studerande möjlighet att visa upp de kunskaper, färdigheter och kompetenser som har erhållits under utbildningen.
Examensarbetet skall ge den studerande möjlighet att självständigt tillämpa sina kunskaper och färdigheter, författa en sammanhållen text och kunna presentera sitt arbete. Den studerande skall under examensarbetet utveckla förmåga att kritiskt granska och diskutera sitt utvecklande arbete.
Målet med kursen är att den studerande ska kunna arbeta självständigt enligt en projektstruktur med bakgrund, probleminventering, mål, avgränsningar, tid- och resursplaner, aktivitetslistor samt uppföljning som utmynnar i en examensrapport.
För att söka till internationell svetsspecialist krävs att du uppfyller alla krav nedan.
Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
Du ska ha:
Kontakta studievägledare i din hemkommun om du är osäker på om ditt betyg ger grundläggande behörighet.
Du kan också uppfylla kraven för grundläggande behörighet om du:
Gymnasieskolans Industritekniska program med svetsinriktning
Slutbetyg från verkstadsskola 2 år plåt och svetslinje
IW-utbildning med Diplom
Typ av yrkeserfarenhet
Du ska ha dokumenterad yrkeserfarenhet av svetsrelaterat arbete i minst tre år på heltid.
ELLER
Du kan även söka in om du har minst 5 års svetsrelaterad yrkeserfarenhet.
Inträdesprov
Vid ansökan av detta alternativ kommer du att få göra ett allmäntekniskt teoretiskt inträdesprov för att se om du har den kunskap som behövs för att bli behörig.
Du måste kunna verifiera ovanstående med arbetsgivarintyg/ tjänsteintyg som beskriver svetsrelaterat arbete, betyg och kompetensbevis. Observera att ett anställningsavtal inte räknas och att intygen behöver ha datum och underskrift av den som har verifierat och utfärdat intygen.
Alla ansökningar sammanställs och skickas till svetskommissionen för slutgranskning.
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Vad betyder reell kompetens?
Reell kompetens betyder kunskap (kompetens) som är betydelsefull för utbildningen, men som du skaffat dig på andra sätt än genom studier. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från yrkeserfarenhet, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse eller annan motsvarande utbildning. Om du vill söka in till en utbildning och vill ansöka om reell kompetens behöver du beskriva vad du saknar och styrka det du har istället med intyg; tex tjänstgöringsintyg, kursbevis osv. Ett CV kan vara ett komplement men räcker inte för att styrka din reella kompetens.
Vad behöver du göra?
I din ansökan till utbildningen skickar du med information där du beskriver vad du saknar. Du skickar även in viktiga dokument som visar vad du har för tidigare erfarenheter/reell kompetens. Det kan till exempel vara arbetsgivarintyg, betyg från högre studier, testresultat, annan dokumentation eller liknande för att visa att du ändå har vad som krävs. I stycket här under ser du hur du går tillväga för att ansöka om, eller åberopa som det kallas, reell kompetens.
Det är ditt eget ansvar att visa att du har motsvarande kunskaper och/eller att du kommer klara utbildningen trots att det saknas formella betyg för ett eller flera behörighetskrav. I den individuella prövningen ställs alltid den åberopade kompetensen i förhållande till den specifika utbildningen du har ansökt till.
All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in.
Gör så här för att åberopa (ansöka om) reell kompetens:
Vi erbjuder behörighetstester i:
Så här går det till
Om du inte har godkända betyg i något av ovan listade ämnen kan du göra ett test för att se om du uppfyller kunskapskraven och på så sätt bli behörig att söka.
Du får göra testet en gång och behörigheten gäller endast på Lernias Yrkeshögskolas utbildningar.
Du kan boka upp dig på ett test efter att du har sökt utbildningen och din ansökan har blivit granskad av Lernia. Testet görs online.
Är du osäker på om du har rätt behörighet eller behöver ansöka om reell kompetens?
Skicka in din ansökan så fort som möjligt så bedöms den av antagningsenheten. Om du behöver komplettera med reell kompetens så kommer du att få ett meddelande från yh-antagningen.
Ladda upp det ifyllda formuläret samt de intyg som styrker din reella kompetens under Reell kompetens i din ansökan på yh-antagning.se.
Överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden för Visuell provning (VT), Provning med penetrant (PT), Magnetpulverprovning (MT) och Ultraljudprovning (UT). Även om hur hälsa och säkerhet hålls hög på en arbetsplats samt arbetsmetoder som möjliggör god ekonomi och hög produktivitet på en svetsarbetsplats.
Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom svetsbranschen och om hur svetsade konstruktioner med främst statisk belastning, främst cyklisk belastning och med främst tryckbelastad utrustning beter sig. Men även vad krävs för att bli en bra ledare, hur man skapar en väl fungerande grupp på en arbetsplats samt hur man kan jobba med lagarbete och förbättringsarbete.
Kunskaper om svetsning av armeringsjärn, oförstörande provning, defekter och acceptansnivåer, vad som ingår i begreppen beredning och balansering, hur man får kunskap om produkter och hur de ska serietillverkas, grunderna i balansering av taktade flöden samt att känna till alternativ till taktade flöden samt dess fördelar/nackdelar.
När du är klar med utbildningen kan arbeta som flera olika yrken. Till exempel:
Vad du tjänar som svetsare eller internationell svetsspecialist beror på lite olika faktorer. Till exempel var du bor, hur gammal du är och vad du har för tidigare erfarenhet. Här kan du se vad en svetsare tjänar i medellön enligt SCB.