Skip to main content
intro-section-logo

Hälso- och sjukvårds­administratör

Yrkeshögskoleutbildning


Är du intresserad av att arbeta med att administrera och utveckla hälso- och sjukvårdsbranschen? Gillar du att dokumentera och delta i förändringsprocesser? Om svaret är ja kan borde du plugga vår yh-utbildning Hälso- och sjukvårds­administratör!

I samarbete med

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Att plugga vår yh-utbildning till hälso- och sjukvårds­administratör passar dig som gillar att samarbeta och kommunicera både muntligt och skriftligt. Du har förmåga att ta ansvar och tar gärna initiativ till förändring och utveckling. Du vill jobba som vårdadministratör inom hälso- och sjukvården med medicinsk dokumentation, personalfrågor, ekonomi, informatik och projektledning.

Utbildningen genomförs på plats i Lernias lokaler i Malmö

Detta är en heltidsutbildning som du läser på plats i Lernias lokaler i Malmö. Utbildningen består av föreläsningar, gruppövningar, praktiska moment samt LIA (Praktik). 

Under utbildningen kommer du får lära dig att samarbeta i grupp, då största delen av utbildningen består av grupparbete. Du kommer även få lära dig att leda projekt, kommunicera muntligt och skriftligt, förstå hur en verksamhet fungerar samt studera hur hälso- och sjukvårdsorganisationen styrs. Utbildningen kommer också gå igenom lagar och författningar som styr vården, anatomi, medicinsk terminologi, vårddokumentation och grundläggande diagnosklassificering.

Delar av utbildningen kommer att bedrivas på engelska och via distans.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Region Skåne, Capio och Malmö kommun med flera. 

Du blir tilldelad en praktikplats inom Region Skåne

Under utbildningen kommer du bli tilldelad en LIA-plats av oss. Du kommer vara på samma LIA-plats under samtliga LIA-perioder. Praktikplatserna finns inom Region Skåne. Förbered dig därför på att du kan få en LIA-plats utanför din hemkommun.

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen och på LIA-perioderna (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag. Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. 

Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.

 

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Saknar du behörighet?

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Om urvalsprocessen för Hälso-sjukvårdsadministratör

Förslag på liknande utbildningar

Efter utbildningen

Efter examen kan du jobba som vårdadministratör inom hälso- och sjukvård i både offentlig och privat regi. Specifika yrkesroller är till exempel medicinsk sekreterare med olika inriktningar, som medicinsk dokumentation, personal- och/eller ekonomihantering, IT och projektledning. Andra tänkbara roller är chefssekreterare, enhetschef eller samordnare åt verksamhets- eller klinikchef.

Vad har en vårdadministratör för lön?

Vad man har för lön när man jobbar som vårdadministratör? Det kan variera. Bland annat beror det på var i landet du bor, vad du ska arbeta med, hur gammal du är samt vad du har för tidigare erfarenhet. Idag är medellönen för en vårdadministratör i Sverige ungefär 28 100 kr. Läs mer lönestatistik på SCB:s hemsida.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan