Skip to main content
Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.

Yrkeshögskola – YH-utbildning


Yrkeshögskola är till för dig som vill utbilda dig inom en specifik yrkesroll. På Lernia är vi specialiserade på yrkeshögskoleutbildningar inom IT, teknik, pedagogik och vård och omsorg. Alla yrkeshögskoleutbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet.

Välj det utbildningsområde som du är intresserad av:

Frågor och svar kring att söka en YH-utbildning

Så söker du en YH-utbildning

Hur och när ansöker jag till en YH-utbildning? Vilka behörigheter krävs för att bli antagen? Här har vi samlat all information som är bra att känna till. Vi guidar dig längs vägen och svarar på de vanligaste frågorna. Läs mer om hur du söker en YH-utbildning. 

FÖR VEM PASSAR YRKESHÖGSKOLA?

Utbildning för dig som vill bli en specifik yrkesroll

Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform för dig som vill utbilda dig direkt mot en specifik yrkesroll. På Lernias yrkeshögskola kan du bli allt från mejeritekniker till ambulanssjukvårdare. En del av YH-utbildningen är praktisk och förlagd till olika företag och verksamheter utanför utbildningen. Efter utbildningen får du ett examensbevis.

När du hittar den utbildning du vill gå trycker du på Ansök nu – då skickas du vidare till ett webbaserat ansökningssystem. Du kan ansöka till en YH-utbildning oavsett vilken kommun du bor i.

HUR FUNGERAR EN YH-UTBILDNING?

Så ser upplägget ut

Våra YH-utbildningar består av självstudiematerial i kombination med klassisk lärarledd undervisning, grupparbeten och individuell handledning. I vår lärportal finns kurserna i digital form med exempelvis övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar och mer.

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i dina kurser för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Vem får gå en yh-utbildning OCH VAD KRÄVS FÖR ATT KOMMA IN?

Urval, antagning och behörighet för yrkeshögskola

För att kunna söka en yrkeshögskoleutbildning krävs det att du har vissa förkunskaper. Detta för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett bra sätt och klara av studierna. Läs mer om behörigheter.

Hur många YH-utbildningar kan man söka?

Du kan söka hur många YH-utbildningar du vill och det finns ingen yttre gräns. Att du söker till flera utbildningar samtidigt påverkar inte heller dina chanser att komma in. 

Fördelar med YH-utbildningar på Lernia

Våra YH-utbildningar leder till jobb

Eftersom alla våra YH-utbildningar är utformade efter arbetsmarknadens behov får de allra flesta (9 av 10) jobb efter utbildningen.

Teori varvat med praktik

Utbildningarna är upplagda så att teori varvas med praktik – ungefär en tredjedel av innehållet är LIA (Lärande i arbete) på en arbetsplats.

Kostnadsfritt och CSN-berättigat

Våra YH-utbildningar är kostnadsfria och dessutom CSN-berättigande.

Examensbevis och examen

När du klarat din utbildning får du alltid ett examensbevis. Våra YH-utbildningar leder till yrkeshögskoleexamen.

Studera och få upp till 80% av din lön

Omställningsstudiestöd

Med omställningsstudiestödet från CSN kan du studera och få upp till 80% av din lön. Det är ett studiestöd för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens eller byta bransch. Du får då möjlighet att ställa om och gå en utbildning för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Läs mer om kraven och hur du ansöker till omställningsstudiestöd här.

Vanliga frågor om yrkeshögskolan

Samverkansparter

Tillhör du en kommun som är knuten till nedan kommunalförbund? Då har du möjlighet att sitta och plugga i någon av kommunens lärocentra. Där finns datorer, Wifi och annan utrustning som du kan nyttja till dina studier. Lernia samverkar med kommunalförbunden nedan i syfte att bidra till utvecklingen av högre utbildningar.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan