Yrkeshögskola – YH-utbildning
Yrkeshögskola är till för dig som vill utbilda dig inom en specifik yrkesroll. På Lernia är vi specialiserade på yrkeshögskoleutbildningar inom IT, teknik, pedagogik och vård och omsorg. Alla yrkeshögskoleutbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet.
Välj det utbildningsområde som du är intresserad av:
Frågor och svar kring att söka en YH-utbildning
Så söker du en YH-utbildning
Hur och när ansöker jag till en YH-utbildning? Vilka behörigheter krävs för att bli antagen? Här har vi samlat all information som är bra att känna till. Vi guidar dig längs vägen och svarar på de vanligaste frågorna. Läs mer om hur du söker en YH-utbildning.
FÖR VEM PASSAR YRKESHÖGSKOLA?
Utbildning för dig som vill bli en specifik yrkesroll
Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform för dig som vill utbilda dig direkt mot en specifik yrkesroll. På Lernias yrkeshögskola kan du bli allt från mejeritekniker till ambulanssjukvårdare. En del av YH-utbildningen är praktisk och förlagd till olika företag och verksamheter utanför utbildningen. Efter utbildningen får du ett examensbevis.
När du hittar den utbildning du vill gå trycker du på Ansök nu – då skickas du vidare till ett webbaserat ansökningssystem. Du kan ansöka till en YH-utbildning oavsett vilken kommun du bor i.
HUR FUNGERAR EN YH-UTBILDNING?
Så ser upplägget ut
Våra YH-utbildningar består av självstudiematerial i kombination med klassisk lärarledd undervisning, grupparbeten och individuell handledning. I vår lärportal finns kurserna i digital form med exempelvis övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar och mer.
Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i dina kurser för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.
Vem får gå en yh-utbildning OCH VAD KRÄVS FÖR ATT KOMMA IN?
Urval, antagning och behörighet för yrkeshögskola
För att kunna söka en yrkeshögskoleutbildning krävs det att du har vissa förkunskaper. Detta för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett bra sätt och klara av studierna. Läs mer om behörigheter.
Hur många YH-utbildningar kan man söka?
Du kan söka hur många YH-utbildningar du vill och det finns ingen yttre gräns. Att du söker till flera utbildningar samtidigt påverkar inte heller dina chanser att komma in.
Fördelar med YH-utbildningar på Lernia
Våra YH-utbildningar leder till jobb
Eftersom alla våra YH-utbildningar är utformade efter arbetsmarknadens behov får de allra flesta (9 av 10) jobb efter utbildningen.
Teori varvat med praktik
Utbildningarna är upplagda så att teori varvas med praktik – ungefär en tredjedel av innehållet är LIA (Lärande i arbete) på en arbetsplats.
Kostnadsfritt och CSN-berättigat
Våra YH-utbildningar är kostnadsfria och dessutom CSN-berättigande.
Examensbevis och examen
När du klarat din utbildning får du alltid ett examensbevis. Våra YH-utbildningar leder till yrkeshögskoleexamen.
Studera och få upp till 80% av din lön
Omställningsstudiestöd
Med omställningsstudiestödet från CSN kan du studera och få upp till 80% av din lön. Det är ett studiestöd för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens eller byta bransch. Du får då möjlighet att ställa om och gå en utbildning för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Läs mer om kraven och hur du ansöker till omställningsstudiestöd här.
Våra elever och lärare berättar
Vanliga frågor om yrkeshögskolan
Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform för dig som vill utbilda dig direkt mot en specifik yrkesroll. En stor del av yrkeshögskoleutbildningarna (upp till 1/3) innehåller LIA (Lärande i arbete/praktik) ute på en arbetsplats vilket gör att man som student får tillämpa de teoretiska delarna som man läser i kurserna. Syftet med en yrkeshögskoleutbildning är att den ska leda direkt till arbete.
När du klarat din utbildning får du alltid ett examensbevis. Våra YH-utbildningar leder till yrkeshögskoleexamen.
För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. På många utbildningar finns det även krav på så kallade särskilda förkunskaper. Det brukar handla om att du ska ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. Här kan du läsa mer om behörighet.
Du hittar alla våra YH-utbildningar på hemsidan under Utbildning – Yrkeshögskoleutbildning. Tryck på Ansök nu så skickas du vidare till vårt webbaserade ansökningssystem. Du kan ansöka till en yrkeshögskoleutbildning oavsett vilken kommun du bor i.
Ingenting, alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria.
Du behöver däremot bekosta böcker, annat kursmaterial (t.ex. skyddskläder) och eventuella resor och boende på platsträffar själv. Ibland tillkommer kostnader för vissa certifieringar, hälsoundersökningar eller annat.
Svar om antagning från yrkeshögskolan kan ta olika lång tid. Det finns flera saker det beror på:
- Tiden när ansökan till utbildningen stänger.
- Hur många som sökt till hur många platser. På de utbildningar där vi har ett mycket större antal sökanden än vad vi har platser så genomför vi bland annat urvalsprov som kan dra ut på tiden.
- Om det däremot är ett mindre antal sökanden sett till antal platser så brukar alla komma in och svaret kommer snabbare.
Tidigast i juni brukar vi kunna informera om exakt vilka och hur många som blivit antagna till yrkeshögskolan.
Tidigare fanns det en utbildningsform som hette Kvalificerad yrkesutbildning. Den finns inte längre kvar utan är ersatt av YH-utbildningarna. Läs mer om KY-utbildningar här.
Samverkansparter
Tillhör du en kommun som är knuten till nedan kommunalförbund? Då har du möjlighet att sitta och plugga i någon av kommunens lärocentra. Där finns datorer, Wifi och annan utrustning som du kan nyttja till dina studier. Lernia samverkar med kommunalförbunden nedan i syfte att bidra till utvecklingen av högre utbildningar.
Var vill du plugga en YH-utbildning?
Har du frågor? Kontakta gärna oss!