<
Utvecklare Framför Dubbla Bildskärmar

Läs en YH-utbildning till systemutvecklare

Att jobba som systemutvecklare är både kreativt och utmanande. Nästan varje arbetsplats behöver en utvecklare och därför är det väldigt lätt att få jobb. Men vad behöver man tänka på när det kommer till utbildning? Vi reder ut begreppen.


Det finns ett stort intresse runt systemutveckling och det finns dessutom många olika typer av utvecklare. Ibland kallas det för programmerare och ibland systemutvecklare. Men hur blir jag en systemutvecklare och vad kommer jag få i lön? Eftersom det finns många olika varianter och val går vi igenom vanliga frågor och svar här.

Kan jag läsa en YH-utbildning om jag vill bli systemutvecklare?

Ja, absolut! En vanlig missuppfattning är att man endast kan bli systemutvecklare eller programmerare om man pluggar på högskola eller universitet. Det stämmer inte. Det går att plugga flera olika yrkesutbildningar till systemutvecklare och andra sorters utvecklare både på folkhögskola och yrkeshögskola. Hos oss kan du till exempel läsa en YH-utbildning till systemutvecklare. I listan längre ner på den här sidan hittar du alla utbildningar vi erbjuder just nu.

Vad kan jag förvänta mig för lön som systemutvecklare?

Precis som de flesta andra yrken så beror din lön på lite olika faktorer. Bland annat på var i landet du bor, tidigare utbildningar och erfarenheter, hur gammal du är och hur utbud och efterfrågan ser ut där du bor. Generellt sett har programmerare och systemutvecklare en bra lön. Här kan du läsa vad marknadslönen för en systemutvecklare är enligt Unionen.

Vad kan jag gå för utbildning om jag vill bli programmerare?

Begreppet programmerare är ganska brett och därför kan du gå många utbildningar och få många olika typer av jobb. Beroende på vad för sorts programmerare eller systemutvecklare du vill bli finns det lite olika utbildningar. I listan längre ner på den här sidan hittar du alla utbildningar vi erbjuder just nu.

Vilka yrken kan jag få efter att jag pluggat systemutveckling?

Eftersom systemutveckling och programmering är så breda områden finns det flera olika tänkbara yrken och titlar du kan jobba som. Vissa systemutvecklare vill hellre jobba med design och gränssnitt och blir kanske Frontend utvecklare. Andra vill hellre jobba med att programmera koden bakom olika funktioner och utseenden och slutar då ofta som Backend utvecklare. Andra möjliga titlar är mjukvaruutvecklare, kodare, systemman eller webmaster. Olika arbetsplatser kan vara allt från IT-byråer till företag, myndigheter och kommuner. De allra flesta arbetsplatser behöver någon form av systemutvecklare.

Vad gör en mjukvaruutvecklare?

En mjukvaruutvecklare är en typ av utvecklare som jobbar med så kallad mjukvara. Mjukvaran består av olika program eller programvara på en dator. Det finns många olika typer av jobb och tjänster inom mjukvaruutveckling och därför många olika typer av utbildningar att gå. Om du är nyfiken på vad du kan gå för yrkesutbildning inom systemutveckling av olika slag kan du titta närmare på vad vi har för utbildningar just nu längre ner på den här sidan.

Hur ser antagningen ut för att plugga till systemutvecklare?

Alla skolor har olika antagningsprocesser för utbildningar. När det kommer till YH-utbildningar ser antagningsprocessen ut på ett visst sätt. Bland annat gör vi en så kallad behörighetsprövning och senare även ett urval. Vill du veta mer om vad som gäller för att kunna ansöka och bli antagen till en av våra systemutvecklarutbildningar? Här kan du läsa mer om urval och antagning för yrkeshögskolan.

Var kan jag plugga till systemutvecklare?

Hos oss på Lernia kan du just nu plugga till Systemutvecklare på distans i Piteå eller Digitaliseringsutvecklare på distans i Kalmar. Håll gärna ett öga på vår hemsida för att se om det dyker upp andra systemutvecklingsutbildningar på andra orter.

Våra YH-utbildningar till systemutvecklare