Komvux
Välkommen till komvux på Lernia! Vi finns över hela landet och du kan välja mellan utbildningar både i klassrum eller på distans. Komvuxutbildningar hos Lernia är kostnadsfria, du betalar bara för böcker och annat studiematerial.
Välj det utbildningsområde som du är intresserad av:
Frågor och svar kring att söka komvux
Så söker du komvux
Hur, var och när kan jag ansöka till komvux? Och hur är det att plugga på distans? Här har vi samlat all information som är bra att känna till. Vi guidar dig längs vägen så att du kan planera inför din utbildning på bästa sätt. Läs mer om hur du söker till komvux.
Var finns Lernias komvux?
Vi finns över hela landet, på distans eller i klassrum
Du hittar vårt komvux i Stockholm, Malmö och på flera andra orter i Sverige. Välj mellan utbildningar i klassrum eller på distans. Vi har flera populära yrkesutbildningar på heltid och deltid. Komvuxutbildningar hos Lernia är kostnadsfria, du betalar bara för böcker och annat studiematerial. Du gör alltid din ansökan till en utbildning direkt hos din kommun.
Vilket yrke vill du bli?
CNC-operatör, fastighetstekniker eller undersköterska? Våra yrkesutbildningar leder till jobb!
Saknar du kurser eller betyg från gymnasiet? Kanske känner du idag för att utbilda dig till ett visst yrke? En yrkesutbildning kan vara rätt för dig! Yrkesutbildning passar dig som vet vilket yrke du vill jobba inom. Målet med yrkesutbildningar är att du ska få den kunskap som behövs för att du ska få det jobb du söker inom yrket. Hos oss kan du läsa utbildningar till allt från CNC-tekniker eller fastighetstekniker till undersköterska.
Vem får söka och hur söker man?
Det här måste du uppfylla för att få gå på komvux
Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan.
Vilken ålder du måste ha för att studera på Komvux beror lite på om du ska gå en grundläggande vuxenutbildning eller gymnasial vuxenutbildning. Hos oss på Lernia kan du studera gymnasial vuxenutbildning.
Din kommun väljer vilka som får studera om det är fler sökande än det finns plats för. Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk, sas, på grundläggande nivå för att få studera på gymnasial vuxenutbildning.
Webbansökan: så söker du en kurs på Komvux
Du gör alltid din ansökan till en Komvuxkurs hos den kommun du är folkbokförd i. På kommunens webbplats finns information om våra kursstarter, ansökningsperioder och ansökningsblanketter. Det är också på kommunens hemsidan du gör din webbansökan. När du hittat en utbildning eller Komvuxkurs du vill söka hos oss på Lernia klickar du på "Ansökan"-knappen så ser du vilka kommuner man kan söka kursen i. Därifrån väljer du vilken kommun du vill söka genom och hamnar sedan på deras webbplats.
Fördelar med komvux på Lernia
Välj efter dina behov
Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på helfart eller halvfart.
Utan kostnad
Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial.
Stora chanser till jobb
Tack vare att Lernia har bemanning är det ofta lätt för våra studenter att hitta jobb efter studierna.
CSN-berättigande
Du har rätt till bidrag och lån från CSN när du läser komvux hos oss.
Studera och få upp till 80% av din lön
Omställningsstudiestöd
Med omställningsstudiestödet från CSN kan du studera och få upp till 80% av din lön. Det är ett studiestöd för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens eller byta bransch. Du får då möjlighet att ställa om och gå en utbildning för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Läs mer om kraven och hur du ansöker till omställningsstudiestöd här.
Våra elever och lärare berättar
Komvux är en vuxenutbildning som finns i flera nivåer:
- Gymnasienivå
Här kan du läsa in hela gymnasieutbildningar eller enstaka kurser. Det finns även yrkesutbildningar på gymnasienivå.
- Grundläggande komvux
För dig som vill läsa in grundskolan.
- Särskild utbildning
Utbildningen ger kunskaper motsvarande grundsärskolan och vänder sig till vuxna med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.
En komvuxutbildning ger gymnasiebetyg.
Om du saknar gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet får du börja studera tidigast den 1 juli det året du fyller 20 år. Du som har en gymnasieexamen från gymnasieskolan får börja studera även om du är under 20 år. Kontakta gärna Vuxenutbildningen (Komvux) i din hemkommun för mer information.
Läs mer om vad du behöver uppfylla för att läsa på komvux.
Du hittar alla våra komvuxutbildningar under Utbildning – Komvux. Tryck på "Ansök nu" och välj din kommun i listan, du skickas då vidare till kommunens hemsida där du gör din ansökan. Om din kommun inte finns med i listan måste du kontakta dem för att fråga om du får ansöka hos en annan kommun.
Läs mer om hur du söker komvux här.
Om din ort inte finns med på utbildningssidan (lernia.se) behöver du kontakta din hemkommun för att höra hur du ska gå tillväga för att ansöka.
Nej, alla gymnasiala vuxenutbildningar är kostnadsfria. Du måste däremot bekosta böcker och annat kursmaterial, t. ex. skyddskläder, själv.
Det varierar beroende på ort och utbildning. Komvux i kommunen där utbildningen ges kan ge dig information om kommande kursstarter och ansökningsperioder.
Du har rätt att söka studiemedel via Centrala studiestödsnämnden, CSN.
Influencers prövar på!
Vi bjöd in några av våra större youtubers och influencers för att testa våra komvuxutbildningar på Lernia. Följ med när David "Falken" Falk testar en dag på vår utbildning i Liljeholmen, eller när Jenny Freéd testar på en dag som kock och bagare på restaurangprogrammet i Växjö!
David Falk prova på några av våra utbildningar inom el, vvs och svets.
Följ med när Jenny Svedberg Freéd testar vår restaurangutbildning på Lernia i Växjö!
Var vill du läsa på komvux?
Har du frågor? Kontakta gärna oss!