Rusta och matcha


Behöver du extra hjälp eller stöd med att hitta jobb? På Rusta och matcha på Lernia ger vi dig verktygen och hjälpen för att hitta rätt jobb eller utbildning för dig. Lernia är största leverantören av Rusta och matcha i Sverige.

Rusta och matcha finns nära dig

Visa alla orter

Vad är Rusta och matcha (KROM)?

Vad är egentligen Rusta och matcha? Jo, Rusta och matcha är en tjänst för dig som behöver extra stöttning och hjälp med att få ett jobb eller hitta en utbildning. Rusta och matcha kallas ibland för KROM – som är en förkortning och betyder Kundval Rusta och Matcha.

Om du väljer Lernia som leverantör för Rusta och matcha innebär det att du kommer få hjälp av en av våra duktiga handledare, eller jobbmatchare och coach som det också kallas. Handledarna hjälper dig med allt från hur du skriver ett bra CV till att träna intervjutekniker. Beroende på om du vill gå en utbildning eller hitta ett jobb tittar vi på olika alternativ för dig. Vårt mål är att ge dig en så bra matchning som möjligt mot jobb eller utbildning.

Vem kan få gå Rusta och matcha – finns det några krav? 

Först och främst är Rusta och matcha till för dig som har svårt att hitta jobb och som står långt från arbetsmarknaden. Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vem som kan få gå Rusta och matcha. Du kanske saknar grundskoleutbildning eller gymnasiet eller har invandrat till Sverige. Om du vill veta vilka krav som finns, få mer information eller veta om du har rätt att gå Rusta och matcha kan du alltid kontakta Arbetsförmedlingen.

Två män samtalar vid ett bord Din handledare hjälper dig att utveckla dina styrkor och förmågor.

Så kan våra handledare hjälpa dig

Alla våra handledare, eller jobbcoach som det också kallas, på Rusta och matcha är erfarna och duktiga inom jobb och utbildning. Handledarens viktigaste uppgift är att stötta och coacha dig, helt enkelt hjälpa dig på vägen till ditt nya jobb eller utbildning. Några exempel på vad handledaren kan hjälpa dig med är:

  • Att ta fram ett riktigt bra CV och personligt brev. Med ett riktigt bra CV och personligt brev kommer man långt. Våra handledare har lång erfarenhet av att jobba med CV och personliga brev, tillsammans tar vi fram de bästa alternativen för dig.
  • Att hitta lediga jobb. Det finns många olika sätt att hitta jobb på idag. Till exempel genom annonser, nätverk eller på sociala medier. Din handledare på Rusta och matcha hjälper dig identifiera vad du har för nätverk och var du kan leta för att hitta rätt och ledigt jobb för dig.
  • Förberedelse inför arbetsintervjuer. Vi går igenom intervjuträning, vanliga frågor och presentationsteknik.
  • Personlig utveckling. Vad motiverar och inspirerar dig? Vi tittar närmare på dina styrkor och svagheter och hur vi kan hjälpa dig att utvecklas till ditt bästa jag.

Vad är en handledare, jobbcoach eller jobbmatchare?

En handledare, eller jobbcoach och jobbmatchare, är den person som hjälper och coachar dig till jobb eller utbildning. På Lernia kallar vi dem för handledare. I många fall betyder handledare, jobbcoach och jobbmatchare samma sak. Du får en personlig handledare när du börjar på Rusta och matcha på Lernia, så du behöver inte hitta en handledare eller jobbcoach själv. Handledaren kan hjälpa dig med allt från jobbcoachning till hur du skriver CV och beter dig på en arbetsintervju.

CV på ett bord. Att sätta ihop ett bra CV är en av alla saker du får hjälp med.

Du väljer själv vilken leverantör du vill ha

Det finns flera olika leverantörer inom Rusta och matcha. Vilken leverantör är bäst? Det beror lite på vad du är ute efter. Det finns till exempel olika leverantörer på olika orter och olika leverantörer kan dessutom ha olika fokusområden. Det kan vara bra att fundera på vad som är viktigt för dig.

Du söker själv upp leverantörer på Arbetsförmedlingen

Du väljer själv vilken leverantör du vill ha på Arbetsförmedlingens webb. På Arbetsförmedlingen kan du söka och jämföra olika leverantörer. När du söker bland leverantörer kan du bland annat filtrera på var du vill gå Rusta och matcha, om du behöver något språkstöd och om du är intresserad av någon viss yrkesinriktning. 

Ekonomisk ersättning, aktivitetsstöd, när du går Rusta och matcha

När du går Rusta och matcha kan du få ekonomiskt stöd eller ersättning, så kallat aktivitetsstöd. Aktivitetsstödet, ersättningen, får du genom Försäkringskassan och det baserar sig bland annat på hur gammal du är.

När du går Rusta och matcha på Lernia får du hjälp av någon av våra duktiga jobbcoacher.

Vad händer efter Rusta och matcha?

När du går Rusta och matcha hos oss på Lernia gör vi allt för att du ska uppnå ditt mål att få ett jobb eller gå en utbildning. Ibland går matchningen fort och ibland tar det lite längre tid. Du får minst sex månader att gå på Rusta och matcha hos oss, efter det gör du en utvärdering med Arbetsförmedlingen. I vissa fall kan du få gå sex månader till.

Så här fungerar processen


1

Kontakta Arbetsförmedlingen

2

Arbetsförmedlingen beslutar om du har rätt att ta del av tjänsten

3

Välj Lernia

Rusta och matcha medfinansieras av Europeiska socialfonden.