Skip to main content

Arbetsmarknadsutbildning


Om du är arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen är en arbetsmarknadsutbildning din möjlighet att öka chanserna för att få jobb. Kontakta Arbetsförmedlingen så bestämmer ni tillsammans vilken utbildning som passar dig bäst.

Välj det utbildningsområde som du är intresserad av:

Välkommen att studera arbetsmarknadsutbildning hos oss på Lernia! Våra arbetsmarknadsutbildningar finns över hela Sverige, från Malmö i syd till Umeå i norr. En arbetsmarknadsutbildning är en utbildning genom Arbetsförmedlingen och du har rätt till aktivitetsstöd under tiden du studerar.

Vad är en arbetsmarknadsutbildning?

Arbetsmarknadsutbildningar är utbildningar genom Arbetsförmedlingen. Utbildningarna är korta och yrkesinriktade. Alla utbildningar leder till yrken som det idag saknas personal inom. Att gå en arbetsmarknadsutbildning innebär inte att du är garanterad ett jobb, men chansen att få ett jobb är väldigt hög efteråt! Oftast är utbildningarna på heltid och kan vara från några månader upp till ett år. På Lernia har vi haft arbetsmarknadsutbildningar ända sedan 1950-talet.

Fördelarna med en arbetsmarknadsutbildning

Hur bra är egentligen en arbetsmarknadsutbildning? En arbetsmarknadsutbildning är för många ett väldigt bra val om man är arbetslös och snabbt vill komma ut i jobb. Här listar vi några fördelar med arbetsmarknadsutbildningar:

  • De flesta kommer snabbt ut i jobb.
  • Du får en utbildning till ett yrke som behövs på arbetsmarknaden.
  • Du får möjlighet att gå på praktik och lära känna arbetsgivare.
  • Du har rätt till aktivitetsstöd under tiden du pluggar.
  • Det är kort utbildningstid.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning – vad finns det för regler?

Det finns några regler för att söka en arbetsmarknadsutbildning. Eftersom en arbetsmarknadsutbildning är en utbildning genom Arbetsförmedlingen så är det dem som bestämmer vem som får gå.

För att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning så tittar Arbetsförmedlingen på vad du har för tidigare utbildningar och erfarenhet. De kollar även på hur dina möjligheter till att få jobb idag ser ut, och hur arbetsgivarnas behov ser ut. För att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du också:

  • Vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Vara minst 25 år.
  • Vara yngre än 25 år och ha en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Vara 18 år och stå långt från arbetsmarknaden.

Du kan läsa mer om vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning och vilka regler som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

Vad kostar det att gå en arbetsmarknadsutbildning?

Att gå en arbetsmarknadsutbildning kostar ingenting. Det är Arbetsförmedlingen som betalar för din utbildning under tiden du studerar. Du har dessutom rätt till ekonomisk ersättning under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Ersättningen kallas aktivitetsstöd och betalas av Försäkringskassan.

Så söker och anmäler du dig till en arbetsmarknadsutbildning

För att få gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du uppfylla några regler som du kan läsa mer om här. Om du hittat en arbetsmarknadsutbildning du vill gå och uppfyller alla regler kan du ta nästa steg och kontakta Arbetsförmedlingen.

Första steget är att söka upp en arbetsmarknadsutbildning. När du hittat någon som du tror passar dig kan du föreslå den för din handledare. Du kan även gå på ett studiebesök först och sedan bestämma dig. På Lernia kan du komma på studiebesök för alla våra arbetsmarknadsutbildningar. Du kan läsa mer om när och var på den utbildning du är intresserad av att gå.

Kan jag läsa en arbetsmarknadsutbildning på distans?

Du kan läsa vissa av våra kurser eller arbetsmarknadsutbildningar på distans. Eftersom många av Lernias arbetsmarknadsutbildningar leder till praktiska yrken, till exempel svetsare eller bilmekaniker, behöver du kunna gå vissa kurser på plats i verkstad eller utbildningslokal. Om du undrar vad som gäller för den arbetsmarknadsutbildning du är intresserad av kan du alltid kontakta oss.

Se filmen om Andreas resa från utbildning till anställning

Från arbetsmarknadsutbildning på Lernia till anställd på Interboat, här kan du se hur Andreas väg från Lernia till jobb såg ut.

Jessica och Robert gick från utbildning till jobb

För Jessica Hellstén var det tryggheten att arbeta i en stabil bransch som lockade. För Robert Karamani var det möjligheten av att få arbeta med händerna. Båda har de gått rekryteringsutbildningar hos Lernia i Arbetsförmedlingens regi. Här kan du läsa mer om deras resa från utbildning till jobb.

Vi är godkänd utbildningsleverantör

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan