Skip to main content

Stöd och matchning


Stöd och matchning är nu Rusta och matcha. På Rusta och matcha på Lernia ger vi dig verktygen och hjälpen för att hitta rätt jobb eller utbildning för dig. Nedan finner du en länk till Rusta och matcha.

Rusta och matcha finns nära dig

Visa alla orter

Stöd och matchning är nu Rusta och matcha

Läs om Rusta och matcha
Vårt tidigare stöd att hitta rätt

STOM var ett stöd att hitta rätt väg i karriären

Stöd och matchning, eller STOM som det ibland kallades, var rätt och slätt en tjänst där du kunde få hjälp och stöd att hitta rätt väg i karriären. Du fick en handledare som du träffade regelbundet och som hjälpte till att ta fram en plan för deltagarenskulle få ett arbete. På den här sidan har vi samlat information om vad Stöd och matchning var.

Idag erbjuder vi Rusta och matcha för dig som är arbetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen. Här kan du läsa mer om Rusta och matcha.

Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.
Johan berättar om jobbet som matchare i Göteborg.
Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.
Nelli fick jobb efter två veckor med Lernias tjänst Stöd och matchning
Vad var Stöd och matchning?

Stöd och matchning var anpassat stöd för jobbsökande

Jobbcoachning, handledning, karriärvägledning, STOM – vad var egentligen Stöd och matchning? Stöd och matchning var en tjänst för inskrivna på Arbetsförmedlingen och som sökte jobb. Stöd och matchning med Lernia har ersatts med tjänsten Rusta och matcha som finns på flera orter runt om i landet och det kostar ingenting att delta. 

Vem kunde få Stöd och matchning?

Stöd och matchning var främst till för den som behövde extra hjälp och stöd att hitta ett jobb. Någon som kanske saknade gymnasieutbildning eller grundskoleutbildning, var född i ett land utanför Europa, hade en funktionsnedsättning eller var över 55 år. Det var Arbetsförmedlingen som bestämde vem som skulle få gå Stöd och matchning.

Vad hände efter Stöd och matchning?

Målet och syftet med Stöd och matchning var att deltagaren skulle komma i jobb eller hitta en utbildning. Under tiden deltagaren gick hos oss gjorde vi allt för att lyckas med det. Att hitta lediga jobb under Stöd och matchning kunde ibland gå fort och ibland kunde det ta lite längre tid. Deltagaren hade regelbundna avstämningar med sin handledare och utvärderade dessutom med Arbetsförmedlingen kring hur det gick.

Deltagaren fick tillgång till egen jobbmatchare

Så här kunde våra jobbmatchare hjälpa dig

När deltagaren började på Stöd och matchning hos oss på Lernia fick de en egen jobbmatchare, eller jobbcoach och handledare som det också kallas. Jobbmatcharen hjälpte deltagaren med allt från hur man ska formulera sitt CV till att träna på intervjutekniker. Till exempel kunde vi hjälpa till med:

  • CV och personligt brev. Ett rätt formulerat CV och personligt brev kan göra underverk för jobbchanserna. Tillsammans tog vi fram det bästa CV:et och personliga brevet för deltagaren.
  • Att hitta lediga jobb. I dag går det att få jobb på många olika sätt. Till exempel genom jobbannonser, kontakter eller på sociala medier. Handledare hjälpte deltagaren identifiera deltagarens egna nätverk och var deltagaren kunde leta för att hitta rätt jobb.
  • Att förberedde deltagaren för jobbintervjuer genom intervjuträning, vanliga frågor och presentationsteknik.
  • Personlig utveckling. Vi tittade på vad som motiverade deltagaren, styrkor och svagheter och hur vi kunde hjälpa deltagaren att utvecklas till sitt bästa jag.

Du väljer själv vilken leverantör du vill ha

Du väljer själv din leverantör av Stöd och matchning. Väljer du Lernia som leverantör kan du räkna med värdefull hjälp. Du får en erfaren jobbmatchare och får ta del av alla de styrkor vi har.

Handledare och deltagare vid bord

Sök fram leverantör hos Arbetsförmedlingen

Många gillar att söka och jämföra leverantörer innan de bestämmer sig. Vill du söka och se vilka leverantörer som finns i ditt närområde kan du använda dig av Arbetsförmedlingens sökfunktion. I sökfunktionen kan du även nämna vilken yrkesinriktning du är intresserad av och om du behöver språkstöd av något slag.

Handledare och deltagare på Rusta och matcha

Vilken Stöd och matchning är bäst för mig?

I Sverige finns det många leverantörer av Stöd och matchning och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. För att lite enklare hitta bästa valet för dig kan du kolla runt på leverantörernas hemsida. Du kan även kolla på Arbetsförmedlingens Ratingbetyg, som visar vad andra personer satt för betyg på leverantören. 

Så gör du för att gå Stöd och matchning hos Lernia

Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen och säg att du vill börja på Stöd och matchning med Lernia som leverantör. Arbetsförmedlingen kommer att bedöma vad du har för behov och avgör om du får börja. Har du frågor är du förstås alltid välkommen att kontakta oss.

Du har rätt till aktivitetsstöd när du går Stöd och matchning

Det kan vara bra att veta att du har rätt till ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning när du går Stöd och matchning. Du söker om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan och du får olika mycket pengar beroende på bland annat hur gammal du är.

Så här fungerar processen


1

Kontakta Arbetsförmedlingen

2

Arbetsförmedlingen beslutar om du har rätt att ta del av tjänsten

3

Välj Lernia

Ansök nu!


För att söka Stöd och matchning, kontakta Arbetsförmedlingen.

Så här går processen till när du vill börja på Stöd och matchning


1

Kontakta Arbetsförmedlingen

2

Arbetsförmedlingen beslutar om du har rätt att ta del av tjänsten

3

Välj Lernia