Skip to main content

Stöd och matchning


Stöd och matchning är personlig hjälp för dig som söker jobb. Våra jobbmatchare ger dig konkret stöd som är anpassat efter dina behov. Lernia har den bästa ratingen av leverantörerna av Stöd och matchning.

Stöd och Matchning finns nära dig

Visa alla orter

Vi söker dig som söker jobb!

Stöd och matchning, eller STOM som det ibland kallas, är rätt och slätt en tjänst där du kan få hjälp och stöd att hitta rätt väg i karriären. Du får en handledare som du träffar regelbundet och tillsammans tar ni fram en plan för hur du ska få ett arbete. På den här sidan får du mer information om vad Stöd och matchning är, hur det går till och hur du söker.

Johan berättar om jobbet som matchare i Göteborg.
Nelli fick jobb efter två veckor med Lernias tjänst Stöd och matchning

Vad är Stöd och matchning?

Jobbcoachning, handledning, karriärvägledning, STOM – vad är egentligen Stöd och matchning? Stöd och matchning är en tjänst för dig som är inskriven på Arbetsförmedlingen och söker jobb. Stöd och matchning med Lernia finns på flera orter runt om i landet och det kostar ingenting att delta. Med hjälp av våra jobbmatchare och handledare får du verktygen du behöver för att utveckla och stärka dina kunskaper. Tillsammans lägger vi en bra grund för ditt jobbsökande och din karriär.

Vem kan få Stöd och matchning?

Stöd och matchning är främst till för dig som behöver extra hjälp och stöd att hitta ett jobb. Du kanske saknar gymnasieutbildning eller grundskoleutbildning, är född i ett land utanför Europa, har en funktionsnedsättning eller är över 55 år. Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vem som får gå Stöd och matchning, vill du ha mer information kan du kontakta dem.

Vad händer efter stöd och matchning?

Målet och syftet med Stöd och matchning är att du ska komma i jobb eller hitta en utbildning. Under tiden du går hos oss kommer vi göra allt vi kan för att lyckas med det. Att hitta lediga jobb under Stöd och matchning kan ibland gå fort och ibland kan det ta lite längre tid. Du har regelbundna avstämningar med din handledare och utvärderar dessutom med Arbetsförmedlingen kring hur det går.

Så här kan våra jobbmatchare hjälpa dig

När du börjar på Stöd och matchning hos oss på Lernia får du en egen jobbmatchare, eller jobbcoach och handledare som det också kallas. Jobbmatcharen hjälper dig med allt från hur du ska formulera ditt CV till att träna på intervjutekniker. Till exempel kan vi hjälpa dig med:

  • CV och personligt brev. Ett rätt formulerat CV och personligt brev kan göra underverk för jobbchanserna. Tillsammans tar vi fram det bästa CV:et och personliga brevet för dig.
  • Att hitta lediga jobb. I dag går det att få jobb på många olika sätt. Till exempel genom jobbannonser, kontakter eller på sociala medier. Din handledare hjälper dig identifiera vad du har för nätverk och var du kan leta för att hitta rätt jobb för dig.
  • Att förbereda dig för jobbintervjuer. Tillsammans går ni igenom intervjuträning, vanliga frågor och presentationsteknik.
  • Personlig utveckling. Vi tittar på vad som motiverar dig, dina styrkor och svagheter och hur vi kan hjälpa dig att utvecklas till ditt bästa jag.

Du väljer själv vilken leverantör du vill ha

Du väljer själv din leverantör av Stöd och matchning. Väljer du Lernia som leverantör kan du räkna med värdefull hjälp. Du får en erfaren jobbmatchare och får ta del av alla de styrkor vi har.

Lernia fick i juni 2021 högst betyg av alla leverantörer av Stöd och Matchning. Vi är också den största leverantören i Sverige av Rusta och Matcha. Läs gärna mer om vad som bidragit till att vi blivit så populära.

Handledare och deltagare vid bord

Sök fram leverantör hos Arbetsförmedlingen

Många gillar att söka och jämföra leverantörer innan de bestämmer sig. Vill du söka och se vilka leverantörer som finns i ditt närområde kan du använda dig av Arbetsförmedlingens sökfunktion. I sökfunktionen kan du även nämna vilken yrkesinriktning du är intresserad av och om du behöver språkstöd av något slag.

Handledare och deltagare på Rusta och matcha

Vilken Stöd och matchning är bäst för mig?

I Sverige finns det många leverantörer av Stöd och matchning och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. För att lite enklare hitta bästa valet för dig kan du kolla runt på leverantörernas hemsida. Du kan även kolla på Arbetsförmedlingens Ratingbetyg, som visar vad andra personer satt för betyg på leverantören. 

Så gör du för att gå Stöd och matchning hos Lernia

Prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen och säg att du vill börja på Stöd och matchning med Lernia som leverantör. Arbetsförmedlingen kommer att bedöma vad du har för behov och avgör om du får börja. Har du frågor är du förstås alltid välkommen att kontakta oss.

Du har rätt till aktivitetsstöd när du går Stöd och matchning

Det kan vara bra att veta att du har rätt till ersättning i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning när du går Stöd och matchning. Du söker om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan och du får olika mycket pengar beroende på bland annat hur gammal du är.

Så här fungerar processen


1

Kontakta Arbetsförmedlingen

2

Arbetsförmedlingen beslutar om du har rätt att ta del av tjänsten

3

Välj Lernia

Ansök nu!


För att söka Stöd och matchning, kontakta Arbetsförmedlingen.

Så här går processen till när du vill börja på Stöd och matchning


1

Kontakta Arbetsförmedlingen

2

Arbetsförmedlingen beslutar om du har rätt att ta del av tjänsten

3

Välj Lernia