<
Moamen 1

Lernia hjälpte Moamen att komma ur långtidsarbetslöshet

Moamen Mohamed, 27, var långtidsarbetslös, trots att han har en fyraårig IT-utbildning. Han fick hjälp av Lernia – och har nu ett jobb han trivs med. – Den coachning jag fick inför anställningsintervjun var avgörande, säger han.


Lernia 42

– Det viktigaste var att hon verkligen lyssnade på mig och såg min situation, säger Moamen om sin handledare Dalja

Moamen fick äntligen hjälpen han behövde

Moamen Mohamed flyttade från sin hemstad Kairo till Skara i Västergötland för två år sedan. Hans fru kommer från Sverige.
– Vi träffades för fem år sedan när hon var på semester i Egypten. Först gifte vi oss i Egypten och sedan i Sverige, berättar han.

Moamen gillar fotboll, matlagning och teknik. Han har en fyraårig utbildning inom data och IT och jobbade som IT-tekniker i Kairo. Men i Sverige har han gått arbetslös, trots att han sökt jobb efter jobb.

– Förutom att jag såklart vill ha en inkomst, vill jag vara på en arbetsplats för att lära mig svenska bättre, för att komma in i samhället mer och få in en fot på arbetsmarknaden. Efter några år i yrkeslivet vill jag utbilda mig vidare inom IT i Sverige.

"Jag såg en duktig, driven person med en stark vilja, men som inte fått chansen. Han hade ett bra cv men jag hjälpte honom med hans personliga brev och tog fram lämpliga jobb att söka. Vi tränade också mycket på intervjusituationer."

Moamen fick välja en ny leverantör och det blev Lernia, en av de största leverantörerna av Rusta och matcha i Sverige. Han träffade handledaren Dalja Lahdo på Lernia Matchning i Skara. Dalja blev direkt imponerad av Moamen:
– Jag såg en duktig, driven person med en stark vilja, men som inte fått chansen. Han hade ett bra cv men jag hjälpte honom med hans personliga brev och tog fram lämpliga jobb att söka. Vi tränade också mycket på intervjusituationer.

För Moamen blev mötet med Dalja en vändpunkt:
– Hon lärde mig att tro på mig själv och gav mig viktiga råd, som att lyssna noga på den som intervjuade mig. Vi övade på frågor som arbetsgivaren skulle kunna tänkas ställa. Äntligen kunde jag släppa att jag inte pratar perfekt svenska.

Lernia 37

Moamen och hans handledare på Lernia, Dalja

Fick jobb direkt

Dalja tipsade Moamen om att Dafgårds fabrik i Källby utanför Götene sökte personal till en rekryteringsutbildning. Moamen kallades till intervju och kände sig väldigt nöjd efteråt.

– Jag fick jobb direkt, jag behövde inte ens gå rekryteringsutbildningen. Mitt första jobb i Sverige, det var underbart! Nu jobbar jag som charkuterist på Dafgårds rökeri. Där jobbar jag under stort eget ansvar. Det är en hel del teknik som exempelvis att kontrollera produktens temperatur och tryck under tillagning med mera. Jag trivs väldigt bra.

Hittar jobb med artificiell intelligens

Lernias handledare får alla gå en omfattande och forskningsbaserad utbildning. De kan också använda ett AI-verktyg som gör det enklare att hitta passande lediga jobb och utbildningar åt deltagarna. Tack vare detta verktyg kan de lägga mer tid på det individuella mötet.

Dalja Lahdo berättar hur hon gör för att kunna vägleda på bästa sätt:
– Jag försöker att alltid se människan på riktigt. Vad vill den här personen, vilka är de största utmaningarna? Vi på Lernia vill att deltagarna ska äga sin resa, och samtidigt känna ett starkt och konkret stöd från oss. Jag och Moamen hade ett inbokat möte en gång i veckan, men han kunde alltid ringa, sms:a eller mejla mig om han behövde det, berättar Dalja.


Enligt Moamen var stödet från Dalja avgörande:
– Det viktigaste var att hon verkligen lyssnade på mig och såg min situation. Tillsammans kunde vi hitta rätt väg framåt.

Ditt tips till andra som känner att de har svårt att hitta rätt utbildning eller jobb?
–Tänk igenom noga vad du verkligen vill jobba med. Ta sedan hjälp av ett proffs som kan vägleda dig på ett bra sätt.

Vad är Rusta och matcha?

  • Ger extra stöd till dig som har svårt att hitta utbildning eller jobb och står långt från arbetsmarknaden.
  • När du går Rusta och matcha kan du få ekonomiskt stöd eller ersättning, så kallat aktivitetsstöd. Ersättningen får du genom Försäkringskassan och det baserar sig bland annat på hur gammal du är.
  • Det första du behöver göra om du vill gå Rusta och matcha är att ta kontakt med din Arbetsförmedling. Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du får gå Rusta och matcha. Du kan själv söka upp och jämföra olika leverantörer.
  • Om du väljer Lernia som leverantör får du individuell hjälp av Lernias handledare med allt från hur du skriver ett bra CV till att träna intervjutekniker. Målet är att ge en så bra matchning som möjligt mot jobb eller utbildning.

Vill du veta mer om Rusta och matcha på Lernia?

Klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handledare upp dig.

Två Personer I Samtal