<
Elkraftsingenjör (1)
Yrkeshögskoleutbildning

Elkraftsingenjör

Är du en problemlösare som ser möjligheter istället för hinder och tycker om att göra beräkningar? Trivs du med att både arbeta praktiskt ute på ”fältet” och administrativt? Då kan detta vara utbildningen för dig .


video

Elkraftsingenjör

Lär dig mer om vad en elkraftsingenjör gör.

Om utbildningen

En utbildning till elkraftsingenjör öppnar många dörrar till arbetsmarknaden. Som elkraftsingenjör jobbar du med planering och styrning av processer och projekt i landets elnät och elkraftsanläggningar hos nät-, industri- eller konsultbolag, beroende på vad du är intresserad av.

Utbildningen är en heltidsutbildning och består av både föreläsningar, laborationer, gruppövningar och praktikinslag. . Du kommer ha lektioner på plats i Linköping i snitt 2,5 dagar i veckan och resterande tid förväntas du lägga ner på självstudier i form av fördjupning inom ämnet i kursen du läser. 

Att ha egenstudier innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för grupparbeten, uppgifter och så vidare. 

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).
Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation.

Att kombinera arbete och studier kan vara svårt och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis.

Du läser kurser i elkraftteknik, eldistribution och elinstallationer

I utbildningen kommer du läsa kurser i relevanta ämnen såsom elkraftteknik, eldistribution och elteknik. Det finns flera olika tänkbara yrken efter avslutad utbildning, du hittar flera exempel längre ner på sidan.

För att trivas i rollen som elkraftingenjör ska du tycka om att arbeta lösningsfokuserat och i projekt. Du ska vara ansvarsfull och mycket noggrann. Du tycker om att räkna, lösa problem och använda dig av IT-verktyg i ditt arbete. Du som person är nyfiken och det är naturligt för dig att ta reda på den bästa lösningen utifrån problemet. Du trivs med att arbeta i grupp men kan ta ett stort eget ansvar. 

Utbildningen kan vara ett naturligt steg i din karriär om du tidigare läst något av programmen El- och energi, VVS- och fastighet, Naturvetenskap eller Teknik.

Stor brist på elkraftsingenjörer - din kompetens kommer vara efterfrågad

Utöver Sveriges mål att bli fossilfritt så är det stora investeringar som måste göras i samband med underhåll av kraftnäten runt om i landet. Eftersom elnäten kräver kontinuerliga underhållsinsatser hela tiden bedömer man att elkraftbranschen kommer vara mindre konjunktionskänslig, och därmed stabilare, än många andra branscher.

Enligt branschen är det stor brist på elkraftsingenjörer och elingenjörer idag på grund av att det är för få som utbildar sig till yrket. Därför kan du känna dig trygg i att din kompetens kommer att efterfrågas nu och i framtiden.

Är du behörig för att söka?

Du behöver uppfylla vissa krav för att få söka utbildningen. Här kan du läsa mer om vilka krav som finns för att få söka, och vad du kan göra om du eventuellt saknar dem.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Eftersom utbildningen är framtagen av branschen har den ett tydligt fokus på yrkesrollen. En tredjedel av utbildningen är förlagd till en arbetsplats i form av LIA (lärande i arbete, praktik) som du genomför på en arbetsplats. Du har under LIA:n möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA. Resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du för själv som studerande. 

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Här finns utbildningen

Linköping

Nästa start

2024-08-21

Längd

2 år

Ansökningsperiod

2024-02-15 till 2024-05-15

Elkraftsingenjör, Linköping

Poäng

400

Längd

2 år

Adress

Teknikringen 8A, Linköping

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod 2024-02-15 till 2024-05-15

Nästa start

Mer info kommer i januari

Kurser och poäng

 • Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar, 40
 • Arbetsmiljö och säkerhet i anläggningar för energiproduktion, 20
 • CAD med inriktning elkonstruktion, 20
 • Digitalteknik med PLC, 15
 • Elinstallationer i byggnader, 40
 • Elkraftsekonomi, 20
 • Elmaskiner - drivsystem, 15
 • Elteknik, 15
 • Högspänningsanläggningar, 16
 • Matematik med eltekniska tillämpningar, 20
 • Praktisk ellära, 30
 • Projektledning och kvalitetssäkring, 15
 • Regler och standarder, 14
 • LIA 1, 50
 • LIA 2, 50
 • Examensarbete, 20

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Du läser större delen av alla kurser på plats i Linköping.

Arbetsmiljö och säkerhet i anläggningar för energiproduktion

CAD med inriktning elkonstruktion

Digitalteknik med PLC

Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar

Projektledning och kvalitetssäkring

Elinstallationer i byggnader

Elkraftekonomi

Elmaskiner - drivsystem

Högspänningsanläggningar

Elteknik

Matematik med eltekniska tillämpningar

Praktisk ellära

Regler och standarder

Projektledning och kvalitetssäkring

LIA 1 & 2 (praktik)

Examensarbete

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Saknar du Matematik 2 och Fysik?

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning som elkraftsingenjör kan du det du behöver kunna för att arbeta på elnätsbolag, alternativt industri eller företag verksamt inom elkraftområdet. Du kan arbeta med exempelvis planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftanläggningar, såväl som driftsättning, service och underhåll. En vanlig yrkestitel efter utbildningen är elingenjör, andra exempel hittar du nedan.

Yrkesroller:  

 • Projektör inom elkraft
 • Elkonstruktör
 • Elingenjör
 • Elkraftsingenjör med kompetens inom förnyelsebar elproduktion
 • Beredare/planerare inom eldistribution i el- och nätbolag
 • Projektledare inom elkraftbranschen

Lön som elkraftsingenjör

Som elkraftstekniker kan du tjäna lite olika i lön beroende på till exempel var i landet du bor, hur gammal du är samt tidigare erfarenhet. Medellönen för ingenjörer och tekniker inom elektroteknik i Sverige 2019 är 42 200 kr. Läs mer lönestatistik på SCB:s hemsida.

Dela gärna