<
Betongarbetare (5)

Validering Bygg och anläggning

Validering ger dig möjlighet att få kompetensbevis inom bygg och anläggning. Efter genomförd validering får du ett kompetensintyg inom den valda inriktningen, som specificerar dina nuvarande kunskaper.


Validering passar dig som vill arbeta inom bygg och anläggning men inte uppfyller (eller når upp till) alla kraven. Du har kanske inte läst på gymnasium? Du har kanske har läst en annan utbildning än Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Du kommer kanske från ett annat land och saknar dokumentation?

Du har tidigare yrkeserfarenhet eller utbildning inom det aktuella yrkesområdet. Vi vill även kunna se att valideringen bidrar till att du snabbare kan få ett arbete.

Hur går valideringen till?

 • Steg 1. Om du är ny i Sverige och/eller är arbetssökande med liten erfarenhet från byggbranschen börjar valideringen med en översiktlig kompetenskartläggning.
 • Steg 2. Om du redan har god erfarenhet från byggbranschen går du direkt till steg 2 som innebär en fördjupad kompetenskartläggning.
 • Steg 3. Kompetensbedömning för intyg. Sker både praktiskt och teoretiskt.
 • Steg 4. Kompetensbedömning för bevis enligt Byggmodellen.

Hur lång tid tar valideringen?

Kompetenskartläggning (steg 1 och 2) tar 1-3 dagar. Kompetenskartläggning anpassad för dig som är nyanländ och inte har någon erfarenhet av yrket i Sverige kan ta lite längre tid än beräknat. Kompetensbedömning som leder till intyg eller bevis (steg 3 och 4) tar cirka 5-15 dagar.

Validering inom olika yrkesinriktningar

Det finns flera olika valideringsmöjligheter. På vissa orter kan du till exempel validera dig inom inriktningarna anläggnings- och vägarbetare, betongarbetare, golvläggare och plattsättare. Du hittar mer om vilka inriktningar du kan validera på vilken ort längre ner i listan över kursorter.

För vem

Du som är arbetslös, eller riskerar att bli arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Boka in dig på ett studiebesök

Kontakta oss och anmäl dig till ett studiebesök

 • Trollhättan
  Adress: Installatörvägen 9, 461 37 Trollhättan
  E-post: bygg.trollhattan@lernia.se
  Yrkesinriktningar: byggnadsträarbetare, betongarbetare, väg- & anläggningsarbetare, golvläggare 
 • Växjö
  Adress: Kvarnvägen 10, Hus F
  E-post: bygg.vaxjo@lernia.se
  Yrkesinriktningar: murare, plattsättare, betongarbetare, golvläggare, byggnadsträarbetare
 • Sundsvall
  Adress: Östermovägen 33
  E-post: bygg.sundsvall@lernia.se
  Yrkesinriktningar: byggnadsträarbetare, betongarbetare, murare, plattsättare
 • Malmö
  Adress: Fårögatan 10
  E-post: bygg.malmo@lernia.se
  Yrkesinriktningar: väg- och anläggningsarbetare, betongarbetare, golvläggare, plattsättare, byggnadsträarbetare och murare

Efter valideringen

Efter genomförd validering får du ett kompetensintyg inom den valda inriktningen, som specificerar dina nuvarande kunskaper. Intyget omfattar också ett kompletteringsutlåtande som beskriver vad som krävs för full kvalifikation inom din aktuella inriktning. Om du klarar alla delar i valideringen, och därmed uppnår full kvalifikation, får du ett kompetensbevis enligt Byggmodellen.

Med hjälp av valideringen blir det lättare både att söka och få jobb inom bygg och anläggning, men även att söka vissa utbildningar som kräver grundkunskaper.