<
Linus Z Foto Pelle Jernryd

I framtiden skippar vi det traditionella cv:t

Cv:t har länge varit ett klassiskt inslag i rekryteringsprocessen. Men alla är inte övertygade om att det kommer att finnas kvar i framtiden – i alla fall inte i sin nuvarande form.


Linus Zackrisson, expert på rekrytering och sociala medier

Olika sätt att se på cv

– Cv:t är på väg att fasas ut. Om fem, tio år rekryterar vi på andra sätt, säger Linus Zackrisson, expert på rekrytering och sociala medier.

Samtidigt poängterar han att det gäller att vara tydlig med vad man menar när man pratar om cv. Ett A4-ark med meriter, tidigare erfarenheter och vad du gör i dag som du mejlar in till olika rekryterare tror han är på väg ut.

– Om vi i stället definierar ett cv som en förteckning över vad du tidigare har gjort så kommer det fortfarande att vara aktuellt i många rekryteringsprocesser.

Kan vara exkluderande

Ett traditionellt cv är tänkt att på ett tydligt och objektivt sätt presentera en persons yrkesmässiga erfarenhet och utbildning, men trots detta är det lätt att omedvetet göra åtskillnad.– Vi är fulla av fördomar och vi dömer omedvetet allt från val av typsnitt till informationen som finns där. Med ett cv blir det lätt att folk väljs bort på grund av ”fel namn”, ”för ung”, ”för gammal” eller att personen har varit utan jobb i tre år. Om vi i stället struntar i cv och utgår från kompetens blir det mindre exkluderande.

Extrapersonal vid arbetstoppar?

Se våra bemanningstjänster

Beroende på tjänst

Det är fortfarande relevant att veta vad en person har gjort tidigare i arbetslivet, men hur viktigt det är menar Linus Zackrisson beror på vilken typ av arbete det handlar om.


– Söker du jobb som advokat måste man nog veta exakt vad du har gjort tidigare; har du gått juristprogrammet? Har du suttit ting? Vilka språk talar du? Det här gäller alla legitimationsyrken, säger han.

Handlar det däremot om ett kaféjobb så tycker Linus Zackrisson att utbildning och tidigare anställningar inte har lika stor betydelse.
– Då kanske det inte är dödsviktigt vad du har gjort tidigare om du är kanontrevlig och visar att du vill jobba här.

Så vad ser vi som alternativ till cv?

I stället för att skicka sin meritlista som ett dokument till en arbetsgivare tror Linus Zackrisson att tjänster som Linkedin kommer att få allt större betydelse.


– På Linkedin samlar du dina meriter och det blir ett slags cv utan att vara ett pappersdokument. Här kan du markera att du är öppen för företag som vill anställa, samtidigt som det företag du arbetar på inte ser att du har markerat att du är öppen för nya jobbalternativ.

Fler matchningstjänster

Ett problem i dag menar Linus Zackrisson är att arbetskraften och arbetsplatserna inte når varandra.


– Folk hittar inte varandra i dag, men i framtiden kommer vi att se fler matchningstjänster som samlar alla rekryteringsplatser, ungefär som flygresor.se eller hotels.com fungerar, i en lättillgänglig lista för arbetsgivare och kandidater, säger han.

3 alternativ till det traditionella cv:t

  • 1

    LinkedIn, där folk lägger upp sin profil, kommer inom en överskådlig framtid att vara en jätteviktig kanal.

  • 2

    Videorekrytering, där kandidaten presenterar sig med ett filmklipp.

  • 3

    Anonymiserade rekryteringsprocesser med hjälp av tester och sökord där enbart kompetens och personlighet matchas med tjänsten.