Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Kundchatt

(Vardagar 08.30-16.00 (ej 12-13))

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Yrkeshögskoleutbildning

Elkraftsingenjör


Som elkraftsingenjör arbetar du med planering och styrning av processer och projekt i landets elkraftsanläggningar. Du jobbar framförallt med frågor kring elnätet och utbildningen passar till exempel dig som läst teknik eller natur på gymnasiet.

Om utbildningen

Elkraftsingenjören arbetar med planering och styrning av processer och projekt i landets elkraftsanläggningar. Elkraftsingenjören har även ett finger med i det praktiska arbetet och jobbar framförallt med frågor kring elnätet.

Efterfrågad kompetens

I yrket som elkraftsingenjör blir du en viktig del i arbetet som nu startat med att förnya det svenska elnätet – ett arbete som kommer pågå under mycket lång tid. Därför kan du känna dig trygg i att din kompetens kommer att efterfrågas nu och i framtiden.

För dig som tycker om att arbeta lösningsfokuserat

För att trivas i rollen som elkraftingenjör ska du tycka om att arbeta lösningsfokuserat och projektorienterat. Du ska vara ansvarsfull och mycket noggrann. Du tycker om att räkna och har viljan att samarbeta.

Lär dig mer om vad en elkraftsingenjör gör.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

I den här kursen får du kunskaper om de risker, lagar och bestämmelser som gäller kring arbetsmiljö och säkerhet för arbete vid bl.a högspänningsanläggning. I kursen går vi dessutom igenom mer om elsäkerhetsanvisningar, ESA.

Få rutin och förståelse i användandet av AutoCAD med inriktning elkonstruktion. Du lär dig att skapa ett nytt projekt med ritningar korsreferenser, stycklistor och rapporter.

Den här kursen ger dig grundläggande färdigheter i användning av så kallade PLC-system. Du lär sig hur man använder utvecklingssystem och programmerar PLC och använder dem tillsammans med PID-regulatorer och i nätverk.

Hur överförs elektrisk kraft samt ledningsdragning i mark, luft och vatten. Ledningstyper, elnätsdimensionering och beräkningar för uppbyggnad av kraftledningar, ställverk samt transformatorstationer.

I den här kursen får du veta mer om elöverföring och elkonsumtion i Sverige ur ett tekniskt, ekonomiskt och miljötekniskt perspektiv.

Projektering av installationer för kraft och belysning och upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Vi berör elkraftteknik, konstruktionsberäkningar och elschemaritning.

Få kunskap i elkraftekonomi ur ett samhällsperspektiv och lär dig att självständigt göra beräkningar av distribution och förbrukning. Du kan även ur ett företagsekonomiskt perspektiv räkna eller kalkylera på affärer och investeringar.

Uppbyggnad och funktion hos 1- och 3-fastransformatorer. Du får fördjupade kunskaper om uppbyggnad, funktion och användningsområde hos de vanligaste förekommande roterande elmaskinerna.

Kursen handlar om elproduktionsanläggningar; vattenkraft, vindkraft, solceller, vågkraft och kärnkraft. Du får kunskaper om produktionsanläggningens uppbyggnad, funktion och dess drift, samt energiomvandlingsprocessen.

Vi går igenom olika typer av ström såsom 1- och 3-fas växelström. Mätning, mätvärdesbearbetning och beräkning av elektriska storheter i både likström och växelström. Koppling och anslutning av instrument samt mätning av spänning, ström, resistans och effekt.

I slutet av utbildningen utför du ett examensarbete inom ett avgränsat område. Du tränar din förmåga i att självständigt och akademiskt genomföra ett projekt.

Lär dig mer om statistik och dynamik. Du beräknar elektromagnetiska- och elektriska fält som orsakas av eldistribution. I kursen ingår hållfasthetslära med beräkningar och tillämpningar inom elkraftområdet.

Lär dig mer om regler och standarder inom elområdet SS 4364000 utg. 2. Kursen tar upp gällande regler inom miljö- och arbetsskyddsområdet samt bygg- och brandskyddsföreskrifter av betydelse inom elområdet. Skillnader mellan Sverige och andra länders regelverk ingår också.

På praktiken är du ute på ett företag och genomför arbete i skarpt läge. Du har en handledare på företaget som hjälper dig och du får chans att både testa på yrket och se vad dina kunskaper från utbildningen räcker till.

Vi går igenom matematiska kunskaper och förståelse för storheter som tillämpas i el- och energiberäkningar. Genom detta rustas du för kommande eltekniska kursmoment på utbildningen.

Här får du fördjupade kunskaper i projektlogistik så att du ska kunna beräkna tids- och resursåtgång och bättre förstå elhandlingars upprättande. Dessutom går vi igenom grundläggande kunskap om avtalsskrivning och upprättande av relationshandlingar (AMA EL).

För vem

För att söka utbildningen krävs följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

2. Godkända betyg i följande gymnasiekurser:

 • Fysik 1
 • Matematik 2

För dig som har läst El- och energiprogrammet med godkända betyg i följande kurser:

 • Ellära 1 och 2
 • Elektronik och mikrodatorteknik
 • Elkraftteknik

För dig som har läst VVS- och fastighetsprogrammet med godkända betyg i följande kurser:

 • Energiteknik 1
 • Elkraftteknik
 • Matematik 2a

Eventuellt urval

Om utbildningen får fler sökande än det finns platser så kommer du bli kallad till ett urvalsprov poängen på provet avgör vem som kommer in. Provet består av frågor kopplade till de förkunskaper som ingår i behörighetskraven.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du det du behöver kunna för att arbeta på elnätsbolag, alternativt industri eller företag verksamt inom elkraftområdet. Du kan arbeta med exempelvis planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftanläggningar, såväl som driftsättning, service och underhåll.


Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Välj kursort

 • Linköping


  • Teknikringen 8
  • Längd: 2 år
  KURSFAKTA

  Elkraftsingenjör, Linköping

  Utbildningstyp

  Yrkeshögskoleutbildning

  Utbildningslängd

  2 år

  Poäng

  Arbetsmiljö och säkerhet, 15 poäng CAD med inriktning elkonstruktion, 15 poäng Digitalteknik med PLC, 15 poäng Eldistribution, 30 poäng Elinstallationer (PUN), 15 poäng Elkraftekonomi, 10 poäng Elkraftteknik (PUN), 25 poäng Elmaskiner, 15 poäng Elproduktion, 30 poäng Elteknik, 30 poäng Examensarbete, 20 poäng Fysik och teknologi, 25 poäng Författningskunskap, 15 poäng LIA 1, Lärande i arbete, 50 poäng LIA 2-Lärande i arbete, 50 poäng Matematik med eltekniska tillämpningar, 25 poäng Projektledning och kvalitetssäkring, 15 poäng

  Plats

  Teknikringen 8, Linköping

  Ansökningsperiod

  Kontakta oss för mer information

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv.
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna