<

2023-03-29

Pressmeddelande

Storsatsning på vindkraft i södra Sverige – utbildningen i Åseda ska säkra kompetensen

Utbyggnaden av storskalig vindkraft ökar starkt i södra Sverige, och i februari 2023 sa regeringen ja till en ny stor vindkraftspark söder om Trelleborg. Satsningarna hotas dock av kompetensbrist när vindkraftstekniker blir en allt svårare roll att rekrytera. Därför satsar utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia på yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Åseda.

Behovet av el förväntas fördubblas redan till 2035 enligt Energimyndighetens prognoser. Elektrifieringen är avgörande för att nå klimatmålen och den gröna omställningen av industrin. När stora gröna industrisatsningar görs runt om i landet krävs en uppväxling i elproduktionen för att möta behoven.

Förra året öppnades södra Sveriges största vindkraftspark i Åby-Alebo i Mönsterås kommun, med totalt 36 vindkraftverk. De 35 – 50 planerade vindkraftsverken på Kriegers Flak ska ge el motsvarande 500 000 hushåll. Behovet av att kunna underhålla vindkraftverken kommer med andra ord vara mycket starkt i södra Sverige.

– Vi anpassar utbildningen efter branschens behov så att fler kan komma ut i yrket snabbare. I snitt behövs det en vindkraftstekniker för fem verk, och med tanke på utbyggnaden av nya verk samt renoveringsbehovet av äldre verk är detta verkligen ett framtidsyrke, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Vindturbintillverkaren Enercon är ett av många företag som behöver rekrytera fler vindkraftstekniker och utmanas i sin kompetensförsörjning.

– Det finns en stor efterfrågan på vindkraftstekniker och vi har idag få eller inga svar alls på våra jobbannonser. Behovet att anställa finns redan nu, och kommer öka ännu mer framöver, säger Rickard Andersson på Enercon.

Yrket som vindkraftstekniker är variationsrikt. Arbetet omfattar service, drift och underhållsarbete på både mekaniska, elektriska och hydrauliska vindkraftssytem. Säkerheten och arbetsmiljön genomsyrar både utbildningen och arbetet. I stället för ett kontor spenderas arbetsdagarna ofta i vackra miljöer med svårslagen utsikt.

Utbildningen är CSN-berättigad och bedrivs på heltid i 1,5 år. Ansökan till utbildningen är öppen mellan 15 februari – 15 maj. Här finns mer information om utbildningen.

Profilbild för Katarina Devell

Katarina Devell

Kommunikationschef

Länkar

Om Lernia
Lernia levererar ledande kompetenslösningar för framtidens arbetsmarknad. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i över 100 år och bemannat den svenska industrin i 25 år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation.