<

2023-03-21

Pressmeddelande

IT-företag söker med ljus och lykta efter molnkompetens – nischad yrkeshögskoleutbildning ska lösa kompetensbristen

Trots att många tech- och IT-bolag har krympt sin kostym på senare tid finns det ett skriande behov av kunskap inom molnbaserade tjänster. Behoven ökade redan för över ett decennium sedan och accelererade ytterligare under coronapandemin. Utan molntjänster och molnkunnig personal går det inte att jobba digitalt på distans – något som numera är en självklarhet för många. Nu öppnar ansökan till utbildnings-, bemannings- och matchningsföretaget Lernias yrkeshögskoleutbildning Cloud & ICT Engineer.

Microsoft och Amazon, som är de ledande leverantörerna av molntjänster har vid flertalet tillfällen uttryckt behov av kvalificerad personal inom molnområdet. Utan god tillgång på kompetens riskerar den digitala transformationen avstanna och svenska företag hamna på efterkälken i sin digitala resa. Samtidigt uttrycker Stockholms stad en tydlig vision om att, genom digitalisering, bli världens smartaste stad till 2040. För att det ska bli verklighet krävs än fler kompetenta medarbetare inom IT-branschen. Yrkeshögskoleutbildningen till Cloud & ICT Engineer ger de studerande kunskap i tekniska delar, programmering, säkerhet och affärsperpektiv.

– Att lösa IT-kompetensbristen är viktigt för att Sverige ska fortsätta ha ledartröjan i den digitala utvecklingen. Utbildningen fokuserar både på molnsäkerhet och affärsutveckling kopplat till IT, vilket är exakt det som företagen efterfrågar, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola.

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen ger de studerande fördjupade kunskaper inom bland annat molntjänstteknologi (Microsoft Azure och Amazon AWS), data- och systemadministration samt tjänstemodeller. Utbildningen följer tillverkarnas certifieringskrav. Eftersom utbildningen har skapats i samverkan med IT-företagen själva får de studerande de kompetenser som arbetsmarknaden efterfrågar. Daniel Ekstrand pluggar andra året på utbildningen och har redan märkt hur företagen drar i honom och klasskamraterna.

– Jag började läsa utbildningen för att jag älskar teknik och data. Utbildningen har gett mig en bra grundplatta för att komma ut i branschen och jobba med molnbaserade lösningar. Nästan hela klassen har redan fått jobb genom sin praktik och då har vi inte ens tagit examen än, säger Daniel Ekstrand som läser andra året på utbildningen.

Ansökan till utbildningen är öppen till den 15 maj och terminsstart är i augusti 2023.

Profilbild för Katarina Devell

Katarina Devell

Kommunikationschef

Länkar

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se