Skip to main content

Läs en arbetsmarknadsutbildning i Skövde

Lernia har flera arbetsmarknadsutbildningar för dig som är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen i Skövde. Här kan du välja både Bygg och anläggning, Fordonsteknik och Industriteknik. Välkommen till oss på Lernia i Skövde!


En arbetsmarknadsutbildning är en yrkesutbildning genom Arbetsförmedlingen

Många undrar vad en arbetsmarknadsutbildning är. En arbetsmarknadsutbildning (ibland förkortat till af-utbildning) är en typ av yrkesutbildning som går genom Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknadsutbildningar är oftast korta och yrkesinriktade. Det finns även krav på att det ska finnas ett behov av utbildningen på arbetsmarknaden, så att du fort kan komma ut i jobb efter utbildningen.

Hur bra är arbetsmarknadsutbildningarna i Skövde?

Våra arbetsmarknadsutbildningar i Skövde har varit omtyckta och populära i flera år. Många gillar arbetsmarknadsutbildningar eftersom de är korta och snabbt leder till jobb, de innehåller dessutom både praktik och teori. Många får jobb på samma ställe som de gör APL (praktik).

Får jag gå en arbetsmarknadsutbildning i Skövde? Finns det några regler?

Det kan vara bra att veta att det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vem som får gå och sätter reglerna. Det beror på att utbildningen går genom dem.

Det Arbetsförmedlingen kollar på är bland annat vad du har för tidigare utbildningar och erfarenhet. De ser även över hur dina möjligheter till att få jobb idag ser ut, och hur arbetsgivarnas behov matchar det. För att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du också:

  • Vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Vara minst 25 år.
  • Vara yngre än 25 år och ha en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Vara 18 år och stå långt från arbetsmarknaden.

Du kan läsa mer om vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning och vilka regler som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

Kommer det kosta något att gå en arbetsmarknadsutbildning i Skövde?

Det är kostnadsfritt att gå en arbetsmarknadsutbildning, både i Skövde och övriga Sverige. Det är Arbetsförmedlingen som betalar för din utbildning. Du kan däremot ha rätt till ekonomisk ersättning under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Ersättningen kallas aktivitetsstöd och betalas av Försäkringskassan.

Jag undrar om jag har rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning

För att veta helt säkert om du har rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning rekommenderar vi dig att kontakta Arbetsförmedlingen i Skövde. Det vi kan säga är att om du uppfyller några av de här reglerna är chanserna goda att du får gå:

  • Du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Du är minst 25 år eller…
  • …yngre än 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Du är 18 år och står långt från arbetsmarknaden.

Hur gör jag för att anmäla mig till en arbetsmarknadsutbildning i Skövde?

Det första du kan göra om du vill gå en arbetsmarknadsutbildning är att gå på ett studiebesök. På vår webbsida kan du anmäla dig direkt till ett studiebesök på de utbildningar du är intresserad av. Om du vill kan du även prata med din Arbetsförmedling och säga att du är intresserad av att gå en arbetsmarknadsutbildning i Skövde.