Skip to main content

Lokalvård, hemservice, servicevärd inom vården och service grund

Arbetsmarknadsutbildning


Vill du ha ett rörligt arbete och jobba med lokalvård och service i olika miljöer? Efterfrågan på personal inom lokalvård är stor och du har goda möjligheter att få jobb efter utbildningen.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Du börjar med Test och kartläggning

I alla inriktningar utom Service grund inleder du med en del som heter Test och kartläggning. Det innebär att vi går igenom dina kunskaper och din bakgrund. Du får göra tester där vi kan se vilka kunskaper just du har. Vi tar sedan fram en plan för hur din utbildning ska se ut. Efter Test och kartläggning går du vidare till någon av våra inriktningar. 

Fyra olika inriktningar som du läser på plats

I utbildningen finns det fyra olika inriktningar. Inriktningarna är lokalvård, hemservice, servicevärd inom vården samt service grund. Utbildningen hålls på plats i Lernias lokaler. 

Du kan ha rätt till aktivitetsstöd

När du går en arbetsmarknadsutbildning kan du ha rätt till aktivitetsstöd (pengar) från Försäkringskassan. Det kallas då för aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i alla inriktningar utom Service grund. APL innebär att du får komma ut på en arbetsplats och testa på jobbet. Här får du värdefulla kunskaper och många får senare jobb på samma ställe. Hittar du ingen APL-plats hjälper vi alltid till att hitta en härifrån.

I utbildningen finns det fyra olika inriktningar. Inriktningarna är lokalvård, hemservice, servicevärd inom vården samt service grund.

För vem

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen kan söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 18 år.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningstiden är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Utbildningen tar normalt sett inte mer än sex månader. 

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Boka in dig på ett studiebesök

För att få gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du komma på studiebesök först. På studiebesöken får du chans att se hur skolan ser ut och ställa olika frågor till oss.

Så anmäler du dig till ett studiebesök:

1. Leta upp den ort du vill studera en arbetsmarknadsutbildning på.

2. På varje flik med orter finns det en "Ansök"-knapp. Tryck på den.

3. Fyll i dina kontaktuppgifter och skriv gärna när du vill komma på studiebesök. Vi kontaktar dig så fort vi kan, men det kan ibland dröja några dagar.

4. Tryck på "Skicka"-knappen när du är klar.

5. Ta kontakt med oss om du inte förstår hur du ska göra eller om något krånglar. Välkommen!

I många fall börjar du din utbildning med Test och kartläggning.

Efter utbildningen

Det är lätt att hitta jobb inom både service och lokalvård. Framtida arbetsplatser kan till exempel vara lokalvårdsföretag, vårdföretag eller på kommuner och landsting. Efter avslutad utbildning får du intyg eller kompetensbevis. Om du gått en behörighetsutbildning kan du få certifikat.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan