Skip to main content

Läs en arbetsmarknadsutbildning i Stockholm

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen i Stockholm? Kanske är en arbetsmarknadsutbildning något för dig. I Stockholm har vi ett antal spännande arbetsmarknadsutbildningar inom både fastighet, industriteknik och elteknik.


Vad är en arbetsmarknadsutbildning? En utbildning genom Arbetsförmedlingen!

En arbetsmarknadsutbildning är en utbildning som går genom Arbetsförmedlingen. Det som utmärker en arbetsmarknadsutbildning är att den är kort och yrkesinriktad. Våra arbetsmarknadsutbildningar i Stockholm är fokuserade inom områdena industri, bygg och fastighet. I Stockholm hittar du våra utbildningar i Liljeholmen, strax utanför Stockholm city.

Hur bra är arbetsmarknadsutbildningar i Stockholm?

Vad som är en bra utbildning är olika för alla. Vi skulle säga att en arbetsmarknadsutbildning är väldigt bra – för dig som är arbetslös och vill utbilda dig till ett yrke som behöver mer personal. Faktum är att en av våra populäraste arbetsmarknadsutbildningar, VVS- och sprinklermontör, ligger i Stockholm. Genom åren har vi utbildat många VVS- och sprinklermontörer här, där de allra flesta är ute i jobb idag. Det tycker vi är grunden till en bra arbetsmarknadsutbildning.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning i Stockholm? Finns det några regler?

För att ha rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning i Stockholm behöver du kunna uppfylla några regler. Först och främst är det så att Arbetsförmedlingen bestämmer vem som får gå, eftersom utbildningen ges av dem.

Arbetsförmedlingen kollar på vad du har för tidigare utbildningar och erfarenhet. De kollar även på hur dina möjligheter till att få jobb idag ser ut, och hur arbetsgivarnas behov ser ut. För att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du också:

  • Vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Vara minst 25 år.
  • Vara yngre än 25 år och ha en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Vara 18 år och stå långt från arbetsmarknaden.

Du kan läsa mer om vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning och vilka regler som finns på Arbetsförmedlingens hemsida. 

Är det någon kostnad för att få gå arbetsmarknadsutbildning i Stockholm?

Nej, att gå våra arbetsmarknadsutbildningar i Stockholm kostar ingenting. Det är Arbetsförmedlingen som betalar för din utbildning under tiden du studerar. Däremot har du rätt till ekonomisk ersättning under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Ersättningen kallas aktivitetsstöd och betalas av Försäkringskassan.

Har jag rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning i Stockholm?

Om du har rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning kan bara Arbetsförmedlingen svara på. Uppfyller du några av reglerna nedan är chanserna goda att du får gå:

  • Du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Du är minst 25 år eller…
  • …yngre än 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Du är 18 år och står långt från arbetsmarknaden.

Hur gör jag för att anmäla mig till en arbetsmarknadsutbildning i Stockholm?

Har du hittat en arbetsmarknadsutbildning som du vill läsa hos oss i Stockholm kan du antingen gå på ett studiebesök eller ta kontakt med Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen bestämmer om du får gå och hjälper dig sedan söka till utbildningen.

Kan jag läsa arbetsmarknadsutbildning på distans?

Eftersom många av Lernias arbetsmarknadsutbildningar leder till praktiska yrken, till exempel svetsare eller bilmekaniker, behöver du kunna gå vissa kurser på plats i verkstad eller utbildningslokal. Men det händer att vi har utbildningar eller kurser på distans. Om du undrar vad som gäller för den arbetsmarknadsutbildning du vill läsa i Stockholm kan du alltid kontakta oss.