Skip to main content

Läs en arbetsmarknadsutbildning i Malmö

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen i Malmö? En arbetsmarknadsutbildning kan vara helt rätt för dig! I Malmö kan du välja mellan flera spännande och korta utbildningar. Till exempel bygg och anläggning, lokalvårdare eller servicevärd inom vården. Välkommen till oss i Malmö!


Vad är en arbetsmarknadsutbildning? Jo, en utbildning genom Arbetsförmedlingen!

Många undrar vad en arbetsmarknadsutbildning är. Enkelt förklarat är det en vuxenutbildning som går genom Arbetsförmedlingen. En arbetsmarknadsutbildning är framför allt kort och yrkesinriktad. Arbetsmarknadsutbildningarna ska leda till yrken som behövs på arbetsmarknaden och efterfrågas av arbetsgivarna. Vi har många arbetsmarknadsutbildningar i Malmö, bland annat inom fordonsteknik, vård och restaurang. I Malmö hittar du våra utbildningar på Fårögatan och Lundavägen, nära Malmö centrum.

Hur bra är egentligen arbetsmarknadsutbildningarna i Malmö?

Vi har många väldigt nöjda utbildningsdeltagare hos oss på Lernia i Malmö. Såklart är det olika vad man tycker är en bra utbildning. Om man tycker en bra utbildning leder till jobb så är våra arbetsmarknadsutbildningar i Malmö bra. Vi har många elever som årligen går ut i olika jobb efter utbildningen. Ett tips är att du besöker ett studiebesök för den arbetsmarknadsutbildning du vill gå. På studiebesöket får du både en beskrivning av utbildningen och skolan, men kan även ställa olika frågor.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning i Malmö?

Det som är viktigt för att få gå en arbetsmarknadsutbildning i Malmö är att du uppfyller några regler. Det kan vara bra att veta att det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vem som får gå, eftersom utbildningen ges av dem.

Bland annat kollar Arbetsförmedlingen på vad du har för tidigare utbildningar och erfarenhet. De kommer kolla på hur dina möjligheter till att få jobb idag ser ut och hur arbetsgivarnas behov ser ut. För att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du också:

  • Vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Vara minst 25 år.
  • Vara yngre än 25 år och ha en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Vara 18 år och stå långt från arbetsmarknaden.

Du kan läsa mer om vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning och vilka regler som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

Är det någon kostnad för att få gå arbetsmarknadsutbildning i Malmö?

Nej, det finns ingen kostnad för att få gå en arbetsmarknadsutbildning. När du läser en arbetsmarknadsutbildning är det Arbetsförmedlingen som betalar för din utbildning. Du har dessutom rätt till ekonomisk ersättning under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Ersättningen får du av Försäkringskassan och den kallas för aktivitetsstöd.

Hur vet jag om jag har rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning?

Det är Arbetsförmedlingen i Malmö som kan ge svar på om du om du har rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning. Vi vet att om du uppfyller några av de här reglerna så chanserna goda att du får gå:

  • Du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Du är minst 25 år eller…
  • …yngre än 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Du är 18 år och står långt från arbetsmarknaden.

Hur gör jag för att anmäla mig till en arbetsmarknadsutbildning i Malmö?

Det finns lite olika sätt att ta första steget till en arbetsmarknadsutbildning. Du kan leta upp den utbildning du vill söka i Malmö här på lernia.se. Därifrån kan du anmäla dig till ett studiebesök där du får mer information om utbildningen och kan ställa frågor. Du kan även ta kontakt med din Arbetsförmedling i Malmö och rådfråga dem. Det är Arbetsförmedlingen som hjälper dig att söka till utbildningen och och bestämmer om du får gå den.

Kan jag läsa arbetsmarknadsutbildningar i Malmö på distans?

De allra flesta av våra utbildningar kräver att du kan vara på plats fysiskt även om det händer att vi har utbildningar eller kurser på distans. De flesta av våra arbetsmarknadsutbildningar leder till praktiska yrken, till exempel svetsare eller bilmekaniker. Därför behöver du kunna gå vissa kurser på plats i verkstad eller utbildningslokal. Om du vill veta mer om vad som gäller för arbetsmarknadsutbildningar i Malmö är du alltid välkommen att kontakta oss.