Skip to main content

Läs en arbetsmarknadsutbildning i Göteborg

Om du är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen i Göteborg kan en arbetsmarknadsutbildning vara för dig. Vi har flera spännande och korta utbildningar i Göteborg. Vad sägs om att gå en utbildning i bygg och anläggning, restaurang eller fordonsteknik?


Vad är en arbetsmarknadsutbildning? En utbildning genom Arbetsförmedlingen!

En arbetsmarknadsutbildning är en utbildning som går genom Arbetsförmedlingen. Det som utmärker en arbetsmarknadsutbildning är att den är kort och yrkesinriktad. Våra arbetsmarknadsutbildningar i Stockholm är fokuserade inom områdena fordon, bygg och restaurang. I Stockholm hittar du våra utbildningar i Liljeholmen, strax utanför Göteborgs innerstad.

Hur bra är arbetsmarknadsutbildningarna i Göteborg?

Det är individuellt hur bra man tycker en arbetsmarknadsutbildning är. Våra arbetsmarknadsutbildningar i Göteborg är väldigt populära, något som vi ser är ett tecken på att det är bra arbetsmarknadsutbildningar. Många ser utbildningar som leder till jobb som bra utbildningar. Om det är det du letar efter har du kommit helt rätt. Vi har utbildat många personer på arbetsmarknadsutbildningar i Göteborg som idag är ute i jobb.

Vad gäller i Göteborg - vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

I Göteborg, som i alla andra svenska städer, gäller det att du uppfyller några regler för att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning. Först och främst är det så att Arbetsförmedlingen bestämmer vem som får gå, eftersom utbildningen ges av dem.

Det Arbetsförmedlingen kollar på är vad du har för tidigare utbildningar och erfarenhet. Dessutom kollar de på hur dina möjligheter till att få jobb idag ser ut, och hur arbetsgivarnas behov ser ut. För att ha rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du också:

  • Vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Vara minst 25 år.
  • Vara yngre än 25 år och ha en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Vara 18 år och stå långt från arbetsmarknaden.

Du kan läsa mer om vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning och vilka regler som finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

Är det gratis eller är det någon kostnad för att gå arbetsmarknadsutbildning i Göteborg?

Att gå en arbetsmarknadsutbildning kostar ingenting, vare sig i Göteborg eller någon annan svensk stad. Under tiden du studerar är det Arbetsförmedlingen som betalar för din utbildning. Tvärtom har du rätt till ekonomisk ersättning under tiden du går en arbetsmarknadsutbildning. Ersättningen kallas aktivitetsstöd och betalas av Försäkringskassan.

Har jag rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning?

Det är Arbetsförmedlingen i Göteborg som svarar på om du har rätt till att gå en arbetsmarknadsutbildning. Uppfyller du några av de här reglerna är chanserna goda att du får gå:

  • Du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
  • Du är minst 25 år eller…
  • …yngre än 25 år och har en funktionsnedsättning som påverkar hur du kan arbeta.
  • Du är 18 år och står långt från arbetsmarknaden.

Hur gör jag för att anmäla mig till en arbetsmarknadsutbildning i Göteborg?

När du hittat en arbetsmarknadsutbildning du vill läsa i Göteborg har du lite olika vägar att välja mellan. Antingen går du på ett studiebesök för utbildningen du vill gå, eller så tar kontakt med din Arbetsförmedling i Göteborg. Det är Arbetsförmedlingen som hjälper dig att söka och bestämmer om du får gå utbildningen.

Finns det arbetsmarknadsutbildningar i Göteborg som jag kan läsa på distans?

Det händer att vi har utbildningar eller kurser på distans. Men eftersom de flesta av Lernias arbetsmarknadsutbildningar leder till praktiska yrken, till exempel svetsare eller bilmekaniker, behöver du kunna gå vissa kurser på plats i verkstad eller utbildningslokal. Du kan alltid kontakta oss om du undrar vad som gäller för den arbetsmarknadsutbildning du vill läsa i Göteborg.