Arbetsmarknadsutbildning

Fordonsteknik


Vill du jobba med bilar och andra fordon? I den här utbildningen lär du dig allt du behöver för att kunna jobba med service och fordonsteknik. Många kommer direkt ut i jobb efter utbildningen.

Kursfakta

Plats

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Vi tar fram en plan för dig

Innan utbildningen går vi igenom dina kunskaper och din bakgrund. Du får göra tester där vi kan se vilka kunskaper just du har. Efteråt tar vi fram en plan för hur din utbildning ska se ut.

Du läser en inriktning inom fordonsteknik

Om du inte har någon tidigare utbildning i fordonsteknik börjar du med att läsa en förberedande utbildning. Vilken inriktning du kan gå beror till exempel på var du bor och vilka yrken som behövs där. Exempel på yrken du kan bli i vår arbetsmarknadsutbildning är personbilsmekaniker, bussmekaniker och lastbilsmekaniker. Beroende på vilken inriktning du går i utbildningen får du lära dig praktiska arbetsuppgifter som lär dig hur yrket går till.

Arbetsmarknadsutbildning med flera olika yrkesinriktningar

I inriktningkurserna får du lära dig grunden i yrket du valt och hur du jobbar med det praktiskt. I vissa inriktningar finns det fördjupningskurser där du kan lära dig ännu mer. Du kan gå olika inriktningar beroende på var du bor och hur arbetsmarknadsbehovet set ut där. Här är hela listan över våra inriktningar:

  • Personbilsmekaniker, bilmekaniker
  • Lastbilsmekaniker
  • Bussmekaniker
  • Maskinmekaniker

En bransch för kvinnor och män

Arbetsgivarna i fordonsbranschen söker fler kvinnor att anställa. Det finns många anledningar till det. Dels för att det behövs mer personal av båda kön. Dels för att en blandning av kvinnor och män gör arbetsplatser bättre. Därför uppmuntrar vi både kvinnor och män att söka utbildningen.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

För att få delta i denna arbetsmarknadsutbildning behöver du kunna bra svenska. Det finns inga specifika krav för att få gå den förberedande utbildningen. För att kunna gå yrkesinriktningarna behöver du ha körkort, eller påbörjat en körkortsutbildning.

Hur lång är utbildningen?

Längden på utbildningen är olika från person till person och beror till exempel på dina kunskaper och vilken utbildning du vill gå. 

När du deltar i en arbetsmarknadsutbildning kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

 

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du Arbetsförmedlingen och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Rustad för olika typer av jobb som mekaniker

Efter vår arbetsmarknadsutbildning kommer du vara rustad för olika typer av jobb, till exempel som bilmekaniker eller lastbilsmekaniker. Beroende på vilken inriktning du går kommer utbildningen ge dig efterfrågade kunskaper i bland annat fordonsteknik och service.

Många får jobb efter sin APL

Det är lätt att hitta jobb för dig som utbildar dig till mekaniker för lastbil, buss och andra tunga fordon. Flera typer av fordonsmekaniker är efterfrågade på arbetsmarknaden. Många av våra deltagare får jobb direkt efter sin APL, arbetsplatsförlagt lärande.