Arbetsmarknadsutbildning

Fordonsteknik


Vill du jobba med bilar och andra fordon? I den här utbildningen kan du bli allt från personbilsmekaniker till fordonslackerare! Många kommer direkt ut i jobb efter utbildningen.

Kursfakta

Plats

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning

Nästa kursstart

Utbildningslängd

Kontaktuppgifter

Telefon

0771-650 650

E-post

kundservice@lernia.se

Hemsida

www.lernia.se

Vi tar fram en plan för dig

Innan utbildningen går vi igenom dina kunskaper och din bakgrund. Du får göra tester där vi kan se vilka kunskaper just du har. Efteråt tar vi fram en plan för hur din utbildning ska se ut.

Du läser en inriktning inom fordonsteknik

Om du inte har någon tidigare utbildning i fordonsteknik börjar du med att läsa en förberedande utbildning. Vilken inriktning du kan gå beror till exempel på var du bor och vilka yrken som behövs där. Exempel på yrken du kan bli i vår arbetsmarknadsutbildning är personbilsmekaniker, bussmekaniker, lastbilsmekaniker eller bilskadereparatör. Beroende på vilken inriktning du går i utbildningen får du lära dig praktiska arbetsuppgifter som billackering, bilskadereparering och service och underhåll.

Arbetsmarknadsutbildning med inriktning till bilmekaniker, bussmekaniker, fordonslackerare och mer

I inriktningkurserna får du lära dig grunden i yrket du valt och hur du jobbar med det praktiskt. I vissa inriktningar finns det fördjupningskurser där du kan lära dig ännu mer. Du kan gå olika inriktningar beroende på var du bor och hur arbetsmarknadsbehovet set ut där. Här är hela listan över våra inriktningar:

  • Personbilsmekaniker, bilmekaniker
  • Lastbilsmekaniker
  • Bussmekaniker
  • Maskinmekaniker
  • Bilskadereparatör
  • Fordonslackerare

En bransch för kvinnor och män

Arbetsgivarna i fordonsbranschen söker fler kvinnor att anställa som bilmekaniker, bilskadereparatörer och fordonslackerare. Det finns många anledningar till det. Dels för att det behövs mer personal av båda kön. Dels för att en blandning av kvinnor och män gör arbetsplatser bättre. Därför uppmuntrar vi både kvinnor och män att söka utbildningen.

 

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

För att få delta i denna arbetsmarknadsutbildning behöver du kunna bra svenska. För deltagande i den förberedande utbildningen finns inga formella krav, men för yrkesinriktningarna krävs B-körkort.

Hur lång är utbildningen?

Längden på utbildningen är olika från person till person och beror till exempel på dina kunskaper och vilken utbildning du vill gå. 

När du deltar i en arbetsmarknadsutbildning kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

 

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du Arbetsförmedlingen och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Rustad för olika typer av jobb som mekaniker

Efter vår arbetsmarknadsutbildning kommer du vara rustad för olika typer av jobb, till exempel som bilmekaniker, billackerare eller maskinmekaniker. Beroende på vilken inriktning du går kommer utbildningen ge dig efterfrågade kunskaper i bland annat billackering, fordonsteknik eller service.

Många får jobb efter sin APL

Det är lätt att hitta jobb för dig som utbildar dig till mekaniker för lastbil, buss och andra tunga fordon. Bilskadereparatörer och fordonslackerare är exempel på yrken det finns ett stort behov av på arbetsmarknaden. Många av våra deltagare får jobb direkt efter sin APL, arbetsplatsförlagt lärande.