Skip to main content

10 tips för en stressfri semester

Tillhör du dem som ser fram emot sommarledigheten, men som ändå stressar upp dig såväl före som under semestern? För höga förväntningar och orealistiska ambitioner kan göra ledigheten till en av årets stressigaste perioder. Här är strategierna som verkligen låter dig slappna av och ladda batterierna i sommar.

Semestern är så gott som heligt för oss svenskar. Efter många långa månader av kyla och mörker får vi äntligen en lång, skön sommarledighet för återhämtning och njutning. Samtidigt vittnar många om att semestern är en av de stressigaste tiderna på året. Det är mycket som ska hinnas med, planer kolliderar, och det är inte alltid så enkelt att lämna jobbet bakom sig. En stressfri semester kan ibland kännas som en avlägsen dröm. Här är tio knep och strategier för hur du stressar ner inför och under semestern i sommar.

 

1. Mjuksluta och mjukstarta jobbet före och efter semestern

De sista veckorna innan semestern drar igång brukar vara stressigare än normalt. Det är mycket som måste bli klart innan personalen börjar försvinna iväg på ledighet och trycket ökar. Det här kan leda till att du är så uppstressad och slut när du väl går på semester att du behöver några dagar bara för att landa i det normala igen. Planera gärna tiden innan semestern på ett tidigt stadium så att du har en realistisk koll på vad som behöver göras och vilka deadlines som gäller. Planera på samma sätt tiden efter semestern. Undvik att planera in för många möten och aktiviteter direkt efter att du är tillbaka. Ett tips är att jobba halv vecka innan och efter semestern. Det ger dig tid att landa och att mjukstarta i en sund takt.

 

2. Ha en strategi för jobbet under semestern

Bara för att du tar semester betyder inte det att du lämnar jobbet bakom dig. Många känner att de behöver hålla en viss kontakt med sitt arbete medan de är lediga. Andra kan inte släppa jobbtankarna som tränger sig på och kommer i vägen för avslappning. Ha en plan för hur du ska hantera det här. Hur tillgänglig ska du vara? En del blir mer stressade av att inte kolla mejlen och meddelandena. Vet du att du blir lugnare av att ha en viss kontakt med jobbet, bestäm hur du ska göra det, till exempel att du stänger av notiserna men har vissa bestämda tider då du kollar mejlen. Tar du kontrollen över din tillgänglighet kan du mota bort stressen kring den. Tänk också på att meddela chef och kollegor hur pass tillgänglig du är.

3. Var realistisk med vad du hinner med

En stor anledning till att vi är så stressade under sommaren är för höga förväntningar. Semestern kan kännas som en lång period när vi längtar efter den, men i verkligheten handlar det bara om några veckor. Det är lätt hänt att listan över allt som ska hinnas med under de här veckorna blir orealistisk. Resa, hälsa på släkt och vänner, fixa med huset och trädgården, starta en ny hobby etc. Risken är att det blir mer att göra under semestern än på jobbet. Att planera ger kontroll och är bra för att mota bort stress, men planera realistiskt. Prioritera och lämna luckor i kalendern.

 

4. En stressfri semester kräver gemensam planering

En annan stressfaktor under semestern är att alla i familjen har olika förväntningar och planer. När ni sedan väl börjar er gemensamma ledighet kolliderar de och orsakar slitningar. När du planerar din semester, gör det tillsammans med de du tänker semestra med. Prata om vad ni vill göra och tycker är viktigt. Skapa en gemensam bild av hur er semester ska se ut. Ni behöver heller inte göra allting tillsammans. Det viktiga är att ni slappnar av och mår bra.

 

Behöver ni hyra in personal?

Se våra bemanningstjänster

5. Lämna utrymme för spontanitet

Det går inte att styra över allting, minst av allt vädret. Förvänta dig inte att allting ska flyta på efter planerna. Det kan spöregna dagen ni tänkte åka till stranden eller grilla i trädgården och det kan vara slut på den utrustning du behöver för att måla om verandan. Ta dagen som den kommer. Du kommer att finna mycket avslappning i att göra saker som känns rätt i stunden och som inte har någon plan eller agenda bakom sig.

 

6. Rör på dig

Även om hängmattan lockar så finns det mycket återhämtning i att vara aktiv. När du rör på kroppen släpper gamla spänningar och stresshormonerna jagas bort av må bra-hormonerna som frigörs av aktiviteten. Ta en skogspromenad, åk på cykelutflykt, ta en simtur eller spela beachvolley medan du är på stranden. Det hjälper dig att tömma huvudet och ge kroppen en skön genomkörare.

Behöver du hjälp att hitta personal?

Vi är ett auktoriserat bemanningsföretag och hjälper dig med bemanning och rekrytering på den nivå du behöver.

 

7. Logga ut

Ta en teknikpaus. Slappna av reflexen att kolla mobilen hela tiden. Låt omvärlden sköta sig själv ett tag och njut av stunden.

 

8. Gör motsatt mot vad du brukar

Variation är en underskattad form av återhämtning. Det är lättare att koppla av när du gör någonting som är helt omvänt mot hur din vanliga vardag ser ut. Har du ett skrivbordsjobb där du sitter mycket? Gå ut och gå. Har du mycket människor omkring dig på jobbet? Ta dig tid för dig själv. Följer du många rutiner på jobbet? Var spontan och följ dina impulser.

 

9. Ha roligt ihop

Familj och relationer kan också kännas som ett arbete när det handlar om att få ihop det praktiska i vardagen. Planerar ni in för mycket som ska göras under semestern kan det slitet hänga med när ni behöver vara lediga. Att umgås och ha kul tillsammans är ett bra recept till en stressfri semester. Att skratta tillsammans, samtala och dela med er, känna samband och förståelse, det är något som verkligen leder till avkoppling och njutning, samt till bättre relationer och förmodligen en roligare höst tillsammans.

 

10. Reflektera

Medan det är avslappnande att lämna alla jobbtankar bakom dig under semestern kan det vara bra att reflektera, både över jobbet och livet i övrigt. Vad känns bra och vad tycker du är jobbigt? Vad ser du fram emot och vad skulle du helst slippa ha på agendan? Vad gör dig stressad och när slappnar du av? Tänk över vad som får dig att må bra respektive stressad när du ändå ligger i hängmattan och slappar. Fundera över vilka förändringar som skulle göra dig gladare, mer motiverad och lugnare inombords. Kanske inser du att det finns saker på ditt jobb som skulle kunna bli bättre och göra ditt arbete lättare och roligare. Eller så kommer du på hur du kan få en bättre balans mellan jobb och fritid. Livet är alltid ett work in progress, och när du tar dig tid för dig själv och dina tankar under semestern kan du se vilka justeringar som behövs för att du ska trivas bättre. Då kan du gå tillbaka till jobbet efter sommaren med ny energi och arbetsglädje.

Läs mer om våra nyheter och trender