<
Underhållsmekaniker
Yrkeshögskoleutbildning
Sen anmälan möjlig - sök nu! Först till kvarn gäller på lediga platser

Underhållstekniker el och automation

I vår yh-utbildning till underhållstekniker inom el och automation får du lära dig om underhållsteknik el och automation. I utbildningen får du dessutom möjlighet att delta i spännande underhållsprojekt och samarbeta med erfarna underhållstekniker på olika företag. Bli underhållstekniker inom el och automation!


Sök nu!

Sen anmälan möjlig - sök nu! Först till kvarn gäller på lediga platser.

Om utbildningen

Bli underhållstekniker inom el och automation

Genom den här YH-utbildningen får du en yrkeshögskoleexamen som är mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Behovet av kvalificerade underhållstekniker inom el och automation i industrin är stort! Därför kommer du med stor sannolikhet vara hett eftertraktad av olika företag som vill anställa dig som underhållstekniker.

Du kommer kunna jobba med olika underhållsprojekt inom industrin som underhållstekniker. Du har god kunskap om el- och automationssystem och kan utföra olika typer av arbete som installation, service, programmering, felsökning och reparation. Du kan också hantera offerter, kalkyler, rapporter och följa aktuella regler för underhållsarbete.

Du kommer läsa yrkesutbildningen till underhållstekniker el och automation på distans. Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och handledning. Utbildningen bedrivs på heltid, måndag-fredag då du förväntas vara aktiv och delta i schemalagda aktiviteter. Undervisningen sker på svenska men engelsk litteratur kan förekomma.

Ni får ett fastställt schema (under LIA följer ni LIA- platsens arbetstider) i god tid som gäller för varje studieperiod:
I denna utbildning har vi följande upplägg under studieperiod 1:

•    Schemalagd tid för helklass/ grupparbete: måndag 12–16
•    Schemalagd tid för helklass/ grupparbete: torsdag 8–12
•    Övrig tid bedriver du självstudier.
•    Tider i schemat kan tillkomma för tex handledning och examinerande tillfällen.

Reservation för att vissa ändringar av schema för studieperiod 1 kan förekomma, fastställt schema bifogas med välkomstbrevet om/när du erbjuds plats på utbildningen.

Studera på distans med platsträffar i Trollhättan eller Sundsvall

Den här utbildningen pluggar du på distans. Du får under utbildningen pröva på praktiska övningar och genomföra projektarbeten som du redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning. 

Komvuxklass

Vi använder oss av digitala och webbaserade mötesrum. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten behöver man ha en dator med webbkamera med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande. Tänk på att Chromebook inte är en dator och den är där med inte kompatibel med alla funktioner i våra digitala system. Schemalagt arbete på distans via dator förekommer med ca 8 timmar/vecka. 

En stor del av utbildningen är du ute på en arbetsplats

En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA) där du får arbeta som underhållstekniker inom el och automation. Du får en handledare som stöttar dig under dina LIA-perioder och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att pröva på de kunskaper du fått i utbildningen på riktigt och samtidigt knyta kontakter med potentiella arbetsgivare.

Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA. LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Här finns utbildningen

Distans med platsträffar i Trollhättan och Sundsvall

Nästa start

2024-08-26

Längd

2 år

Ansökningsperiod

2024-02-15 till 2024-08-01

Underhållstekniker El och automation, Distans med platsträffar i Trollhättan och Sundsvall

Poäng

400

Längd

2 år

Adress

Distans, Distans med platsträffar i Trollhättan och Sundsvall

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod 2024-02-15 till 2024-08-01

Bra att veta

  • I utbildningen ingår sex obligatoriska platsträffar med examinerande moment. Dessa platsträffar kommer att vara i Trollhättan eller Sundsvall.
  • Platsträffarna pågår i 2-3 dagar per tillfälle. Resor och uppehälle ingår inte i utbildningen utan bekostas av dig som studerande.

Kurser: Underhållstekniker El och automation (2 år)

Här hittar du mer information om vad som ingår i utbildningens olika delkurser.

Drift och underhållsteknik med hållbarhet i fokus, 50 p

Maskinteknik och komponentlära, 40 p

Arbetsmiljö och säkerhet, 20 p

Elteknik, 25 p

Praktisk ellära, 40 p

LIA 1, 50 p

Automation, styrning och övervakning inom underhåll, 50 p

Teknisk matematik för underhållstekniker, 15 p

Underhållsekonomi, kommunikation och ledarskap, 40 p

LIA 2, 50 p

Examensarbete, 20 p

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier och godkända betyg från gymnasieskolan

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Reell kompetens och kompetenskartläggning

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Efter utbildningen

Vad gör en underhållstekniker?

Efter utbildningen kan du jobba med olika typer av underhållsarbete inom industrin, till exempel som underhållstekniker inom el och automation.

Som underhållstekniker inom el och automation är vanliga arbetsuppgifter till exempel att:

  • Planera, genomföra, lösa och avsluta underhållsprojekt på olika produktionsanläggningar.
  • Hjälpa till och ha expertis inom elsystem, ställverk, automation, styrning och övervakning. 
  • Utföra elinstallationsarbete, service- och underhållsarbete, programmering av PLC-system.
  • Felsökning och reparation av elektriska, hydrauliska och mekaniska system. 
  • Skapa offerter och kalkyler
  • Kommunicera och presentera tekniska rapporter
  • Följa föreskrifter och standarder som gäller för underhållsarbete.

Vad tjänar en underhållstekniker inom el och automation?

Ingångslönen för en underhållstekniker el och automation varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och din erfarenhet. Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen på mellan 30 000 kr till 46 000 kr i månaden.

Dela gärna