<
Mejeritekniker (1)
Yrkeshögskoleutbildning
Sen anmälan möjlig - sök nu! Först till kvarn gäller på lediga platser

Mejeritekniker

Har du ett stort intresse av teknik och vill ha ett varierande yrke? Vill du jobba i en framtidssäker bransch med mejeriproduktion? Efter examen har du stora möjligheter till jobb i hela livsmedelsbranschen.


Sök nu!

Sen anmälan möjlig - sök nu! Först till kvarn gäller på lediga platser.

video

Mejeritekniker

Hör Alva berätta om hur det är att utbilda sig till mejeritekniker på YH.

Om utbildningen

Regeringens livsmedelsstrategi för 2030 har som övergripande mål en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.   

Vad gör en mejeritekniker?

Som mejeritekniker jobbar du med mejeribranschens mest kända varumärken inom mjölk, ost, smör, pulver och yoghurt. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri. För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och tycka om att jobba i team. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.
I dag är tillverkningen på mejerierna tekniskt avancerad med hög andel automation du styr och övervakar utrustning, felsöker och åtgärdar driftstopp, föreslår förbättringar i produktionsprocessen och arbetar med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

Jobbmöjligheter

Branschen har varit med och skapat denna utbildning och erbjuder praktikplatser. Du kommer att bli erbjuden LIA-platser där du själv väljer vilket mejeri du vill göra din praktik på. Det finns praktikplatser på ett tiotal olika platser i Sverige bland annat Linköping, Jönköping, Stockholm, Falkenberg, Kalmar, Östersund, Visby, Vimmerby och Götene.

De har redan ett stort anställningsbehov av yrkesrollerna och ser utbildningen som mycket viktig för att fortsatt vara konkurrenskraftiga när det gäller mejeriproduktionen. Utbildningen är således en dörröppnare till en mycket spännande framtida karriär.

Utbildningens upplägg - studera i både Sverige och Danmark

Utbildningen pågår under 1,5 år och undervisningen sker på plats från Arlas Mejeri i Linköping (4 veckor), Jönköping (2 veckor), Götene (7 veckor), på Lernia i Kalmar (2 veckor) samt på Kold College i Odense i Danmark (22 veckor uppdelat på sju tillfällen). Utöver det är du ute på LIA-perioder (praktik) på ett eller flera mejerier (du väljer själv) i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense.

Är du behörig för att söka?

Du behöver uppfylla vissa krav för att få söka utbildningen. Här kan du läsa mer om vilka krav som finns för att få söka, och vad du kan göra om du eventuellt saknar dem.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier.

"Bra är att utbildningen kan ge nästa vilken väg som helst beroende av engagemang och personlighet. Hur driven är man själv, hur vill man göra sin karriär? Är man en specialist som vill gräva sig ned i detaljerna och vara den man ringer efter, eller är man en ledare som får operatörer och specialister att bli utmanade och utvecklas."

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Här finns utbildningen

Götene och Odense

Nästa start

2024-08-19

Längd

Heltid 1,5 år

Ansökningsperiod

2024-02-15 till 2024-08-01

Mejeritekniker, Götene och Odense

Poäng

300

Längd

Heltid 1,5 år

Adress

Lidköpingsvägen 28, Götene och Odense

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod 2024-02-15 till 2024-08-01

Nästa start

Kursstart i augusti 2024. 

Kurser och poäng

 • Mejeriteknik A del 1, 45
 • Mejeriteknik A del 2, 25
 • Mejeriteknisk automation, 20
 • Mejeriteknik B, 70
 • LIA 1, 40
 • LIA 2, 55
 • LIA 3, 25
 • Examensarbete, 20

I samarbete med

Arla Logo RGB
Skånemejerier
Norrmejerier Logo1 RGB (1)
Myh 2

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

Mejeriteknik A del 1

Mejeriteknik A del 2

Mejeriteknisk automation

Mejeriteknik B

LIA 1 - Lärande i arbete - praktik

LIA 2- Lärande i arbete - praktik

LIA 3 - Lärande i arbete - praktik

Examensarbete (Mejeriteknik C)

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudie

Godkända betyg i följande gymnasiekurser eller motsvarande

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om urvalsprocessen för mejeritekniker

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Du har stora chanser till jobb efter examen. 

Yrkesroller

 • Mejeritekniker  
 • Processoperatör 
 • Förpackningsoperatör 
 • Underhållstekniker
 • Laborant driftlaboratorium mejeri
 • Teamledare
"Är man intresserad av att arbeta inom en framtidssäker bransch med innovativa lösningar och ständig teknisk utveckling så är mejeritekniker verkligen utbildning du ska gå. Det är också en bra grund för personlig utveckling och vidare karriärsteg."

Dela gärna