Skip to main content
intro-section-logo

Mejeritekniker

Yrkeshögskoleutbildning


Har du ett stort intresse av teknik och vill ha ett varierande yrke? Vill du jobba i en framtidssäker bransch med mejeriproduktion? Efter examen har du stora möjligheter till jobb i hela livsmedelsbranschen.

I samarbete med

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.
Hör Alva berätta om hur det är att utbilda sig till mejeritekniker på YH.

Regeringens livsmedelsstrategi för 2030 har som övergripande mål en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.   

Vad gör en mejeritekniker?

Som mejeritekniker jobbar du med mejeribranschens mest kända varumärken inom mjölk, ost, smör, pulver och yoghurt. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri.
För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och tycka om att jobba i team. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.
I dag är tillverkningen på mejerierna tekniskt avancerad med hög andel automation du styr och övervakar utrustning, felsöker och åtgärdar driftstopp, föreslår förbättringar i produktionsprocessen och arbetar med kvalitet och livsmedelssäkerhet.

Jobbmöjligheter

Branschen har varit med och skapat denna utbildning och erbjuder praktikplatser. Du kommer att bli erbjuden LIA-platser där du själv väljer vilket mejeri du vill göra din praktik på. Det finns praktikplatser på ett tiotal olika platser i Sverige bland annat Linköping, Jönköping, Stockholm, Falkenberg, Kalmar, Östersund, Visby, Vimmerby och Götene.

De har redan ett stort anställningsbehov av yrkesrollerna och ser utbildningen som mycket viktig för att fortsatt vara konkurrenskraftiga när det gäller mejeriproduktionen. Utbildningen är således en dörröppnare till en mycket spännande framtida karriär.

Utbildningens upplägg - studera i både Sverige och Danmark

Utbildningen pågår under 1,5 år och undervisningen sker på plats från Arlas Mejeri i Götene (13 veckor) samt på Kold College i Odense i Danmark (23 veckor uppdelat på sju tillfällen). Utöver det är du ute på LIA-perioder (praktik) på ett eller flera mejerier (du väljer själv) i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier

-"Bra är att utbildningen kan ge nästa vilken väg som helst beroende av engagemang och personlighet. Hur driven är man själv, hur vill man göra sin karriär? Är man en specialist som vill gräva sig ned i detaljerna och vara den man ringer efter, eller är man en ledare som får operatörer och specialister att bli utmanade och utvecklas."

- Tintin, Plant Manager

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Saknar du behörighet?

Förslag på liknande utbildningar

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Du har stora chanser till jobb efter examen.  

Yrkesroller

  • Mejeritekniker  
  • Processoperatör 
  • Förpackningsoperatör 
  • Underhållstekniker
  • Laborant driftlaboratorium mejeri
  • Teamledare
-"Är man intresserad av att arbeta inom en framtidssäker bransch med innovativa lösningar och ständig teknisk utveckling så är mejeritekniker verkligen utbildning du ska gå. Det är också en bra grund för personlig utveckling och vidare karriärsteg."

 

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan