Yrkeshögskoleutbildning

Mejeritekniker


Gillar du att jobba med modern teknik i kombination med mejeriproduktion? I Götene och Odense i Danmark erbjuder vi en 1,5-årig eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning till mejeritekniker. Efter examen har du stora möjligheter till jobb i hela livsmedelsbranschen.

I samarbete med

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Regeringens livsmedelsstrategi för 2030 har som övergripande mål en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet.   

För dig som gillar modern teknik 

Som mejeritekniker jobbar du med det bästa av två världar – avancerad teknik, mjölk och mejeri i alla former. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri. I yrket kan du komma att jobba med allt från tillverkning av produkter till analys av produkter.

För att trivas som mejeritekniker är det en fördel att vara intresserad av modern teknik, vara noggrann och ha ganska lätt för att räkna. Du kommer att specialisera dig på mejeriproduktion och lära dig allt om hur man tillverkar olika produkter med mjölk som råvara i stor skala.

Utbildningens upplägg - studera i både Sverige och Danmark

Utbildningen pågår under 1,5 år och undervisningen sker på plats från Arlas Mejeri i Götene samt på Kold College i Odense, Danmark. Majoriteten av denna tid spenderar du i Odense, utöver det är du även ute på en LIA-period (praktik) på ett mejeri i Sverige. Utbildningens samarbetsföretag bekostar resor, boende och måltider under kursperioden i Odense. Du får även möjlighet att förbereda dig inför Danmarksperioden med viss danskaundervisning. För studierna i Götene, samt LIA-perioden, står du själv för kostnader, resor och uppehälle. 

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier

 

-"Bra är att utbildningen kan ge nästa vilken väg som helst beroende av engagemang och personlighet. Hur driven är man själv, hur vill man göra sin karriär? Är man en specialist som vill gräva sig ned i detaljerna och vara den man ringer efter, eller är man en ledare som får operatörer och specialister att bli utmanade och utvecklas."

- Tintin, Senior Production Manager

Lär dig mer om vad en mejeritekniker gör.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Saknar du behörighet?

Passar du som Mejeritekniker?

Gillar du att jobba i team med andra?

Fråga 1 av 8

Tycker du det är kul med kemi och fysik?

Fråga 2 av 8

Brukar du fundera på hur produkter i affären är producerade?

Fråga 3 av 8

Vad tycker du är roligast?

Fråga 4 av 8

Gillar du att jobba framför en dator?

Fråga 5 av 8

Gillar du att ha ordning och reda?

Fråga 6 av 8

Vad passar bäst på dig?

Fråga 7 av 8

Skulle du trivas med ett jobb där du tar stort ansvar?

Fråga 8 av 8

Nu syns din profil i diagrammet!

Du är den orangea ytan och utbildningen den blå. Om de överlappar till stor del kommer innehållet i utbildningen passa dig!

Yrkesprofil

Din profil


Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du styra och övervaka processer, felsöka och åtgärda driftstopp, föreslå förbättringar i produktionen och arbeta med kvalitet och livsmedelssäkerhet i mejerier. Du får även kompetenser i livsmedelskunskap för produkter där mjölk ingår som råvara. Du har stora chanser till jobb efter examen.  

Yrkesroller

  • Mejeritekniker  
  • Processoperatör 
  • Förpackningsoperatör 
-"Är man intresserad av att arbeta inom en framtidssäker bransch med innovativa lösningar och ständig teknisk utveckling så är mejeritekniker verkligen utbildning du ska gå. Det är också en bra grund för personlig utveckling och vidare karriärsteg."

- Rasmus, Dairy Training Professional

Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/4-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Din e-postadress
Studieort du vill läsa på eller distans
Meddelande

Dela gärna