Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Kundchatt

(Vardagar 08.30-12.00 och 13.00-16.00)

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Yrkeshögskoleutbildning

Mejeritekniker


Mejeribranschen har stort behov av personer med mejeriteknisk kompetens. Utbildningen är framtagen av Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier och du har mycket goda chanser till jobb direkt efter examen.

Om utbildningen

Tre terminers studier

Utbildningen sträcker sig över tre terminer och du studerar på heltid. En del av undervisningen är mer teoretisk med lektioner och kurser i till exempel mejeriteknologi, processer och automation. Resten består av praktiska moment och flera praktikperioder ute på mejerier.

Studera i Danmark och Sverige

Något som är unikt med utbildningen är att du pluggar både i Sverige och i Danmark. Danmark är ledande inom mejeri och i Odense finns Kold College som är en skola specialiserad på livsmedel och mejeri. Alla kostnader för resor, boende och uppehälle vid kurserna i Danmark ingår i utbildningen.

Praktik

Dina praktikperioder gör du på mejerier här i Sverige. Vi har ett stort nätverk av mejerier. Preliminära praktikorter (LIA-orter) är Götene (Lidköping), Kallhäll (Stockholm), Linköping, Falkenberg, Jönköping, Vimmerby, Visby, Kalmar, Kvibille (Halmstad), Boxholm, Östersund, Sundsvall. Eventuellt kan praktikplatser även ordnas i Malmö, Kristianstad och Umeå.

Lär dig med om vad en mejeritekniker gör.

Hur fungerar undervisningen?

Alla kurser och moment är upplagda för att förbereda och bygga på kunskaper inför de viktiga praktikperioderna. Allt för att du verkligen ska få lära dig yrket. Därför har vi ett pedagogiskt upplägg med de här byggstenarna:

Lärarledda lektioner & laborationer

Undervisning och föreläsningar med lärare, i form av både teoretiska och praktiska lektioner. Vi har tillgång till avancerad teknik och unika labmiljöer där du har unika möjligheter att lära dig mejeriteknik.

Uppgifter & Inlämningar

Utbildningen jobbar med problembaserat lärande och du kommer bland annat att jobba med små och stora projekt. Ämnen och teman är hämtade från arbetslivet och finns till för att simulera riktiga situationer och projekt.

Hjälp & Handledning

Alla ska klara utbildningen, det är vårt mål och det vi jobbar efter. Du har förstås eget ansvar för dina studier men vi gör allt vi kan för att stötta dig. Skulle du halka efter eller behöva extra stöd så ordnar vi det.

Studiebesök

I samarbete med våra partnerföretag ordnar vi studiebesök där du får chansen att se hur branschen fungerar.

Kurser i Danmark

Kurser i Mejeriteknologi läser du i Danmark. Kurserna ligger utspridda över studietiden. I Danmark finns Kold College där du får chans att studiera unik och avancerad mejeriteknik. Din kursledare hjälper dig med planering och praktiska detaljer kring resor, boende och kurserna. Allting ingår i utbildningen.

Praktikperioder

Du är ute på praktik i totalt 23 veckor. Innan praktiken får du möjlighet att förbereda och lära dig mer om de moment som du kommer att praktisera. Du får en egen handledare och mycket stöd från skolan under själva praktiken.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

Mejeriteknik A

Här lär du dig om mjölkproduktion, mejeriutrustning och mjölkens kemiska och fysikaliska egenskaper. Livsmedelssäkerhet, hygien och kvalitetsteknik ingår också. Du får också kunskaper om olika typer av behandlingar av mjölk och hur man framställer till exempel smör, ost och glass.

Mejeriteknik B

I denna kurs lär du dig mycket om mjölkens mikrobiologiska egenskaper, till exempel bakterier, säkerhet och hygien. Du jobbar med produktionsekonomi, matematik och kvalitetsarbete. Du får fördjupade kunskaper om själva framställningen av olika typer av mejeriprodukter.

Vi behandlar energi, effekt, tryck, temperatur och värme i livsmedelsproduktion - bland annat indunstare, vämeväxlare, filtreringsprocesser. Du lär dig att kunna arbeta med prover i labbmiljö för att säkerställa produktegenskaper, kunna utvärdera provresultat, analysera olika typer av provtagningar i produktionen och kringliggande system och hygienkontroller.

Mejeriteknik C

Här lär du dig mer om dokumentation och presentationsteknik. Dessutom blir det ett projektarbete där du genomför ett projekt med en tydlig tidsram. Här tränar du din förmåga att söka, analysera och sammanställa information inför framtida projekt.

Mejeriteknisk automation

Du får kunskaper inom automation inom mejeriproduktion. Till exempel övervakning av produktionsprocesser, felsökning och underhållsteknik. En hel del el-lära och elsäkerhet ingår också.

Praktikperioder 1, 2 & 3

Den första praktikperioden är en introduktion till mejeriet som arbetsplats med fokus på bland annat kvalitetsarbete, arbetsscheman och säkerhet. Den andra praktikperioden jobbar du med tillverkningsprocesser och hur produktion och automation fungerar och sköts. Praktikperiod tre fokuserar på optimering och hur man skapa förbättringar i mejerimiljön.

För vem

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

Behörighet till Yrkeshögskolan.

2. Betyg

Lägst betyget E (Godkänd eller 3) i följande kurser:

 • Matematik 1a/1b/1c (Matematik A)
 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Naturkunskap 1a1/1b eller Fysik 1 + Kemi 1 + Biologi1 eller Teknik 1 (Naturkunskap A eller Fysik A + Kemi A + Biologi A eller Teknik A)

Eller motsvarande kunskaper.

Saknar du några förkunskaper?

Om du saknar någon av kurserna kan du ändå ha möjlighet att gå utbildningen om du på andra sätt har tillräckliga förkunskaper att klara av utbildningen. Du kan då få göra en individuell prövning av dina kunskaper.

Efter utbildningen

Som mejeritekniker jobbar du med det bästa av två världar: avancerad teknik och mjölk och mejeri i alla former. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri och du har möjlighet att jobba med allt från process- och förpackningsteknik till provtagning och analys.


Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Välj kursort

 • Linköping


  • Roxtorpsgatan 7
  • Längd: 1,5 år
  KURSFAKTA KURSFAKTA

  Mejeritekniker, Linköping

  Utbildningstyp

  Yrkeshögskoleutbildning

  Utbildningslängd

  1,5 år

  Poäng

  Delkurs

  Poäng

  • Mejeriteknisk automation 20
  • Mejeriteknik A 75
  • LIA 1 20
  • Mejeriteknik B 70
  • LIA 2 70
  • LIA 3 25
  • Mejeriteknik C 20

  Plats

  Roxtorpsgatan 7, Linköping

  Ansökningsperiod

  Kontakta oss för mer information

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande