Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Kundchatt

(Vardagar 08.30-16.00 (ej 12-13))

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Yrkeshögskoleutbildning

Mejeritekniker


Mejeribranschen har stort behov av personer med mejeriteknisk kompetens. Utbildningen är framtagen av Arla Foods, Norrmejerier och Skånemejerier och du har mycket goda chanser till jobb direkt efter examen.

Om utbildningen

Tre terminers studier

Utbildningen sträcker sig över tre terminer och du studerar på heltid. En del av undervisningen är mer teoretisk med lektioner och kurser i till exempel mejeriteknologi, processer och automation. Resten består av praktiska moment och flera praktikperioder ute på mejerier.

Studera i Danmark och Sverige

Något som är unikt med utbildningen är att du pluggar både i Sverige och i Danmark. Danmark är ledande inom mejeri och i Odense finns Kold College som är en skola specialiserad på livsmedel och mejeri. Alla kostnader för resor, boende och uppehälle vid kurserna i Danmark ingår i utbildningen.

Praktik

Dina praktikperioder gör du på mejerier här i Sverige. Vi har ett stort nätverk av mejerier. Preliminära praktikorter (LIA-orter) är Götene (Lidköping), Kallhäll (Stockholm), Linköping, Falkenberg, Jönköping, Vimmerby, Visby, Kalmar, Kvibille (Halmstad), Boxholm, Östersund, Sundsvall. Eventuellt kan praktikplatser även ordnas i Malmö, Kristianstad och Umeå.

Lär dig med om vad en mejeritekniker gör.

Hur fungerar undervisningen?

Alla kurser och moment är upplagda för att förbereda och bygga på kunskaper inför de viktiga praktikperioderna. Allt för att du verkligen ska få lära dig yrket. Därför har vi ett pedagogiskt upplägg med de här byggstenarna:

Studiebesök

I samarbete med våra partnerföretag ordnar vi studiebesök där du får chansen att se hur branschen fungerar.

Kurser i Danmark

Kurser i Mejeriteknologi läser du i Danmark. Kurserna ligger utspridda över studietiden. I Danmark finns Kold College där du får chans att studiera unik och avancerad mejeriteknik. Din kursledare hjälper dig med planering och praktiska detaljer kring resor, boende och kurserna. Allting ingår i utbildningen.

Praktikperioder

Du är ute på praktik i totalt 23 veckor. Innan praktiken får du möjlighet att förbereda och lära dig mer om de moment som du kommer att praktisera. Du får en egen handledare och mycket stöd från skolan under själva praktiken.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen verkligen lär dig det du behöver för att kunna jobba som mejeritekniker. Kurserna som ingår i utbildningen presenteras nedan.

Här lär du dig om mjölkproduktion, mejeriutrustning och mjölkens kemiska och fysikaliska egenskaper. Livsmedelssäkerhet, hygien och kvalitetsteknik ingår också. Olika typer av behandling av mjölk och hur man framställer till exempel smör, ost och glass.

Undervisning i mjölkens mikrobiologiska egenskaper, såsom bakterier, säkerhet och hygien. Du jobbar med produktionsekonomi, matematik och kvalitetsarbete och får fördjupade kunskaper om framställningen av olika typer av mejeriprodukter. Energi, effekt, tryck, temperatur och värme i livsmedelsproduktion - bland annat indunstare och filtreringsprocesser.

Du lär dig att kunna arbeta med prover i labbmiljö för att säkerställa produktegenskaper, kunna utvärdera provresultat, analysera olika typer av provtagningar i produktionen och kringliggande system och hygienkontroller.

Här lär du dig mer om dokumentation och presentationsteknik. Dessutom blir det ett projektarbete där du genomför ett projekt med en tydlig tidsram. Här tränar du din förmåga att söka, analysera och sammanställa information inför framtida projekt.

Den första praktikperioden är en introduktion till mejeriet som arbetsplats med fokus på kvalitetsarbete, arbetsscheman och säkerhet. Den andra praktikperioden jobbar du med tillverkningsprocesser, hur produktion och automation fungerar. Praktikperiod tre fokuserar på optimering och hur man skapar förbättringar i mejerimiljön.

Du får kunskaper inom automation inom mejeriproduktion. Till exempel övervakning av produktionsprocesser, felsökning och underhållsteknik. En hel del el-lära och elsäkerhet ingår också.

För vem

För att söka utbildningen krävs följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

2. Godkända betyg i följande kurser:

 • Matematik 1a, 1b och 1c, Matematik A
 • Engelska 5 eller Engelska A
 • Naturkunskap 1a1 och 1b
 • Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1
 • Teknik 1
 • Naturkunskap A
 • Fysik A, Kemi A, Biologi A eller Teknik A

Saknar du några förkunskaper?

Om du saknar någon av kurserna kan du ändå ha möjlighet att gå utbildningen om du på andra sätt har tillräckliga förkunskaper att klara av utbildningen. Du kan då få göra en individuell prövning av dina kunskaper.

Kontakta oss om du är osäker på om dina betyg räcker.

Efter utbildningen

Som mejeritekniker jobbar du med det bästa av två världar: avancerad teknik och mjölk och mejeri i alla former. Det finns många olika arbetsuppgifter och möjligheter på ett mejeri och du har möjlighet att jobba med allt från process- och förpackningsteknik till provtagning och analys.


Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Välj kursort

 • Linköping


  • Roxtorpsgatan 7
  • Längd: 1,5 år
  KURSFAKTA

  Mejeritekniker, Linköping

  Utbildningstyp

  Yrkeshögskoleutbildning

  Utbildningslängd

  1,5 år

  Poäng

  Delkurs

  Poäng

  • Mejeriteknisk automation 20
  • Mejeriteknik A 75
  • Mejeriteknik B 70
  • Mejeriteknik C 20
  • LIA 1 20
  • LIA 2 70
  • LIA 3 25

  Plats

  Roxtorpsgatan 7, Linköping

  Ansökningsperiod

  Kontakta oss för mer information

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna