<
Kvinna I Kontorsmiljo
Yrkeshögskoleutbildning

Cloud & ICT Engineer

Lär dig att effektivisera och anpassa molnlösningar för företag och organisationer, med fokus på både teknik och affärsstrategier. Efter utbildningen kommer du vara skicklig på att optimera molntjänster för att öka både effektivitet och innovation.


Om utbildningen

Det här är en utbildning som passar perfekt för alla med ett stort intresse för teknik och affärer – oavsett om du är i början av karriären eller vill göra något nytt. Utbildningen är intensiv och fokuserar på praktisk, laborationsbaserad, inlärning inom avancerad teknik. Till exempel Microsoft Azure, Amazon AWS och IT-infrastruktur.

Under utbildningen kommer du att djupdyka i tjänstemodellerna IaaS, PaaS och SaaS. Fokuset ligger framför allt på deras tekniska och affärsmässiga värde, kostnadseffektivitet samt säkerhetsaspekter. Det är en utbildning där både teknikentusiaster och karriäromställare får viktiga kunskaper och verktyg för att navigera och arbeta med molnteknik. För att du ska få ut det mesta ur utbildningen är det viktigt att du är öppen för ett intensivt tekniskt lärande, och är nyfiken på hur teknik kan forma affärsstrategier.

Här kan du läsa ett helt reportage om utbildningen i tidningen IT-pedagogen.

Lektioner och egenstudier

Utbildningen sträcker sig över två år och går på på heltid. Du kommer ha lektioner på plats i våra lokaler i Alvik (Stockholm) och distanslektioner via Microsoft Teams. Övrig tid har du egenstudier i form av inläsning, uppgifter och grupparbeten. Egenstudier innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att vara uppdaterad på aktuella datum för grupparbeten och andra uppgifter.

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).
Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och ditt liv. Att kombinera arbete och studier kan vara svårt under vardagarna. Om du ändå vill arbeta samtidigt är det bra att tänka på att du behöver följa kursplaner och schema för att klara utbildningen och få ett examensbevis.

Teknik, affärsutveckling och praktik — se hur utbildningens innehåll är fördelat

Det finns ett tydligt fokus på yrkesrollen under utbildningen. Bland annat är en fjärdedel av utbildningen arbetsplatsförlagd. Under utbildningens LIA-period (praktik) får du pröva på dina nya, teoretiska kunskaper ute på ett företag. Du kommer ha tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken, vilket gör att du lär dig yrket ännu bättre. LIA är en bra chans att bygga ett nätverk av kontakter och kontaktvägar som senare kan leda till arbete efter utbildningen. 

I första hand är det ditt eget ansvar att hitta LIA-plats. Detta är för att du ska hitta en arbetsplats där du vill vara.

Under LIA-perioden är det viktigt att du följer företagets arbetstider. Har du ett arbete vid sidan av studierna är det viktigt att komma ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA på heltid.

Samarbetsorganisationer -Företagen är med och bestämmer

Innehållet och kvalitén i utbildningen ses hela tiden över av företag och nyckelpersoner i branschen. I vår ledningsgrupp sitter representanter från exempelvis Capgemini, Obligo, Volvo, Cygate, Accigo, PostNord samt iMedSec.

video

Vad är egentligen molnet?

Vad är egentligen molnet man hör om hela tiden? Måste man vara teknik-nörd för att plugga Cloud Computing? Nerdphilia besöker Lernia Yrkeshögskola och lär sig hur en karriär inom IT kan se ut.

video

Nerdphilia besöker Lernias Yrkeshögskola

Nerdphilia besöker Lernias IT- och teknikutbildningar och får lära sig mer om Cloud Computing och vilka möjligheter en karriär inom IT ger.

Här finns utbildningen

Stockholm

Ansökan stängd

Nästa start

2024-08-26

Längd

Heltid 2 år

Ansökningsperiod

2024-02-15 till 2024-04-15

Cloud & ICT Engineer, Stockholm

Poäng

400

Längd

Heltid 2 år

Adress

Gustavslundsvägen 151 F, Plan 8, Bromma

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod 2024-02-15 till 2024-04-15

Nästa start

Augusti 2024. Ansökan öppnar 15 februari. 

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Informationssäkerhet, 10p

Nätverksteknik, 20p

Avancerad IT-infrastruktur, 50p

Servervirtualisering och Linux, 40p

IT-säkerhet, 20p

Moln och tjänstemodeller: IaaS, PaaS, SaaS, 40p

Microsoft Azure, 45p

Programmering - Python, JSON & PowerShell, 30p

Amazon AWS, 45p

LIA - Arbetsplats och Molnteknologier, 70p

Examensarbete, 30p

För vem

Utbildningen passar perfekt för teknikentusiaster, karriärbytare, affärsprofessionella och IT-professionella. Den passar även dig som vill ha en framtida karriär inom IT - specifikt inom områdena molnteknik och IT-infrastruktur.

I programmet får lära dig teknik på djupet, i kombination med affärsinriktad kunskap. Du kommer kunna utvecklas inom molnteknik – oavsett om du siktar på att bygga en ny karriär eller bara fördjupa dig i ditt nuvarande yrkesområde.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Godkända betyg i följande gymnasiekurser eller motsvarande

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Efter utbildningen

För att lyckas med en karriär inom molnteknik finns det några områden som är extra viktiga. Bland annat teknisk nyfikenhet, problemlösningsförmåga, kommunikations- och samarbetsfärdigheter, självständighet och uthållighet. I kombination med relevant utbildning och erfarenhet kommer du kunna gå långt!

Efter utbildningen kan du jobba som:

  • Cloud Engineer
  • Cloud Architect
  • Cloud Administrator
  • Cloud Solution Architect
  • Cloud Specialist
  • IT-Infrastructure Specialist
  • Technical Support Engineer

Dela gärna