<
VVS Person
Komvux

VVS-montör

Gillar du att jobba med händerna och vill ha ett rörligt och socialt jobb? Vill du utbilda dig till rörmokare? Som utbildad VVS-montör, sprinklermontör eller isolerare är du eftertraktad på arbetsmarknaden.


Om utbildningen

En utbildning med tre inriktningar

Som VVS-montör installerar du och reparerar rör och anläggningar för värme, vatten och avlopp. VVS-montör kallades tidigare för rörmokare eller rörläggare.

Utbildningen till VVS-montör passar dig som gillar att jobba med händerna och vill ha ett rörligt och socialt jobb. Att plugga VVS passar dig som är praktiskt lagd och har ett sinne för tekniska lösningar och ritningar. Det är en fördel att ha god fysik då du som montör inom VVS kan behöva jobba i obekväma arbetsställningar.

Vi kombinerar lärarledd undervisning, självstudier, projektuppgifter och gruppuppgifter samt praktiska övningar. Du kommer att vara ute på praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande, vilket är ett bra tillfälle att visa arbetsgivaren dina kunskaper redan under utbildningstiden. Du går först en grundutbildning, Bas, för att sedan välja en inriktning till sprinklermontör, VVS-montör eller isolerare.

Läs mer om Lernias yrkesutbildningar.

Så jobbar en sprinklermontör

Sprinklermontör arbetar med montering av sprinklerrör och system inom olika typer av verksamheter t ex industri, logistikcentraler, affärslokaler, sjukhus och andra offentliga lokaler. Du installerar även boendesprinkler i olika typer av boendemiljöer. Det rör sig i huvudsak om vattensprinkler men kan även vara system där skuminblandning sker.

Installationen utförs både i nyproduktion och i befintliga verksamheter under drift. Montage sker både med så kallade "prefabricerade system" och med system som sätts ihop på plats.

Som sprinklermontör utför du också service och underhållsarbeten på befintliga sprinkleranläggningar.

En sprinklermontör skall vara beredd att resa i tjänst, därför att arbetsplatserna finns runt om i hela Sverige och många gånger långt från sprinklerföretagets kontor.

Så jobbar en isolerare

Isolerare arbetar inom VVS med att isolera och bekläda rör, ventilationskanaler, värmepannor och cisterner mm för att höja säkerheten och minska energiförluster och buller.

Isoleringsplåtslagaren är specialistutbildad för arbeten inom pappers- och petrokemisk industri enligt standardiserade regler för yrket. De isolerar och bereder materialet, klär in rör, pannor, rökgaskanaler och fogar cisterntak med mera. Oftast kläs isoleringen med ett hölje av plåt som skydd. Höljet ska inte bara täcka isoleringen utan ska också vara snyggt och funktionellt.

Här finns utbildningen

Stockholm Liljeholmen

Nästa start

2024-03-18

Längd

ca 65 veckor

Ansökningsperiod

2023-11-20 till 2024-01-21

VVS-montör, Stockholm Liljeholmen

Poäng

1600

Längd

ca 65 veckor

Adress

Trekantsvägen 3, plan 3, 117 43 Stockholm

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod 2023-11-20 till 2024-01-21

Skolverkets kriterier

Våra handledare är utbildade

Våra lärare på campus Stockholm är utbildade handledare enligt Skolverkets kriterier.

Läs mer här

Information om kurspoäng

Kurser
Poäng
Verktygs- och materialhantering

VEKVEK0

100

Systemuppbyggnad

SYSSYT0

100

Sanitetsteknik 1

VVISAN01

100

Värmeteknik 1

VVIVAR01

100

VVS - svets och lödning rör

VVIVVS0

100

Entreprenadteknik

VVIENT0

100

Sanitetsteknik 2

VVISAN02

100

Elkraftteknik

ELRELF0

100

Värmeteknik 2

VVIVAR02

100

Värmelära

SYSVÄM0

100

VVS - gassvetsning rör

VVIVVG0

100

VVS-teknik

VVIVVT0

200

Komvuxarbete

KVARVF

100

Injusteringsteknik

SYSINJ0

100

Yrkesintroduktion

KGYORI11CA

100

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Förkunskaper

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.

video

Samarbeten

David "Falken" Falk

Youtubern David "Falken" Falk besöker våra utbildningar inom el, vvs och svets.

Ansökan

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Kostnad

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

Efter utbildningen

Lärlingsjobb

Som VVS-montör kan du söka jobb inom många olika områden. I framtiden kan du till exempel jobba med installation av värmepumpar, solvärme, varmvattenberedare, radiatorer och sanitetsinstallationer (toalettstolar, badkar och handfat).

Utbildningen är yrkesförberedande och du kan direkt söka lärlingsjobb. Vad du som lärling får i lön varierar beroende på stad och företag, men det finns en lägstalön för lärlingar inom VVS och denna ligger på ca 18350 kronor/månad efter avklarade studier. Den summan kan öka ju fler timmar man gör och ju mer man utvecklar sig inom området.

Har du godkända gymnasiebetyg i matematik, svenska och engelska A-nivå samt fullgjort lärlingstid (ca 2 år) kan du göra branschprovet hos VVS-branschens yrkesnämnd. Då blir du branschcertifierad VVS-montör. Lönerna i privat sektor är ofta något högre än i offentlig sektor för VVS-montörer.