Läs på komvux i Stockholm

Bor du i Stockholm och vill läsa upp betyg? Kanske vill du gå direkt på ett yrke med en yrkesutbildning? Hos oss på Lernia komvux i Stockholm kan du välja mellan flera vuxenutbildningar på plats eller distans. Hitta rätt utbildning för dig och gör din ansökan till oss på komvux i Stockholm redan idag.


Lernia är en av flera skolor i Stockholm som har komvux. I Stockholm finns vi i områden som Liljeholmen och Skärholmen och flera av våra utbildningar kan du dessutom läsa på distans. Hitta den utbildning du är intresserad av och sök direkt hos din kommun.

Så gör du din ansökan till komvux i Stockholm

Du gör alltid den slutgiltiga ansökan till komvux hos din kommun. När du hittat en utbildning eller komvuxkurs du vill söka i Stockholm så klickar du på "Ansökan"-knappen så ser du vilka kommuner du kan söka kursen i. Därifrån väljer du vilken kommun du vill söka genom och hamnar sedan på deras webbplats.

Får jag betyg om jag pluggar komvux i Stockholm?

Du får alltid slutbetyg när du pluggat en kurs på komvux. Du betygsätts från en sexgradig skala med fem godkända steg: A, B, C, D och E som är godkända och F som är icke godkänt. A motsvarar det högsta betyg du kan få. När du pluggat klart din utbildning eller kurs får du ditt betyg och om du vill kan du även få en betygsutskrift.

Vilka kurser kan jag plugga på komvux i Stockholm?

Vårt kursutbud i Stockholm uppdateras och förändras årligen, ta för vana att gå in och se efter om det finns någon kurs du är intresserad av. Oftast har vi i Stockholm kurser inom områden som bygg och anläggning, industri och tillverkning, teknik samt vård och omsorg.

Jag vill läsa en vuxenutbildning i Stockholm – vad kan jag välja mellan?

Det finns flera olika typer av vuxenutbildning att läsa i Stockholm. Hos oss på Lernia kan du välja mellan yrkeshögskoleutbildning, komvuxutbildning, arbetsmarknadsutbildning och sfi. Beroende på vad du har för utgångsläge kan du söka olika utbildningar. Läs mer om våra olika utbildningstyper för att se vad som passar bäst för dig.

Varför ska jag plugga komvux på Lernia i Stockholm?

På Lernia i Stockholm gör vi vårt bästa för att vara ett riktigt bra val av komvux. Några riktigt starka fördelar med att plugga komvux hos oss kommer här:

  • Vi finns på flera olika ställen i Stockholm.
  • Vi har flera utbildningar du kan läsa delvis på distans.
  • Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet.
  • Komvux hos Lernia är kostnadsfritt. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial.

Kan jag göra prövning på Lernia komvux i Stockholm?

Du kan göra en prövning, tenta av ett ämne, om du har goda kunskaper i ett ämne men saknar betyg. Om du vill höja ditt betyg på en kurs du läst kan du också göra en prövning. 

När du gör en prövning läser du först in hela kursen på egen hand och gör sedan prövningen, som oftast är ett muntligt och skriftligt prov. Du bli sedan betygsatt och bedömd utifrån kunskapskraven i kursplanen för ämnet. På Lernias komvux i Stockholm kan du göra prövningar på kurser inom el och energi, VVS och fastighet, industriteknik samt vård och omsorg.

I vilka Stockholmskommuner kan jag söka komvux?

I vilka kommuner du kan söka en komvuxutbildning varierar lite beroende på vilken utbildning du ska läsa. Hos oss på Lernia i Stockholm kan du bland annat söka till vissa utbildningar om du är skriven i Huddinge kommun, Botkyrka kommun, Salems kommun och Södertälje kommun. Du hittar vilka kommuner du kan ansöka hos när du väljer att göra en ansökan till en utbildning på vår hemsida.

Alla våra komvuxutbildningar