Skip to main content

Restaurang och livsmedel

Komvux


Vår utbildning inom Restaurang och livsmedel ger dig den kompetens som krävs för att få en anställning inom restaurang och storhushåll. Du kan läsa en hel utbildning eller välja att läsa enstaka kurser.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på till exempel restaurang, bageri eller butik.

Du lär dig såväl traditionella som moderna metoder inom matlagning, bakning och servering. Vi går igenom försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

Du börjar med gemensamma kurser, därefter väljer du en inriktning inom branschen. I alla inriktningarna ingår APL på en arbetsplats.

För vem

Förkunskaper

Om du inte har svenska som modersmål krävs det att du har godkänd kurs D eller motsvarande kunskaper i Sfi.

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

Ett arbete som kock eller kallskänka passar dig som är intresserad av mat och vill ha ett yrke där mat och livsmedel är i centrum. Att vara kock är att utföra ett hantverk.

För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. I storkök, i personalrestauranger och på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte. Det finns fler och fler som arbetar med matlagning i butik. Arbetet sker tidvis under högt tempo, därför är det viktigt att du är stresstålig.  Yrket innebär också en del tunga lyft och obekväma arbetstider.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan