Skip to main content

Experten: ”Väldigt goda chanser till fast jobb efter utbildningen”


Om du gillar att jobba med händerna och vill ha ett rörligt jobb kan elektriker vara något för dig. Just nu finns det en stor efterfrågan på larmtekniker, nätverkstekniker och andra yrken med elbehörighet.

Utbildade elektriker spås en ljus framtid

En av Lernias komvuxutbildningar är Elektriker ETG – kommunikation och säkerhet. Ingemar Pettersson, rektor för elektrikerutbildningen hos Lernia, berättar att utbildade elektriker spås en ljus framtid då branschen skriker efter just denna kompetens.

– Det är väldigt goda prognoser för fast jobb efter utbildningen, berättar han.

Händelserika dagar

Som studerande vid Lernias elektrikerutbildning kan du se fram emot händelserika dagar.  Traditionell undervisning med engagerade lärare varvas med självstudier, projektuppgifter, gruppuppgifter och praktiska övningar.  

Dessutom ingår praktik, även kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det är en chans att visa vad man lärt sig och många elever får till och med jobb på praktikplatsen.

Du utför olika installationsarbeten och felsökning

– Under utbildningen får du exempelvis utföra olika slags installationsarbeten inom kraft och svagström. Du får lära dig schemaläsning och felsökning inom yrkeskategorin, säger han och fortsätter:

– Vi går även igenom olika lagar och regler som styr elbranschen. En annan viktig del är att förstå hur viktigt det är med bra relationer till kunder. Du får lära dig att planera, utföra och dokumentera dina arbeten.

Berätta, var kan man jobba efter avslutad utbildning?

– Du kan jobba på installationsfirmor, larmfirmor och ett stort antal olika sidoyrken. Till exempel, hisstekniker, nätverkstekniker, industrielektriker inom tillverkningsindustri eller fastighetstekniker. 

Mer om Elektriker ETG på Lernia