Komvux

Industriteknik Bas - inriktning svets eller CNC


Sveriges industri är i förändring, och behöver många nya anställda i arbetet. Digitalisering och innovationer skapar massor av nya jobb. I den här utbildningen får du baskunskaper för enklare arbete inom det industritekniska området och kan specialisera dig inom antingen CNC eller Svets. Det finns stora chanser till jobb efter utbildningen.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Sveriges industri behöver dig!

I grundutbildningen Industriteknik Bas lär du dig grunden inom industriproduktion och industriteknik. Som industritekniker kommer du att läsa om industriell produktion, att arbeta med verktyg och industriell utrustning och även en del om arbetsmiljöarbete. 

När du läst grundkursen Industri Bas kommer du kunna utföra enklare uppgifter inom industrimaskiner och framställning av produkter. Efter att du läst Industri Bas väljer du en inriktning, ett så kallat påbyggnadspaket, för att specialisera dig inom svets (att löda ihop material) eller CNC (datorstyrd tillverkning).

Välj inriktning - CNC eller svets

Industriteknik Bas innehåller gemensamma grundkurser och därefter väljer du inriktning: påbyggnad svets eller påbyggnad CNC-operatör. 

Inriktning CNC

När du väljer påbyggnad CNC kommer du lära dig mer om att arbeta med CNC-programmering, dess verktyg och industriell utrustning. Du kommer att få lära dig CNC-maskiner och framställa produkter. 

Du kommer dessutom lära dig om hur materialval, metoder och teknik påverkar resultat, utrustning, förbrukning av råvaror och energi. Vi går även igenom arbetsmiljöarbete och hur man arbetar säkert.

Inriktning svets

När du väljer påbyggnad svets kommer du bland annat fokusera på hur du arbetar med svetsning, dess verktyg och industriell utrustning. Du kommer att få lära dig svetsa och framställa produkter

Du får viktiga kunskaper om hur materialval, metoder och teknik - hur de påverkar resultat, utrustning och förbrukning av råvaror och energi. Vi går även igenom arbetsmiljöarbete och hur man arbetar säkert.

 

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. 

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Steg-för-steg-guide: så söker du en utbildning på komvux

Nu har vi tagit fram en steg-för-steg-guide till hur du söker en utbildning på komvux. Gå gärna in och läs eller titta på vår tutorial för mer instruktioner om hur du söker.

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

Beroende på vilken inriktning du väljer kommer du kunna arbeta inom lite olika områden. 

Inriktning CNC

Du som läst påbyggnadspaket CNC kommer efter utbildningen kunna arbeta som CNC-operatör och ha förutsättningarna för att vidareutbilda dig till produktionstekniker eller CNC-programmerare.

Inriktning svets

Du som valt påbyggnadspaket Svets har efter utbildningen fått grundläggande kännedom om svetsning med tre metoder, TIG, MMA och MAG. Man får fördjupade kunskaper i kälsvetsning med en metod som man själv väljer.

Komvux på Lernia


Välj efter dina behov

Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Din e-postadress
Studieort du vill läsa på eller distans
Meddelande

Dela gärna