Komvux
Industriteknik med inriktning svets
Vill du ha ett eftertraktat jobb inom industrin? I vår utbildning industriteknik med inriktning svets får du grunden i industriteknik och svets. Många kommer direkt ut i jobb efter utbildningen.
Om utbildningen
En utbildning som leder till jobb
Att läsa industriteknik är en bra grund om du vill jobba inom industrin. Det finns gott om jobb och bland annat Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer finnas goda möjligheter till jobb det närmaste året. Yrket som svetsare är kreativt, fritt och är i många fall bra betalt.
Först läser du en grundutbildning
Utbildningen är uppdelad i två block där du först läser grundläggande kurser i industriteknik. Här läser du kurser som industriprocesser, produktionskunskap och heta arbeten. I kurserna får du lära dig om till exempel arbetsmiljöfrågor, råvaror, produktion och olika processer inom industrin. Du får grundkunskap om jobb inom industriteknik och hur man jobbar med det.
Inrikta dig på olika typer av svets
Om du vill kan du gå vidare till att läsa en fördjupning i svets. I det andra blocket får du lära dig om flera olika svetstekniker, bland annat svets grund, kälteknik 1 och kälsvets 2. Här går vi igenom vanliga svetsmetoder, skärande i olika material och enklare tillverkningsunderlag. Du får lära dig hur du svetsar med hjälp av behöriga lärare som guidar dig rätt.
För vem
Vem får gå en komvuxutbildning?
Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.
Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.
Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.
Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.
Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.
Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.
Vilka förkunskaper behöver du ha?
Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.
Så söker du en komvuxutbildning
- Ansök till komvux via din kommun.
- Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
- När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.
Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.
Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.
Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.
Steg-för-steg-guide: så söker du en utbildning på komvux
Nu har vi tagit fram en steg-för-steg-guide till hur du söker en utbildning på komvux. Gå gärna in och läs eller titta på vår tutorial för mer instruktioner om hur du söker.
Efter utbildningen
Efter utbildningen har du antingen en grundutbildning i industriteknik eller grundutbildningen med fördjupning i svets. Om du bara läser industriteknik kan du söka in till andra utbildningar eller få enklare jobb inom industrin. Har du läst svetskurserna kommer du kunna jobba som svetsare inom bland annat kälsvets.
Komvux på Lernia
Välj efter dina behov
Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig
Utan kostnad
Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial
Stora chanser till jobb
På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult
Engagerade lärare
Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet
Gratis wifi
På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi
Kostnadsfritt och CSN-berättigande
Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden