Skip to main content

Hotell och turism

Komvux


Vår utbildning inom hotell och turism ger dig stora möjligheter till arbete i branschen. Du kan söka jobb inom hotellreception, konferens, som frukostvärd, på turismanläggningar och turistbyråer och mycket mer.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Du kommer först att läsa grundläggande information om branschen. Sedan specialiserar du dig inom reception, konferens eller våningsservice. Under utbildningen kommer du att ha APL på en arbetsplats inom ditt område.

Du kan även gå den här utbildningen som lärling. Att gå en lärlingsutbildning mot hotell och turism innebär att du cirka 4 dagar i veckan befinner dig på en arbetsplats inom det aktuella yrkesområdet. En dag i veckan kommer du till skolan för undervisning  i teoretiska och praktiska moment. På din arbetsplats kommer en eller flera av de anställda att fungera som handledare för dig och under utbildningen gå igenom samtliga moment som du behöver kunna inför en anställning.

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Kunskaper motsvarande:

  • Svenska/Svenska som andraspråk A eller 1
  • Matematik A eller 1
  • Engelska A eller 5

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

Avslutad utbildning med godkända betyg ger dig stora möjligheter till ett jobb inom hotell- och turismbranschen. Du kan arbeta inom hotell- och turismnäringen, till exempel på hotell, konferensanläggning, camping, stugby, vandrarhem eller på turistbyrå. 

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan