Komvux

Barnskötare och elevassistent, Stockholm Skärholmen


Att arbeta med barn är en betydelsefull uppgift, där man är med och formar barnens uppväxt och liv. Utbildningen ger dig en bred kompetens inom pedagogiskt och socialt arbete. Att utbilda sig till barnskötare eller elevassistent ger goda möjligheter till jobb.

Om utbildningen

Om du gillar att arbeta med barn och unga ska du studera till barnskötare. Barnskötare arbetar ofta på förskolor, medan elevassistenter vanligtvis arbetar på skolor och i fritidshem. Efter vår vuxenutbildning kan du även arbeta som fritidsledare. Arbetet är ansvarsfullt, spännande och varierande samtidigt som det ställer krav på professionalitet och kompetens.

Utbildning till barnskötare eller elevassistent - på plats i Stockholm eller på distans

Utbildningen till barnskötare kan du studera på plats på vår skola i Skärholmen, Stockholm dagtid eller på distans. Du läser på heltid (40 timmar per vecka) och har lärarledda lektioner 16 timmar i veckan. I flera av kurserna ingår arbetsplatsförlagt lärande (praktik) eller fältstudier på totalt omkring 12 veckor. 

Att studera en barnskötarutbildning på komvux är roligt, lärorikt och undervisningen utgår alltid från dig och ditt lärande. Vi har behöriga lärare som har lång yrkeserfarenhet och erbjuder dig en utbildning av hög kvalitet.

Först läser du en gemensam kurs, sedan väljer du inriktning

Komvuxutbildningen till barnskötare eller elevassistent, som också kallas barn och fritidsprogrammet, inleds med gemensamma kurser på 900 poäng. Efter det väljer du vilken inriktning du vill välja. Du kan välja mellan en inriktning till barnskötare eller till elevassistent, båda är på 400 poäng. I utbildningen till barnskötare eller elevassistent läser du flera viktiga och intressanta kurser såsom specialpedagogik, pedagogiskt ledarskap och kommunikation.

Ca 12 veckors praktik (APL)

I flera av våra kurser ingår omkring 12 veckor av praktik i form av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det arbetsplatsförlagda lärandet är ett perfekt tillfälle att få pröva på dina nya kunskaper i verkligeheten! Vi samarbetar med förskolor och skolor för att alltid ha bra APL-platser till dig.

Under APL följer du din handledares schema och det kan innebära jobb på både helger och kvällar.

Prövning

En prövning innebär att du på egen hand läser in en kurs och sedan examinerar den. Prövningen omfattar hela kursen och dina kunskaper bedöms utifrån Skolverkets fastställda kunskapskrav i kurs och ämnesplaner. Du hittar alla krav på Skolverkets hemsida. 

Det finns flera sätt att göra en prövning på. Dels kan du göra en prövning i en kurs för att höja betyget till ett godkänt betyg. Dels kan du göra en prövning för att få ett betyg i en kurs som du inte har läst men till exempel har yrkeserfarenhet av. Vi erbjuder endast prövning för dig som är folkbokförd i en kommun vi har avtal med. Kom ihåg att du måste kunna legitimera dig med giltig legitimation eller ID-handling (fotolegitimation) vid prövningstillfället.

Vi erbjuder två prövningstillfällen varje termin. Ht 2020 planeras prövningar under v43.

Vad kostar det att göra en prövning?

Om du har läst en kurs hos Lernia tidigare och fått betyget F kan du efter kursens slut genomföra en prövning kostnadsfritt. Om du läst kursen på en annan skola kostar prövningen 500 kr och anmälan är bindande. Du måste bifoga en kopia på betalningen samt på ditt betyg och skicka tillsammans med anmälningen. Avgiften återbetalas inte om du lämnar återbud eller om du uteblir från prövningstillfället. Du är själv ansvarig för att anmälan avser korrekt kurs.

Kostnadsfri prövning om du läst komvux hos Lernia

Om du har läst en kurs på komvux hos Lernia tidigare och fått betyget F kan du inom ett år efter kursens slut genomföra en prövning kostnadsfritt. Om du läst kursen på en annan skola måste du bifoga en kopia på ditt betyg och skicka tillsammans med anmälningsblanketten.

Kontakta oss via mail för mer information

Kurslitteratur

Till vissa kurser kan du redan i förväg boka eller köpa kurslitteratur. Viss kurslitteratur finns att låna på skolan.

Kurslitteratur för barn och fritid

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.

Så söker du en komvuxutbildning

 1. Ansök till komvux via din kommun.
 2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
 3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. 

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Förkunskaper

Du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket gör vi en bedömning om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningstiden kan då bli kortare.

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

Stor efterfrågan på personal inom förskola

Efterfrågan på personal inom förskola och skola är stor och med den kompetens du får genom denna utbildning är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Lönen sätts normalt efter antal år i yrket och ålder. 

Efter utbildningen kommer du ha behörighet att jobba som barnskötare, elevassistent eller fritidsledare och ha god kunskap om barn och ungdomars utveckling och lärande i olika åldrar. Du kommer även veta hur du arbetar utifrån förskolans och skolans läroplaner. Du lär dig också mer om hur man utför pedagogiskt arbete inom olika barn- och ungdomsverksamheter.

Exempel på yrken du kan jobba som efter utbildningen är barnskötare, elevassistent och fritidsledare.

Lön som elevassistent, fritidsledare eller barnskötare

Vad du kommer ha för lön som elevassistent, fritidsledare eller barnskötare beror lite på var i landet du bor, hur gammal du är samt tidigare erfarenhet. Nedan är exempel på vad kan du tjäna om du är bosatt i Stockholm:

 • Barnskötare: 25 200 kr
 • Elevassistent: 25 200 kr
 • Fritidsledare: 28 000 kr

Komvux på Lernia


Välj efter dina behov

Välj mellan flera utbildningar på plats eller distans, på den nivå som passar dig

Utan kostnad

Komvux hos Lernia är gratis. Du betalar bara för böcker och annat studiematerial

Stora chanser till jobb

På Lernia kan du även söka jobb eller bli bemanningskonsult

Engagerade lärare

Vi har kunniga och engagerade lärare som lär ut det senaste inom området för att du ska få en bra väg ut i arbetslivet

Gratis wifi

På alla våra skolor har du tillgång till fri wifi

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Kursfakta

Plats

Storholmsgatan 4, pl.4, Stockholm Skärholmen

Utbildningstyp

Komvux

Utbildningslängd

45 veckor

Poäng

900 poäng, fördjupning: 400 poäng

  Om du har frågor kring utbildningen är du välkommen att besöka oss, Lernia, Storholmsgatan 4, Skärholmen, eller höra av dig via mail. stockholm@lernia.se

  Grundkurs 900p

  Människors miljöer 100p
  Lärande och utveckling 100p
  Kommunikation 100p
  Hälsopedagogik 100p
  Pedagogiska teorier och praktiker 100p inkl APL
  Specialpedagogik 1 100p
  Pedagogiskt ledarskap 100p inkl. APL
  Etnicitet och kulturmöten 100p
  Grundläggande vård och omsorg 100p inkl. APL 

  Fördjupning Barnskötare 400p:

  Barns lärande och växande 100p
  Pedagogiskt arbete 200p inkl. APL
  Skapande verksamhet 100p 

  Fördjupning Elevassistent 400p:

  Barns lärande och växande 100p
  Pedagogiskt arbete 200p inkl. APL
  Specialpedagogik 2 100p

  ;

Nästa kursstart

2021-01-04

Senare kursstarter

 • 2021-02-08
 • 2021-03-15
 • 2021-04-19
 • 2021-05-24
 • 2021-06-28

Senare ansökningsperioder

Ansökningsperiod

2020-09-21 till 2020-11-08

Vill du ha hjälp med din ansökan?

Välkommen måndagar och onsdagar kl. 14.00 - 16.30, Storholmsgatan 4, plan 4

Vill du få hjälp med att göra din ansökan inför vårens utbildning? Välkommen till oss på Lernia, Storholmsgatan 4, så hjälper vi dig! Vi finns på plats måndagar och onsdagar kl. 14.00 - 16.30, Storholmsgatan 4, plan 4.

Ta med ditt bank-id och en mailadress, som vi behöver för att kunna ansöka. Varmt välkommen!

Öppet hus

Bra att veta

 • Det kostar inget att gå en vuxenutbildning. Du kan söka studiemedel hos CSN.
 • Du får betyg på gymnasienivå (gäller ej orienteringskurser).
 • Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder.
 • Du kan göra gymnasiearbetet på denna utbildning.

Ansökan


Ansök nu!

Utbildningen söker du på din kommuns webbplats. Saknas din kommun i listan? Kontakta din kommun för att göra en särskild prövning för att få gå utbildningen på Lernia.
 
Har du fått besked av kommunen att du fått plats? Då får du information från Lernia en till två veckor före kursstart.

Har du inte har fått besked om du blivit antagen till utbildningen? Hör av dig till din kommun.

Saknar du information från Lernia, kontakta oss på 0771-650 650.

Välj din hemkommun

Ansök hos kommunen

Hjälp med ansökan?

Ditt för- och efternamn
Din e-postadress
Ditt telefonnummer

Vi hör av oss vardagar 8.00-16.30.

Tack för ditt meddelande!

Vi återkommer inom kort för att hjälpa dig med din ansökan. Vänliga hälsningar Lernia

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Din e-postadress
Studieort du vill läsa på eller distans
Meddelande

Dela gärna