Skip to main content

Automationstekniker

Komvux


Automationsteknik finns numera nästan överallt och spelar en allt viktigare roll i samhället och i teknikinriktade företag. Som utbildad automationstekniker arbetar du med att montera, installera, programmera, driftsätta och underhålla automatiserade system och anläggningar.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Ett omväxlande yrke

Som automationstekniker kan du arbeta med en mängd olika uppgifter. Till exempel att installera, ställa in och köra igång automatiserade anläggningar men även att programmera datorstyrda anläggningar.

Automatiserade anläggningar kan vara:

  • Elektroniskt styrda.
  • Pneumatiska (styrda med tryckluft).
  • Hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem).
  • Mekaniska.

En automationstekniker behöver kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, hydraulik och pneumatik samt datorteknik.

Du felsöker, monterar, installerar och programmerar

En stor del av arbetet handlar om att göra felsökningar. Som automationstekniker använder du dig av mätinstrument och testprogram för att hitta fel. Som utbildad automationstekniker arbetar du även med att montera, installera, programmera, driftsätta och underhålla automatiserade system och anläggningar. 

För vem

Vem får gå en komvuxutbildning?

Du får gå gymnasial vuxenutbildning från 1 juli det år du fyller 20 år. Du kan vara behörig även om du är under 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan. På gymnasial nivå finns ingen garanti att du får plats.

Du får gå grundläggande vuxenutbildning (gruv) från den 1 juli det år du fyller 20 år. Du får delta i utbildningen om du inte har de kunskaper som grundskolan ger.

Din kommun väljer vilka som får studera, om det är fler sökande än det finns plats för.

Du som har annat modersmål än svenska ska ha kunskaper som motsvarar svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Vilka förkunskaper behöver du ha? 

Grundskolekompetens: Svenska/svenska som andraspråk och matematik eller motsvarande.

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. 

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Steg-för-steg-guide: så söker du en utbildning på komvux

Nu har vi tagit fram en steg-för-steg-guide till hur du söker en utbildning på komvux. Gå gärna in och läs eller titta på vår tutorial för mer instruktioner om hur du söker.

Efter utbildningen

Som utbildad automationstekniker kan du arbeta med att montera, installera, programmera, driftsätta och underhålla automatiserade system och anläggningar. Automationsteknik finns numera nästan överallt och spelar en allt viktigare roll i samhället och i teknikinriktade företag. Det finns gott om jobb inom teknikområdet och de flesta hittar jobb snabbt efter utbildningen.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan