<
Bygg Och Anläggning 2
Komvux

Aspiranten, lärlingsutbildning

Med lärlingsutbildningen Aspiranten får du en grundläggande utbildning motsvarande de nationella programmen på gymnasiet. Du får kompetens att utöva ett yrke och behörighet till fortsatta studier.


Aspiranten, lärlingsutbildning

Om utbildningen

En utbildning kopplad till det yrke du har valt

Under lärlingsutbildningen kommer du att få en unik utbildning kopplad till det yrke du har valt och det företag där du genomför din utbildning. Du, företaget och Lernias lärare samarbetar med att sätta ihop utbildningen och utforma kurserna. Du börjar med en orienteringskurs och fortsätter sedan din utbildning på arbetsplatsen.

Största delen av utbildningen utförs på arbetsplats

Den största delen av utbildningen kommer att genomföras på en arbetsplats. Du har en lärare från Lernia som blir din coach och som du har regelbunden kontakt med. Beroende på dina behov och vilka krav som ställs på din utbildning i branschen är din utbildning individuellt sammansatt för dig och kan skilja sig åt från hur någon annans utbildning är upplagd.

Den individuella studieplanen och bedömningsunderlaget styr vilka kurser du ska läsa och hur lång utbildningen blir. Utbildningen Aspiranten sker till största delen på en arbetsplats där du följer handledarens schema och därför kan arbetstiderna variera.

Målet med yrkesutbildningen är att du ska få:

  • grundläggande yrkesutbildning mot ett eget valt yrke
  • som motsvarar kurser ur gymnasieskolans program
  • ökad arbetslivserfarenhet
  • en möjlighet att, under en handledare på en arbetsplats,
  • få kunskaper inom yrkesområdet
  • ökad möjlighet till anställning eller eget företagande efter
  • utbildningen

Obs! Det finns vissa yrkesområden som vi inte genomför aspiranten inom, som t ex. frisör, elektriker, VVS och byggyrken såsom målare, murare och snickare.

Här finns utbildningen

Östersund

Nästa start

Aktuell ansökningsperiod finns på din kommuns webbplats.

Längd

Ansökningsperiod

Aspiranten lärlingsutbildning, Östersund

Poäng

Längd

Adress

Prästgatan 25, Östersund

Ansökningsperiod

Nästa ansökningsperiod

Ansök nu!

Vad händer sen?

Först får du besked av din kommun om du fått plats eller inte. Efter det kan du antingen få ett välkomstbrev av oss på Lernia eller ett informationsmail eller brev från din kommun. Om du inte får något svar kan du kontakta din kommun för mer information. 

Du kan alltid kontakta oss med frågor på 0771-650 650.

Aspiranten, lärlingsutbildning

För vem

Förkunskapskrav

För att få läsa utbildningen behöver du godkända betyg i grundläggande svenska eller svenska som andraspråk. Om du inte har några tidigare betyg eller intyg kan du få genomföra ett nivåtest.

 

Så söker du en komvuxutbildning

  1. Ansök till komvux via din kommun.
  2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
  3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

 

Efter utbildningen

Exempel på yrken som lärlingsutbildningen kan leda till är administratör, grafiker, fotograf, bilmekaniker, säljare, plattsättare, fastighetsskötare, restaurang och storkök, lagare, lantbrukare, städare eller säljare i butik.