<
Emma Arbetsmarknadsutbildning Murare 2

Emma gick från arbetsmarknadsutbildning till anställning

I det här avsnittet lyfter vi Emma som tidigare arbetat inom hotell och restaurang, men som till följd av Covid19-pandemin blev arbetslös. Hon valde då att omskola sig till murare. Byggbranschen har ett stort anställningsbehov som också efterfrågar fler kvinnliga medarbetare.


Berätta, vem är du? 

Mitt namn är Emma Backman Eriksson, fyller 31 i sommar. Bor i Lerum utanför Göteborg ihop med min katt. Gillar att vara ute i naturen, bada i sjön, träffa vänner och äta gott. 

Vad har du för yrkeserfarenhet? 

Jag har tidigare jobbat inom hotell/restaurang. Allt från servitris till receptionist.  

Dela med dig av en händelse som påverkat dig som person och/eller yrkesmässigt? 

Jag jobbade innan (min nuvarande utbildning) på Quality Hotel Panorama i Göteborg som nattreceptionist. Jag blev arbetslös i och med "härliga" Covid19… Och därmed kände jag att det kanske var dags att efter 3 år som nattis sadla om.  

Under 2020 drabbades som sagt världen av Covid19 - en global kris som också orsakade mass-arbetslöshet. Under denna period kom du i kontakt med Lernia, berätta hur det gick till?  

En kompis och jag satt och pratade om vad jag skulle hoppa på för utbildning och hon föreslog då murare. Jag har en barnslig sida och tycker om att bygga lego, ser det som något meditativt och har alltid gillat att jobba med kroppen. Så ett mer fysiskt yrke där jag också kunde bygga med stora "lego klossar" skulle passa mig perfekt. Sen att muraryrket är ett så pass gammalt yrke gjorde mig bara mer nyfiken, älskar hantverket i det!  

Så jag sökte upp en yrkesinriktning inom Bygg och anläggning och startade den 29e mars 2020. 

"Jag har redan fått höra "skräckhistorier" om att vi kvinnor inte pallar med trycket och inte går klart hela lärlingsprocessen… så där tändes en låga och ett jävlaranamma om att jag minsann ska visa dem att jag klarar av det."

Hur såg en typisk studiedag ut? 

Då det som sagt var Covid under tiden jag studerat så var det mesta digitalt hemifrån. Jag fick lägga upp mina studier i den takt jag själv ville. Det tyckte jag var skönt, blev ingen onödig stress. Det var ännu roligare att sen komma in på skolan fysiskt och kunna möta klasskamrater som man bara sett på en liten bild på datorn. Det var ett skönt gäng och vi hade ofta goa grillfredagar. Jag vill också ge en extra cred till Eddie, min murarlärare, som jag lärde mig så mycket av! Men också bästa Ann, min lärare som jag alltid kunde prata med om allt, go ladies säger jag bara!  

Vad tänker du om framtiden?  

Framtiden. Ja, jag kommer kämpa på nu närmaste 32 månaderna tills jag blir färdig murare och får mitt yrkesbevis. Jag har redan fått höra "skräckhistorier" om att vi kvinnor inte pallar med trycket och inte går klart hela lärlingsprocessen… så där tändes en låga och ett jävlaranamma om att jag minsann ska visa dem att jag klarar av det! Sen får framtiden gå som den vill. Jag försöker leva dag för dag!  

Följ gärna ”Murar Emma” på hennes Instagram och ta del av hur hennes vardag kan se ut: e m m a ♀️ (@muraremma) • Foton och videoklipp på Instagram 

Arbetsmarknadsutbildning Bygg och anläggning

Emma Arbetsmarknadsutbildning Murare 3