<
Toppbild Kan En Chef Ta Semester (2)

Kan en chef ta semester? Ledarskapstips inför sommaren

Nio av tio chefer arbetar under semestern. Det är alltså en oroväckande hög andel av cheferna som kämpar med att koppla bort arbetsuppgifterna under ledigheten. Är du chef och har en önskan om att få till en mer balanserad arbetslivssituation som ledare inför semestern? Här delar vi tips och strategier som hjälper dig på vägen!


Majoriteten av chefer kopplar inte bort under semestern

En undersökning genomförd av branschorganisationen Ledarna inom privat tjänstesektor (LPT) bland över 1700 ledare ger en tydlig bild av hur chefer hanterar semestern. Resultatet visar att nio av tio chefer arbetar trots att de officiellt är lediga. Denna oroande trend tyder på att många chefer kämpar med att släppa arbetsuppgifterna under semestern och ge sig själva den välbehövliga vila de behöver och förtjänar.

I en annan undersökning som genomförts av chefspanelen på Chefen i Fokus, fick 252 chefer svara på frågor kopplade till arbete under semestern. Undersökningen ger oss ytterligare insikt i problematiken. Resultaten visar att hela 50 procent av cheferna ansåg sig vara tillgängliga i nödfall på telefon under semestern och hela 80% uppgav att de tänker på jobbet då och då under semestern.

Chefer förväntas vara uppkopplade dygnet runt

Den snabba tekniska utvecklingen har gett oss fantastiska möjligheter att vara uppkopplade dygnet runt. Samtidigt har detta skapat en kultur där förväntningen är att chefer ska vara tillgängliga och kunna svara på arbetsrelaterade ärenden när och var som helst.

Det kan kännas stressande att helt stänga av jobbet på semestern –att inte kolla av mejlkorgen då och då, eller låta bli att svara i telefon. Vi är alla olika, och medan vissa har lättare att njuta av semestern om de har en viss inblick i hur verksamheten går under tiden de är borta, behöver andra stänga av helt för att kunna koppla av fullt ut.

Föregå med gott exempel

Oavsett hur du fungerar, behöver du hitta metoder för att koppla bort jobbet under semestern för att istället fokusera på att återhämta dig och njuta av ledigheten. En utvilad ledare blir också en bättre ledare när det är dags att komma tillbaka till jobbet efter semestern.

Att planera in och ta ut semester på riktigt innebär också att du föregår med gott exempel till dina medarbetare. Har du svårt att koppla bort jobbet, är det lätt att föra över den känslan till resten av teamet vilket skapar osunda arbetsförhållanden. Genom att visa att även du tar semester, sätter du en standard för ditt team och skapar en hälsosam, balanserad och hållbar arbetsmiljö där alla kan njuta av sina ledigheter!

Toppbild Kan En Chef Ta Semester

Fem ledarskapstips för sommaren

1. Planera och prioritera

En lyckad semester börjar med noggrann planering. Innan du går på ledighet är det viktigt att säkerställa att alla nödvändiga arbetsuppgifter är ordentligt organiserade. Genom att tydligt kommunicera förväntningar och prioriteringar till dina medarbetare kan du skapa en smidig övergång under din frånvaro. Identifiera de viktigaste projekten och se till att rätt resurser och instruktioner finns tillgängliga för att hålla igång dem.

Försök även att planera för att jobba undan dina egna arbetsuppgifter i god tid innan du går på ledighet. Om du lägger in en för stor växel sista arbetsdagarna och kör slut på dig tar det tid och energi av dina första semesterdagar bara för att varva ner.

 

2. Delegera uppgifter

Vill du vara en effektiv ledare även under semestern ska du känna dig bekväm med att delegera uppgifter till dina medarbetare. Ge dem möjligheten att ta eget ansvar, fatta egna beslut och lösa problem. Det avlastar dig som ledare samtidigt som det visar att du har förtroende för ditt team.

Viktigt är att du tydligt definierar arbetsområden, riktlinjer och förväntningar, för att stämma av att ni är på samma bana. Det minskar risken för missförstånd och konflikter.

 

3. Uppmuntra till samarbete

Uppmuntra dina medarbetare att stötta och peppa varandra och dela på ansvaret sinsemellan. Detta för att främja ett klimat där samarbete är a och o för en hälsosam och framgångsrik arbetsplats. Särskilt under semestertider kan det uppstå utmaningar och oväntade situationer. Skapa därför utrymme för samarbetsprojekt och möjligheter där dina medarbetare kan arbeta tillsammans och dra nytta av varandras styrkor och kunskaper.

Genom att jobba aktivt med att hålla ihop teamet kan ni lättare tackla de utmaningar som kommer upp under semestern, och utan att du som chef behöver blandas in.

10 tips för en stressfri semester

4. Var tydlig i din kommunikation

Skapa en tydlig plan med dina kollegor för att undvika att ständigt bli störd under semestern. Informera dina medarbetare om vilka ärenden eller situationer som kräver din omedelbara uppmärksamhet och be dem att bara kontakta dig vid vissa situationer. Genom att tydligt fastställa förväntningarna bidrar du till att skapa en sund arbetsmiljö där dina medarbetare kan vara mer självgående


5. Utmana dina medarbetare

När du är på semester kan det vara ett perfekt tillfälle att låta dina medarbetare växa och utvecklas. Ge dem möjligheten att ta på sig nya projekt eller tillfälligt ansvar för viktiga uppgifter. Detta ger dem inte bara chansen att växa i sina roller, utan också möjligheten för dig att fokusera på avkoppling och återhämtning till fullo!

Vad säger semesterlagen?

Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till minst 25 dagars semester per år, och det gäller även dig som chef. Många chefer tar dock inte ut hela sin semester, trots att de har rätt till det. Det kan kännas svårt att stänga av helt under semestermånaderna. Det bästa rådet är att planera för din egen semester samtidigt som du planerar semesterschemat för dina anställda.

Kom också ihåg att du kan behöva utse en ställföreträdare som ansvarar för områden som regleras i lag. Det kan till exempel vara arbetsmiljölagen. Det innebär ett personligt straffrättsligt ansvar hos dig som chef.

 

Släpp taget och njut av din semester!

Att vara en effektiv chef under semestern handlar om att kunna släppa taget och lita på ditt team samtidigt som du behåller en övergripande syn på verksamheten. Genom att ha dessa ledarskapstips i bakhuvudet kan du som chef göra en betydande förändring i hur du hanterar semestern. Ta chansen att samla energi och kreativitet. När du är tillbaka på jobbet kommer du kunna vara en ännu starkare och mer närvarande ledare.

Så hittar ni motivationen efter sommaren

Behöver du rekrytera nya medarbetare?

Har du ett behov av att stärka upp arbetsstyrkan inför semestern eller hösten? Vi kan erbjuda hjälp i hela eller delar av rekryteringsprocessen. Vi har lång erfarenhet och bred kunskap inom ett flertal branscher. ​​

Läs mer om hur vi på Lernia kan hjälpa till med er rekrytering.