Skip to main content
intro-section-logo

Fiber- och nätverkstekniker

Yrkeshögskoleutbildning


Vill du arbeta med en av Sveriges viktigaste infrastrukturer som är grundbulten i vårt digitala och uppkopplade samhälle? Är du tekniskt lagd och gillar problemlösning? Eller är du kanske intresserad av nätverksteknik och att arbeta i stora datahallar? Då är vår utbildning till fiber- och nätverkstekniker något för dig!

Nästa kursstart är höstterminen 2022

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Som fibertekniker arbetar du i huvudsak med installation, service och underhåll av fiberoptik.

Fibernätet utgör stommen för vår infrastruktur för uppkoppling och tekniken är även viktigt nu när 5G-nätet ska byggas ut. Samhällets och näringslivets digitala strukturomvandling är beroende av snabb och problemfri uppkoppling. Utvecklingen inom smart teknik, uppkopplade prylar i hemmet och artificiell intelligens ställer ökade krav på bredbandet, och likaså utvecklingen mot mer hemarbete efter coronapandemin.

Trots att fibernätet i Sverige är välutbyggt kvarstår ett kompetensbehov i branschen som dels drivs på av den kommande utbyggnaden av 5G-nätet. Det drivs även på av att branschen går mer mot service och underhåll vilket är mer tekniskt avancerat och kräver en bredare kompetens inom fiberoptik.

Nätverksteknik och datahallar

I takt med teknikutvecklingen förändras kompetensprofilen för fibertekniker och det ställs högre krav på en bredare kompetens inom omkringliggande teknikområden.

Med denna utbildning får specialiserade kunskaper om installation och service av fiberoptik. Men du lär dig också om kopparnät, nätverksteknik för datahallar och om aktiva delar i ett nätverk (switchar och access-punkter), IoT och 5G.

Specialisering mot nätverksteknik innebär att du kan arbeta med service och underhåll i till exempel datahallar. Det är en spännande och växande industri i Sverige och redan idag driver Amazon, Google, Facebook och Microsoft datahallar i landet. I en datahall arbetar du med installation av servrar och annan kommunikationsutrustning där fiberoptik är ett vanligt material men även koppar används.

Utbildningens upplägg

Utbildningen är en 1-årig heltidsutbildning som genomförs på distans.

Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial i, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning.

Utgår från Lernias lärportal

Utbildningen utgår från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar, länkar m.m.

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Digitala och webbaserade mötesrum

Vi använder oss av digitala mötesrum som är webbaserade. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten rekommenderar vi att man har en dator med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande.  

Platsträffar varje termin

Varje termin träffas utbildare och studerande på plats på den ort du valt att studera. Under platsträffarna genomförs ofta närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter och du själv som studerande får står för resa, mat, boende och omkostnader på dessa träffar. Utbildningen har totalt 6 st platsträffar. Varje träff är oftast 1-3 dagar i följd.

Utbildning på svenska och ibland engelska

Utbildningen bedrivs på svenska men även delvis på engelska. Det förekommer kurslitteratur på engelska och vissa kursmoment kommer att innehålla tekniska termer på engelska.

Att studera på distans och arbete

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev grupparbeten, uppgifter och så vidare. En Heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete.

LIA, lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Denna utbildning samarbetar med flera stora företag inom fiber och nätverk och vi kan erbjuda LIA både i datahallar och i klassiska fiberinstallationsföretag. De finns i hela landet och några är: 

Eltel, Install Fiber i Norr, BlackBox, ComDaTe, PiteEnergi, Northlab, Transtema, EDUCON, Blacklink, Höganäs Energi, ONE Nordic, BRS Networks, Stokab, Netab, Citytelecom, Swedish Telecom, GlobalConnect, Sollentuna Energi och Miljö, Enaco Network Services AB.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Saknar du behörighet?

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Efter utbildningen

Det finns ett stort personalbehov

Efter avslutad utbildning kan du arbeta i en spännande och varierande bransch som har stort behov av kompetens! Du kan till exempel arbeta med klassisk fiberinstallation mot slutkund, eller kabelförläggning i marken. Eller som nätverkstekniker med kommunikationsutrustning i stora datahallar – en växande industri i Sverige.

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om fiber- och optoteknik. Du kan installera, förlägga och underhålla fiberoptiska nät, samt utföra mätningar och felsökningar och hitta relevanta åtgärder. Du har även kunskap om ellära, kopparnät och nätverksteknik och nätverksanslutningar och om IoT, 5G och aktiva delar i ett nätverk.

Yrkesroller

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Fibertekniker
  • Nätverkstekniker
  • Optotekniker
  • Teletekniker

Förslag på liknande utbildningar

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan