Skip to main content
intro-section-logo

Automationstekniker - inriktning drift och underhåll av digitala produktionssystem

Yrkeshögskoleutbildning


Har du ett stort intresse av teknik och vill ha ett varierande yrke? Som automationstekniker arbetar du många olika tekniska och praktiska uppgifter, till exempel att installera, ställa in och köra igång automatiserade anläggningar men även att programmera datorstyrda anläggningar.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

En stark industrisektor har ett stort behov av kompetent personal och utbildade automationstekniker är eftertraktade på arbetsmarknaden! När företagen vill hänga med i teknikutvecklingen blir allt större delar av produktionen automatiserad, och då måste de rekrytera personer med rätt kompetens. Idag råder det brist på yrkesrollen och konkurrensen om jobben är liten.

Utbildningen bygger på vissa förkunskaper inom framförallt teknik. Det är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig utbildningen och att nå målen med slutförd examina. Gymnasieprogram som exempelvis industri-, teknik och/eller elprogrammet ger därför en bra grund för utbildningen. Även du som har gått Naturprogrammet har en lämplig bakgrund.

Under utbildningen kommer du få lära dig allt om att arbeta med automatiserade system – från programmering av industriella styrsystem till drift och underhåll, felsökning och åtgärder till förbättrings- och utvecklingsarbete.

Utbildningens upplägg

Det här är en heltidsutbildning på distans. Undervisning sker i grupp via lärarledda lektioner seminarier och föreläsningar via webb och lärportal ungefär två heldagar per vecka. Samarbete inom tillfälliga arbetsgrupper i Lärportalen och självständigt arbete, delar av kurserna på egen hand utifrån uppgifter i Lärportalen, med tillgång till handledarstöd.

Det är 8 fysiska platsträffar under hela studietiden som är två år. På platsträffarna genomför vi framförallt laborationer. Enstaka platsträffar kan infalla på en lördag/söndag

Utbildningen bedrivs på svenska, dock kan viss kurslitteratur, artiklar och forskning på engelska förekomma.

Att studera på distans och arbete

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev grupparbeten, uppgifter och så vidare. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete.

För att kunna studera på distans krävs att du har en dator (vi förespråkar PC eftersom det går bäst ihop med vårt utbildningsmaterial), webbkamera och ett headset.

LIA, lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Du söker LIA-plats själv. Skolan har en skyldighet att se till att samtliga studerande erbjuds en LIA-plats. Det kan dock innebära att LIA-platsen inte blir i närheten av din hemort, utan på orten som utbildningen utgår från, och i så fall står du för eventuella rese- och logikostnader själv.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med flera stora och mindre företag inom teknik och automation. Nära kontakter med branschorganisationen Teknikföretagen.

Några samarbetspartners är:
Pågen, Carlsson & Möller, Alfdex AB, Bona, Nolato, AR Packaging Systems AB, Saint-Gobain, Quant Service, Northvolt, Nordic Sugar, SSAB, Billerud Karlsborg, Uponor AB, Mibe AB, Benteler, Mälarenergi AB, ABB, Toyota Industries, SECO Tools, Astra Zeneca, GKN Aerospace Sweden, Quick Automation i Västerås AB och Dagab Inköp & logistik

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan:

Saknar du behörighet?

Nu har du chans att gå en behörighetsgivande förutbildning (BFU)!

Saknar du Matematik 2?

Vi erbjuder ett begränsat antal platser på en behörighetsgivande förutbildning (BFU) i matematik 2 för dig som saknar detta. Kursen går digitalt under sommaren och ger dig de kunskaper i matematik som du behöver för att vara redo för den här utbildningen. Om du får en plats och sedan fixar BFU med godkänt resultat är du garanterad en plats på ordinarie YH-utbildning till höstens start.

Utbildningen är helt digital, genomförs under sommarmånaderna juni/juli och är CSN-berättigad.

För att anmäla dig till BFU behöver du först skicka in din ansökan till den YH-utbildning du vill gå. När vi har behandlat din ansökan så skickar vi ut ett meddelande till dig med mer information och möjlighet att anmäla dig till BFU.

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Har du många års erfarenhet men ingen examen inom området du arbetar?

Sök YH-flex!

YH-flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en större del av den yrkeshögskoleutbildning du söker.

Genom att tillgodoräkna större delen av innehållet får du en individuell plan för vilka delar du behöver läsa för att slutföra utbildningen och få ett examensbevis.

Du söker till YH flex genom att skicka ett mail till: yh-antagning@lernia.se och berätta vilken utbildning du vill söka. Du får mer information av oss samt material att fylla i.

Efter utbildningen

Stort behov av automationstekniker

Bristen på utbildad personal är så omfattande att många företag hämmas i sin utveckling och genom det förlorar tänkbara affärer och uppdrag. Framförallt många småföretag drabbas av att det är svårt att hitta utbildade och kompetenta automationstekniker och andra yrkesgrupper inom industrin.

Det finns en stark efterfrågan och brist på bland annat automations- och underhållstekniker. Lernias utbildning ger dig en fördel på arbetsmarknaden.

Efter avslutad utbildning har du kunskap om hur du installerar, ställer in och kör igång automatiserade anläggningar men även hur du programmerar datorstyrda anläggningar, och håller dessa funktionsdugliga över tid, vid teknikutveckling och när verksamheter förändras.

Du kommer att ha kompetenser för att övervaka och självständigt behandla teoretisk och praktiskt inom områdena:

  • Utföra felsökning, felavhjälpning och igångkörning av maskinlinje.
  • Utföra förebyggande och avhjälpande underhåll.
  • Förstå och tolka dokumentation gällande underhåll.
  • Felsöka i sammansatta automatiserade system.
  • Hantera program i styrsystem.
  • Förstå och tolka system för tillståndsbaserat underhåll.

Det är ett varierande yrke med chans till ansvarstagande och utveckling!

Förslag på liknande utbildningar

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan