<
Kom Igang Efter Ledigheten 2022 Topp

Tipsen som får dig att komma igång med jobbet och starta året på bästa sätt

Har det känts det motigt att börja jobba igen efter långledigheten? Du är inte ensam om att känna en smula jobbångest efter en skön ledighet, men det finns knep som gör det lättare att komma igång igen. Så här hittar du orken, motivationen och arbetsglädjen inför det nya året 2022.


Nytt år – nytt sätt att jobba

Det är ju den tid på året då vi alla ger löften om att bli bättre människor och leva ett bättre liv. Men vem sa att nyårslöftena bara måste handla om att träna och äta nyttigare? Varför inte ge dig själv ett nyårslöfte om att trivas bättre på jobbet? Om du har en röst inom dig som säger ”Fy vad tråkigt att börja jobba igen”, be då den rösten utveckla vad det är som inte känns bra. När du kommer tillbaka till arbetet igen efter en ledighet kan du titta på ditt jobb med nya ögon. Vad känns bra och roligt? Vad är det som tar emot? Lista de punkter du kommer fram till och börja planera ditt arbete utifrån dina insikter. Kanske är din arbetsbelastning så hög att du inte hinner återhämta dig eller glädjas över framgångarna. Eller så lider du kanske av brist på utmaningar och stimulans. När du har en översikt över vad du tycker saknas, vad som skulle behöva åtgärdas och vad du gärna vill ha mer av kan du ta fram en plan för hur du kan göra ditt arbete roligare och mer givande. Då kan du ändra rösten inom dig till att säga ”Ja vad roligt att börja jobba igen!”

Sätt nya mål och utveckla dig själv

En vanlig orsak till att jobbet kan kännas trist är att allt tuffar på som vanligt dag ut och dag in. Du kan göra dina arbetsuppgifter på autopilot och bristen på nyheter och utmaningar gör att du känner dig ostimulerad. Då är det läge att sätta nya mål. Kanske är det dags att få mer ansvar och nya arbetsuppgifter. Eller så är det läge att gå en utbildning och kompetensutveckla dig. Att lära sig nya saker och ta sig an nya utmaningar stimulerar och lockar fram arbetsglädjen. När du ställs inför någonting nytt vaknar du upp och börjar att tänka i nya banor. Det ger dig mer energi och entusiasm. Satsa på dig själv i år!

Har du utmaningar att hitta personal?

Börja året i ett lugnare tempo

Om du har använt din ledighet på rätt sätt har du garanterat gått in i en lugnare lunk och slappnat av både kroppsligen och mentalt. Precis som det ska vara. Tro därför inte att du behöver vara supereffektiv direkt. Kanske är det först nu som du börjat hitta tillbaka till jobbrutinerna? Då är det är helt okej! Acceptera att det krävs en övergångsperiod för kroppen och hjärnan att få upp farten igen och kom ihåg att året är långt. Kan du inleda 2022 i ett lugnare tempo skapar du också förutsättningar för att behålla en lägre stressnivå under resten av året.

Värdesätt det som får dig att må bra

Att vara ledig innebär att vi får mer tid till de saker som ger oss återhämtning, glädje och ny energi. Men att tänka att de sakerna bara har en plats när vi har en längre ledighet är ett misstag. Ta med dig ledighetens glädjeämnen in i vardagen. Kanske var det känslan av att läsa en bok i lugn och ro som fick dig att slappna av? Eller var det långpromenaden efter middagen som gav dig ny energi? Försök avsätta tid för dessa saker även under resten av året.

Kom Igang Efter Ledigheten 2022 Middsektion

Planera in en ledighet under våren

Även om du trivs på jobbet så behöver du återhämtning och nya miljöer. Det blir lättare att behålla orken hela vägen fram till sommaren om du tar ett litet break halvvägs. Planera redan nu in för en kommande långledighet att se fram emot. Kanske gör du då en aktivitet som ger dig ny energi, bokar in en spadag eller också gör du ingenting. Du vet själv vad som får dig att må bra.

Prioritera rätt saker

Ta kontroll över din arbetsbelastning genom att gå igenom, planera och prioritera dina arbetsuppgifter. Det är lätt att bli överväldigad av högen med saker som behöver tas itu med, men när du strukturerar upp vad som behöver göras och vad som är viktigast återfår du kontrollen och därmed lugnet.

Gör något tillsammans med kollegorna

Sök dig till de där jobbarkompisarna som du vet ger dig ny energi och inspiration. Fika eller luncha tillsammans och prata om hur det känns att vara tillbaka på jobbet igen. Jobbar de flesta av er hemifrån? Boka in en digital AW eller ses över en länk medan ni sitter och äter lunch. Du är troligtvis inte ensam om att känna lite jobbångest såhär i början av året och tillsammans kan ni lära av varandra hur ni gör återgångsperioden lite enklare. Starta året med att stötta varandra lite extra och använd tiden tillsammans för att dela tips och idéer och sätta upp gemensamma mål för det kommande året.

Fira framgångarna

Uppmärksamma när du gör någonting bra. Det är lätt att hamna i en lunk där det lyckade passerar obemärkt och vi bara stannar upp och granskar det som krånglar. Men missa inte att fira när du själv eller du tillsammans med dina kollegor visar vad ni kan åstadkomma. Stanna upp och reflektera över hur bra det gick. Gläds över det, och ta med er de goda erfarenheterna.

5 punkter att ta med dig in i det nya året:

  1. Årets nyårslöfte: Dags att trivas bättre på jobbet!
  2. Skapa förutsättningar för ett mindre stressfullt år genom att inleda 2022 i ett lugnare tempo.
  3. Ta med dig ledighetens glädjeämnen in i vardagen och prioritera tid för dessa saker även under resten av året.
  4. Sätt personliga mål för dig själv och din utveckling
  5. Boka in tid för att umgås med kollegorna, på kontoret eller digitalt, och glöm inte bort att dela både framgångar och motgångar med varandra!