<
160629 Fredrik Reinfeldt V2A6588
Fredrik Reinfeldt om modernt ledarskap:

"Ledarskap måste förstås utifrån förmågan att hantera förändring"

Framgångsrikt ledarskap handlar till stor del om att hantera förändring och förstå förändringsagenter. Det menar Fredrik Reinfeldt, Sveriges före detta statsminister, som nyligen gästade Lernias webbinarie-serie "Lernia möter".


Fredrik Reinfeldt

Förändringsagenternas betydelse på nära och globalt håll

– Ledarskap måste förstås utifrån förmågan att hantera förändring. Ett bra ledarskap utgörs även av de som kan mycket och på så sätt har förförståelse för förändring,  inleder Fredrik Reinfeldt. Det handlar om att kunna se vad som är på väg att skapa förändringstryck och därmed indirekt nya förutsättningar för mänskligt liv och olika verksamheter.

– Att förstå det som faktiskt är på väg att hända, fast lite tidigare än andra, det tycker jag är både viktigt och intressant när det gäller ledarskap.

Mycket av förändringarna vi upplever främst handlar om branschförändringar – koder, teknisk utveckling, sättet vi jobbar på, branschen och konkurrenter. Det verkligt stora förändringsagenterna menar han dock är globala och nämner digitalisering, den geopolitska situationen och förändringarna i mänskligt liv som stora faktorer. 

Behöver ni hyra in personal?

Vi har ännu inte nått den fulla digitaliseringseffekten

Digitaliseringen är en av de stora förändringsagenterna. I Sverige har vi kommit långt jämfört med många andra länder – men vi är ändå inte igenom det vi kallar ”den fulla digitaliseringseffekten”.

– Vi har inte sett det stora genomslaget av robotar. Vi har sett det i industrin i form av industrirobotar, men när det kommer till privatlivet har vi ännu inte sett olika typer av omsorg- och stödrobotar. Det är jag ganska övertygad om att det kommer komma.

I svensk debatt beskrivs digitaliseringen nästan alltid som hundra procent positiv och det finns mycket som är positivt, menar han. Bland annat hur det öppnar upp nya kommunikationsmöjligheter, nya tekniska möjligheter och länken till bättre hållbarhet.

Men det är också så att det innebär en enorm samhällsomvandling som sker med digitaliseringen. Konkurrenstrycket växer, jobb som har funnits försvinner och ersätts av andra jobb. Plötsligt uppstår det ett omställningstryck som växer – vilket är bra för de som förstår tekniken och investerat i den, men kanske inte lika bra för de som inte hänger med och ser sin bransch försvinna eller omvandlas.

Robot

Vi behöver tänka om kring ålder och talang

Det som förr var en horisont av ett mänskligt liv som, om man hade tur, kunde nå åttio års ålder sträcker sig nu ofta ut till hundra för en allt större del av befolkningen. Ett direkt resultat av vi lever hälsosammare.

En kontrast som uppstår består i att vi fortsätter leva livet som ”det var förut, de Fredrik Reinfeldt kallar för "20/60/40/80-mall".

– Efter utbildning ska allt hända – livsval av partner, starta familj och göra ett livsval av yrke. Så när vi börjar tröttna på jobbet kring 60 härdar vi ut eftersom det inte är så lång tid kvar.

Eftersom vi lever längre och längre blir även åren efter pensionen längre. Själv har han träffat människor lämnat arbetslivet för 35 - 40 år sedan. Fördomen att de av ålder inte skulle vara kapabla att jobba stämmer inte – de har full kraft, full rörlighet och massor av idéer och uppfattningar.

Fredrik Reinfeldt tycker att man bör ställa om sig på att någon gång i livet göra ett skifte i yrket, något samhället borde underlätta och uppmuntra.

– Vi måste tänka om kring talangbegreppet. Talang måste vara något som följer med oss hela livet fast med lite olika förutsättningar. Och att vi därför ska betraktas som någon som man faktiskt kan satsa på just för att de ska vara kvar längre – inte tas ut vid 60 utan kanske stanna till 75.

video

Lernia möter Fredrik Reinfeldt

Se hela webbinaret med Fredrik Reinfeldt

Här kan du se hela webbinaret med Fredrik Reinfeldt i efterhand.

Fredrik Reinfeldts 4 bästa ledarskapstips

  • Upptäck samhällsförändringar innan andra. Försök se de stora samhällsförändringarna, som ofta är globala, innan de har inträffat i ditt närområde.

  • Ställ om verksamheten efter samhällsförändringar. Ställ om verksamheten efter de samhällsförändringar som är på väg att ske. Försökt att omvandla innebörden av förändringen till din egen bransch.

  • Var en inkluderande ledare. Ha en vilja att inkludera människor i samhällsförändringen genom att guida, hjälpa och beskriva.

  • Var en attraktiv ledare. Att vara pålitlig, inkluderande och ha rätt kunskaper är viktiga och attraktiva egenskaper för en modern ledare.